Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Νέος «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση - Αναβλήθηκε το EuroWorking Group - Δεν εκταμιεύεται η δόση


- Οι θεσμοί δεν θα προλάβουν να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση εντός της εβδομάδας
- Ισοδύναμα για «τρύπα» έως και 3,5 δισ. ευρώ αναζητά η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει νέα μέτρα 
- Νέο «έλλειμμα» 150 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ «τριών ταχυτήτων» στην Παιδεία 
- Αναζητούνται 100 εκατ. ευρώ για να μην αυξηθεί από το 13% στο 20% ο φόρος στους αγρότες

Aναβλήθηκε το Euro Working Group της Τετάρτης, με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλες να μην βλέπουν εκταμίευση της πρώτης δόσης μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, δεν φαίνεται πιθανό χρονικά για τα κλιμάκια των θεσμών να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση τους και έπειτα οι εταίροι να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης πριν το τέλος της εβδομάδας.

Στο Euro Working Group θα συζητούνταν τα θέματα της Ελλάδας, προκείμενου να εξετάστει η πρώτη δόση των προαπαιτούμενων, κάτι που θα γίνει σε μερικές μέρες.

Όπως δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος Τύπου του Πιερ Μοσκοβισί, Άννικα Μπρέιντχαρτ, τα τεχνικά κλιμάκια και οι επικεφαλής θα παραμείνουν στην Αθήνα ως την Παρασκευή, αξιολογώντας την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης.

Η ίδια κοινοτική πηγή, δεν παρατηρεί κάποιο σημαντικό πρόβλημα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και εκτιμά πως σε γενικές γραμμές υπάρχει ένα θετικό κλίμα συνεργασίας με τους θεσμούς.

Υψίστης σημασίας είναι επίσης για τους Θεσμούς η πλήρης εφαρμογή των μέτρων με τη μεγαλύτερη βαρύτητα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως φαίνεται, το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων, η δομή του οποίου θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του μήνα, θα περιέχει μέτρα κυρίως γύρω από το χρηματοπιστωτική και συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, τα οποία θα έχουν προτεραιότητα στην ανάγκη υλοποίησης τους έναντι των άλλων.

Στους τομείς αυτούς «ποντάρουν» οι Θεσμοί καθώς η ίδια πηγή εκτιμά πως είναι η έγκαιρη εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων θα προσδώσει αξιοπιστία στην ελληνική κυβέρνηση απέναντι στις αγορές και εταίρους, αλλά και θα επιτρέψει στην Επιτροπή να διατηρήσει ένα ρόλο «ισορροπιστή» απέναντι στις διάφορες πλευρές.


Ισοδύναμα για «τρύπα» έως και 3,5 δισ. ευρώ αναζητά η κυβέρνηση

Στο μεταξύ, σε «κυνήγι» ισοδύναμων βρίσκεται η κυβέρνηση, για να αποφύγει σκληρότερα μέτρα, με το λογαριασμό να φθάνει τα 3-3,5 δισ. ευρώ και το χρόνο να πιέζει, καθώς το Κουαρτέτο των ελεγκτών-δανειστών βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και ζητά τήρηση των προαπαιτούμενων.

Ήδη, ανακοινώθηκε ο ΦΠΑ τριών ταχυτήτων στην εκπαίδευση, ωστόσο η μείωση των συντελεστών στο 13% για τα σχολεία και στο 6% για τα φροντιστήρια ανοίγει μια νέα «τρύπα», της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Ακολουθεί το ασφαλιστικό, όπου ο Γιώργος Κατρούγκαλος προανήγγειλε το τέλος των επικουρικών συντάξεων και τη θέσπιση βασικής σύνταξης στα 390 ευρώ και σειρά παίρνουν οι αγρότες.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη φορολόγηση των αγροτών, μένει να ξεκαθαριστεί αν θα αυξηθεί ο φόρος εισοδήματός τους από το 13% στο 20%. Για να μην συμβεί αυτό, απαιτούνται περίπου 100 εκατ. ευρώ από άλλες πηγές.

Το κυβερνητικό επιτελείο μελετά μια σειρά από αντισταθμιστικά μέτρα, όπως την αυστηροποίηση του ορισμού του αγρότη, αφορολόγητο στις επιδοτήσεις, εκπτώσεις λόγω δαπανών και ειδικά φορολογικά κίνητρα για την πρώτη τριετία των νέων αγροτών.

Περί τα 200 εκατ. ευρώ θα χαθούν από τη φορολόγηση των ενοικίων, καθώς, μετά τις έντονες αντιδράσεις, αποσύρθηκε η συγκεκριμένη διάταξη, ενώ για το ΕΚΑΣ το κονδύλι που απαιτείται υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες