Συνέντευξη στην Χρύσα Σπαή
(Σπουδάστρια Σχολής Δημοσιογραφίας του ΔΙΕΚ Αγρινίου)
Ο Γιάννης Φουρνέλης κατάγεται από τις Φυτείες Ξηρομέρου και εργάζεται πολλά χρόνια στο Αμερικανικό Τηλεοπτικό κανάλι FOΧ. Έρχεται στην Ελλάδα κάθε δύο χρόνια συνήθως, το καλοκαίρι και πάντα επισκέπτεται την ιδιαίτερη πατρίδα του τις Φυτείες. Στο καθιερωμένο ταξίδι των φετινών καλοκαιρινών διακοπών τον συναντήσαμε και μιλήσαμε μαζί του.
-Γιάννη μίλησέ μας για τα παιδικά σου χρόνια στις Φυτείες.
Γεια σας και ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση στο agriniobestof.gr Είναι μεγάλη μου τιμή που μου δίνετε τον ευκαιρία να συνομιλήσω μαζί σας.
Παιδικά χρόνια στο χωριό; Τι να πρωτοπεί κανείς, απλά τα θυμάμαι με μεγάλη νοσταλγία, ήτανε απλά, όμορφα χρόνια γεμάτα ξεγνοιασιά και αθωότητα αλλά και γεμάτα δουλειά. Μεγάλωσα στις Φυτείες, όπως και όλος ο κόσμος εκείνα τα χρονια, μέσα στα καπνά, όλο το χειμώνα σχολείο και όλο το καλοκαίρι αντί διακοπές και μπάνια, το περνούσαμε στα χωράφια. Δεν παραπονιέμαι όμως, μιας και τα χρήματα από τα καπνά και η καλή κυβερνεία αυτού του χρήματος από τους γονείς μου, μου έδωσαν την ευκαιρία να έρθω στην Αμερική.
-Ποιοι οι λόγοι που σε οδήγησαν να φύγεις από την Ελλάδα.
Ήτανε μια περίεργη κατάσταση την δεκαετία του 80, όταν βγήκε η πρόσκληση από συγγενικό πρόσωπο στην Αμερική για όλη μου την οικογένεια να μεταναστεύσουμε, οι γονείς μου φοβήθηκαν να φύγουμε όλοι μαζί και έτσι αποφάσισαν να στείλουν τα παιδιά τους ένα ένα στην Αμερική, ξεκινώντας με τον μεγαλύτερο μου αδελφό, ως δοκιμή και εάν είναι καλά να έρθουμε όλοι. Κάτι που έγινε με εμένα να είμαι ο τελευταίος που έφυγε από το χωριό το 1990. Δεν ήθελα να φύγω, και δεν ήθελα να καθίσω στην Αμερική, συγκεκριμένα στο Σικάγο, αλλα έπειτα από προτροπές από τα αδέλφια μου και τους γονείς μου, μετράω 25 χρονια στο εξωτερικό και συνεχίζουμε,τα υπόλοιπα είναι πλέον παρελθόν.
Οι λόγοι φυσικά, οικονομικοί, χωρίς δικά μας χωράφια, χωρίς την οικονομική άνεση στο χωριό τα πράγματα ήτανε πολύ δύσκολα για μια πολύτεκνοι οικογένεια.
-Ποια είναι η επαγγελματική σου δραστηριότητα στην Αμερική:
Από το 1990 που ήρθα Αμερική, ξεκίνησα με το να μάθω την γλώσσα, και δεύτερον να βγάλω το χαρτζιλίκι μου δουλεύοντας όπου και σε όποιον με ήθελε. Ξεκίνησα με το να πλένω πιάτα σε ένα Ελληνικό εστιατόριο στο Σικάγο, δούλεψα σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, σε καθάρισμα μοκέτας και πλακάκια, fastfood(άδικα), σερβιτόρος pizzas, και πολλές άλλες δουλειές, μέχρι που τελείωσα το πανεπιστήμιο του Columbia ως δημοσιογράφος.
Ενδιάμεσα από όλα τα αυτά, είχα το σαράκι για την Ελλάδα, έτσι βρήκα δουλειά στο μοναδικό τότε Ελληνικό ραδιόφωνο της Πόλης και ταυτόχρονα έγραφα και για την Ελληνική εφημερίδα και δούλευα και για το μοναδικό Ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι.
Αφότου τελείωσα το Columbia έπιασα δουλειά στο Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο του CBS για 5 χρονια και από εκεί και πέρα πλέον η τηλεόραση είναι η μονη μου απασχόληση. Πέρασα από το κανάλι ABC για δυο χρονια και κατέληξα πλέον τα τελευταία 9 χρονια στο κανάλι του FOX στον τομέα Ειδήσεων.
Δουλεύω πίσω από την κάμερα, στην θέση Assignment Editor, που όπως αποκαλούμε εδώ, είναι το τιμόνι της αίθουσας σύνταξης, εκεί που έρχονται όλα τα νέα στο κανάλι και αποφασίζουμε πως και πότε θα καλύψουμε το καθετί. Μια δουλειά η οποια έχει τους πονοκεφάλους της αλλα ταυτόχρονα σε ανταμοιβή, όχι μόνο οικονομικά αλλά και ψυχολογικά, μιας και όταν βλέπεις κάτι στον αέρα παγκόσμια και ξέρεις ότι ξεκίνησε από εσένα, τότε σε κάνει να χαμογελάς,
-Πως αφουγκράζεται η ομογένεια την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Τι τρόπους θα πρότεινε για την αντιμετώπισή της.
Οι ομογένεια έχει κάνει πάρα πολλά και στο παρελθόν αλλα και τώρα για την κρίση στην Ελλάδα, υπάρχουν σύλλογοι οι οποιοι συγκεντρώνουν χρήματα για την πατρίδα μας αλλά το ποιό βασικό από όλα, προωθούν την Ελλάδα μας στο εξωτερικό και στους Αμερικανους τουρίστες και επενδυτές. Υπαρχει το "American Hellenic Educational Progressive Association, AHEPA", υπάρχουν τοπικοί σύλλογοι, Αθηναίων, Κριτικών, Σπαρτιατών και ούτω καθεξής που ο καθένας με το δικό του τρόπο βοηθά την πατρίδα. Και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό εκτός από όλα αυτά, ο κάθε ένας Έλληνας στο εξωτερικό, όταν έρχεται στην πατρίδα, βοηθάει με το να ξοδεύει το δολάριο του εκεί αντί κάποιο εξωτικό νησί η κάτι παρόμοιο.
-Υπάρχει η υποδομή στην Ελλάδα για να γίνει κάποιος νέος επιτυχημένος επιστήμονας ή ισχύει το γνωστό «Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της»
Σε αυτή σου την ερώτηση, θα απαντήσω από προσωπική εμπειρία. ΟΧΙ, και ο λόγος που το λέω αυτό προέρχεται από τότε που ήρθα στην πατρίδα μας για μόνιμα, με πτυχίο από Αμερική, με εμπειρία στα Αμερικανικά κανάλια και προπαντός με μεγάλη ΘΕΛΗΣΗ και καημό να δουλέψω και να προσφέρω στην Ελλάδα αυτά που έμαθα στο εξωτερικό. Πάω λοιπόν στον τότε υπουργό υπεύθυνο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να ζητήσω δουλειά, ότι δουλειά να είναι μέσα στην τότε ΕΡΤ. Η απάντηση του ήταν, "εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε τα δικά μας παιδιά, θα βάλουμε εσένα τον ξένο". Έτσι λοιπόν πάω σε ιδιωτικό κανάλι στην Αθηνα, και η απάντηση του γενικού διευθυντή ήταν η εξής, "Είναι σαν να μου λες παίζεις ποδόσφαιρο στον Ολυμπιακό και θες μεταγραφή στην ομάδα του χωριού σου, εάν το θες αυτό, έλα αύριο να δουλέψεις στον κανάλι μας" Έπειτα από αυτές τις δυο μου εμπειρίες, μπορώ να πω ότι ναι η «Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της» Δυστυχώς.
-Ποιά η σχέση σου με το Ραδιόφωνο και τον Ιντερνετικό Ραδιοσταθμό SFINAKIAFM.GR
Με το ραδιόφωνο ασχολούμαι από μικρό παιδάκι από το χωριό, εκείνα τα χρόνια με τους πειρατικούς ραδιοσταθμούς και μετέπειτα όπως προανέφερα στο Σικάγο στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Σικάγου. Το Sfinakia Fm είναι το ακριβό μου hobby, το ξεκίνησα το 1999 ως ένα τρόπο επικοινωνίας με την Ελλάδα και τους φίλους και κατέληξε να είναι πλέον ένα αξιότιμο, πασίγνωστο επαγγελματικό ραδιόφωνο το οποιο έχει πλέον δυο σκοπούς. Πρώτον να φέρει λίγο Ελλάδα στην παροικία διαμέσου της μουσικής και τον συνεντεύξεων με γνωστούς καλλιτέχνες όπως η Αρετή Κετιμέ, Ο Χρήστος Δάντης, η Πίτσα Παπαδόπουλου και πολύ άλλοι. Δεύτερον να δείξει στους Έλληνες της πατρίδας ότι υπάρχει Ελληνισμός στο εξωτερικό που αγαπάει την πατρίδα μας. Αυτό το καταφέρνουμε με συνεντεύξεις με διάφορους ομογενείς οι οποίοι διαπρέπουν στο εξωτερικό.
-Υπάρχει στο μυαλό σου η σκέψη να γυρίσεις στην Ελλάδα και να εγκατασταθείς μόνιμα.
Kαλή ερώτηση, εάν μου την έκανες αυτή την ερώτηση πριν 2 χρονια θα σου έλεγα ναι, και αύριο άμα είχα δουλειά εκεί θα ερχόμουνα. Όμως μετά την φετινή μου επίσκεψη στην Ελλάδα μας, οι σκέψεις μου έχουν αλλάξει. Είδα ότι η πατρίδα μας και ο κόσμος της έχει αλλάξει, δεν ξέρω εάν είναι καλό η κακό, απλά είναι κάτι που εμένα δεν με γεμίζει με τον τρόπο ζωής που έχω πλέον συνηθίσει. Πάντα η αγάπη για την πατρίδα υπάρχει και η θέληση του να γυρίσω πίσω σε κάποια στιγμή, είναι εκεί, αλλα τουλάχιστον για τα επόμενα 5-10 χρονια δεν το βλέπω να γίνεται πραγματικότητα.
Εύχομαι από καρδιας ότι καλύτερο για την πατρίδα μας. Καλο χειμώνα σε όλους τους αναγνώστες του agriniobestof.gr και κάθε επιτυχία σε εσάς προσωπικά. Τα λέμε και πάλι από κοντά, Θεού θέλοντος σε δυο χρόνια.
Ευχαριστούμε τον κύριο Γιάννη Φουρνέλη για την συνέντευξη που μας παραχώρησε.
Τμήμα παραγωγής ειδήσεων και ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες