Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Λιακουνάκος, οι μίζες, ο Άκης και ο Σμπώκος


Προθεσμία για την Παρασκευή πήρε ο Θωμάς Λιακουνάκος μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εις βάρος του για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκία.

Ο επιχειρηματίας ζήτησε προθεσμία προκειμένου να ενημερωθεί από τα νέα στοιχεία που εντάχθηκαν στη δικογραφία και οδήγησαν στην έκδοση εντάλματος σε βάρος του.
Ο Θωμάς Λιακουνάκος φέρεται να διακίνησε μαύρο χρήμα 1,6 εκατ. ευρώ με τελικούς αποδέκτες τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο και τον πρώην διευθυντή της διεύθυνσης εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο και αφορά το σύστημα Embraer από την σουηδική εταιρεία Ericsson, ένα σύστημα που θα δινόταν στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων μετά την κατακύρωση τη σύμβασης για το αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και έλεγχου αξίας 540 εκατ. ευρώ.
Αποκαλύψεις για την υπόθεση είχε κάνει το πρώην στέλεχος της Ericsson Ολοφ Νέλσεν που φέρεται να ήταν ο διαχειριστής των μαύρων ταμείων της σουηδικής εταιρείας.
Πριν λίγες μέρες η εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατσάνη, με πρότασή της προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ζήτησε να παραπεμφθούν σε δίκη για κακούργημα συνολικά 18 άτομα, ανάμεσά τους ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος και ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας για την εμπλοκή τους στην υπόθεση  της προμήθειας του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak στον Στρατό, που φέρεται να ζημίωσε το Ελληνικό δημόσιο εκατομμύρια ευρώ.
Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε πάντως τον Δεκέμβρη του 2013 όταν ο Αντώνης Κάντας ομολόγησε μίζες 15 εκατομμυρίων και ισχυρίστηκε πως ο κ. Λιακουνάκος τον δωροδόκησε αφήνοντας ένα σακ βουαγιάζ με 600.000 ευρώ στο γραφείο στο ΥΠΕΘΑ. 
Τότε ο επιχειρηματίας εξέδωσε μια οργισμένη ανακοίνωση στην οποία τόνιζε  πως «ουδέποτε συνάντησε τον κατηγορούμενο κ. Κάντα στο γραφείο του, γεγονός που ευχερώς αποδεικνύεται από τα τηρούμενα βιβλία Πύλης του ΥΕΘΑ/ΓΔΕ, πολύ δε περισσότερο ουδέποτε του προσέφερε σε μετρητά 600.000 ευρώ και μάλιστα σε περίοδο (Δεκέμβριος 2001) που το ευρώ σε φυσική μορφή δεν είχε καν κυκλοφορήσει στην Ελληνική Επικράτεια».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Θωμάς Λιακουνάκος αναφέρει:
"Προκαλεί εύλογη εντύπωση, το γεγονός ότι επελέγη αυτή η «πρακτική» βεβιασμένης «απολογίας μου», καθόσον:
α) 'Ήμουν πάντοτε, αποδεδειγμένα, στη διάθεση των δικαστικών αρχών.
β) Δεν είχε ασκηθεί, εξ αρχής, σε βάρος μου, και στα πλαίσια της παρούσης υποθέσεως, η οποιαδήποτε ποινική δίωξη.
γ) Δεν έχω δωροδοκήσει, όπως κατ΄επανάληψη έχω δηλώσει οιονδήποτε κρατικό αξιωματούχο.
δ) Όλη η επαγγελματική μου δραστηριότητα ήταν ανέκαθεν διαφανής και νόμιμη και τα εισοδήματά μου εμφανή και φορολογητέα στην Ελλάδα.
Προφανώς, εξομοιώνονται, άδικα, πρόσωπα και πρακτικές, στον χώρο των εξοπλιστικών συμβάσεων και παραγνωρίζεται ότι εγώ, προσωπικά, καθώς και οι εταιρείες συμφερόντων μου, έχουμε υποστεί 155 φορολογικούς ελέγχους που διενήργησαν 594 ελεγκτές των φορολογικών αρχών από τους οποίους (ελέγχους), ουδέποτε, προέκυψε κάτι επιλήψιμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο την τελευταία 15ετία έχουμε καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο φόρους ύψους 155 εκατ. ευρώ.
Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η Δικαιοσύνη θα επιτελέσει στο ακέραιο το έργο της και θα αγνοήσει τις διάφορες Κασσάνδρες που πανηγυρίζουν, δημόσια, για τη σύλληψή μου, αδιαφορώντας για τους 3.500 εργαζόμενους στις εταιρείες μου και το μέλλον αυτών".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες