Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Το ΔΝΤ παραδέχεται τα λάθη του για την Ελλάδα,αλλά δεν τα διορθώνει… - Πιέζει όμως τους Ευρωπαίους για “ελαφρύ κούρεμα” του χρέους


Επιχειρώντας μία έμμεση αυτοκριτική για την παρουσία του στο Ελληνικό Πρόγραμμα από το 2010 μέχρι σήμερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καταγράφει μία σειρά παραλείψεις, που –όπως αναφέρει σε έκθεση του- πρέπει να αποφεύγονται στο μέλλον.

Συγκεκριμένα διαπιστώνει «την ανάγκη να αποφεύγονται
αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση του χρέους, να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στην οικονομική προσαρμογή, να επιδεικνύεται μεγαλύτερη φειδώ στις δημοσιονομικές και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και την ανάγκη εξορθολογισμού της διαδικασίας συνεργασίας με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».

Οι αναφορές περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΔΝΤ, που συντάχθηκε από την Ανεξάρτητη Υπηρεσία Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office -IEO) και αναφέρεται στα συμπεράσματα και τα διδάγματα του προσωπικού του Ταμείου, τα οποία ασχολήθηκαν με τα προγράμματα στήριξης πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι η αλλαγή στάσης της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ και του Ευρωπαϊκού Τμήματος αναφορικά με το ελληνικό χρέος και τις υποχρεώσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνη, όπως και ο όρος εκ μέρους του ΔΝΤ για αναδιάρθρωση, αποδεικνύουν ότι τα λάθη του ελληνικού προγράμματος έγιναν μάθημα για τα στελέχη του Ταμείου σε μελλοντικά προγράμματα. Ενώ όφειλαν με βάση τα λάθη που τώρα παραδέχονται να κάνουν αλλαγές και στο Ελληνικό Πρόγραμμα, δυστυχώς δεν θα το πράξουν.

Η δεύτερη έκθεση (IMF Annual Report 2015) είναι απολογιστική για τα πεπραγμένα του 2015. Αναφέρεται ότι στις 30 Ιουνίου και στις 13 Ιουλίου του 2015, η Ελλάδα δεν πλήρωσε, όπως είχε υποχρέωση, δύο δανειακές δόσεις συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Λόγω αυτού έχασε προσωρινά το δικαίωμα να λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση από το Ταμείο.

Προστίθεται ότι η Ελλάδα θα είναι το 2016 ο μεγαλύτερος οφειλέτης του Ταμείου και σημειώνεται ότι τη νέα χρονιά πρέπει να αποπληρώσει 7,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, που έγιναν με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα, η έκθεση γράφει ότι εστιάστηκαν στη φορολογική διοίκηση, στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και στη ρύθμιση και στην εποπτεία του τραπεζικού συστήματος. Τονίζεται ότι «το ΔΝΤ παραμένει δεσμευμένο στο να βοηθήσει την Ελλάδα σε αυτή την περίοδο της οικονομικής αναταραχής».
http://mignatiou.com/

Για “ελαφρύ κούρεμα” του ελληνικού χρέους πιέζει το ΔΝΤ τους Ευρωπαίους, σύμφωνα με γερμανικές πηγές

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται να ασκεί πιέσεις στους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας προκειμένου να μειώσουν και άλλο το ελληνικό χρέος, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.

Όπως επεσήμαναν κυβερνητικοί κύκλοι από το Βερολίνο, το ΔΝΤ προτίθεται να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας μόνο αν οι Ευρωπαίοι μειώσουν το ελληνικό χρέος κατά περίπου 100 δισεκ. ευρώ.

Αυτό θα μπορέσει να γίνει μέσω της παράτασης του χρόνου λήξης των δανείων από τα 30 στα 50 χρόνια, αλλά και μέσω της μεταφοράς για μετά το 2030 του χρόνου αποπληρωμής τους.

Επιπλέον το Ταμείο θέλει να μειωθούν κι άλλο τα επιτόκια. Οι απαιτήσεις αυτές του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ουσιαστικά σημαίνουν ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.

Αυτό το απέρριπτε κατηγορηματικά μέχρι τώρα η γερμανική κυβέρνηση, όμως η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει μετά τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της για την παροχή επιπλέον 86 δισ. ευρώ ότι το ζήτημα του χρέους μπορεί να συζητηθεί το φθινόπωρο.

Σχετικά με την πρόταση του ΔΝΤ πρέπει να διεξαχθεί ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ, κάτι που ενδέχεται να γίνει ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου, επισημαίνει η Rheinische Post.
http://mignatiou.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες