Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Στη Σαββαΐδου η εποπτεία του ΣΔΟΕ

Στο πλαίσιο απαίτησης της τρόικας για αναδιάρθρωση του ΥΠΟΙΚ και ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΓΓΔΕ

της Ευδοκίας Μύτιλη
Στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα υπαχθεί το ΣΔΟΕ σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες και μετά από απαίτηση των δανειστών για ενίσχυση της ανεξαρτησίας του, μείωση των διαδικασιών και αναδιάρθρωση του Δημοσίου.


Αυτό συνεπάγεται ότι η Αικατερίνη Σαββαΐδου θα αναχθεί σε προϊσταμένη στου Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ενώ θα καταργηθεί η θέση του γενικού γραμματέα ΣΔΟΕ ή αυτός θα υπαχθεί στην γγ Δημοσίων Εσόδων.

Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές πρόκειται για απαίτηση του ευρωπαϊκού κλιμακίου με την οποία ευθυγραμμίστηκε και το ΔΝΤ αναγκάζοντας την κυβέρνηση να συναινέσει παρά την αρχική διαφωνία του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η αύξηση των αρμοδιοτήτων της κυρίας Σαββαΐδου αναμένεται να προκαλέσει πονοκεφάλους στο Μαξίμου και τριβές στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς στόχος του κόμματος ήταν ή έξωσή της από τη θέση και η αποδυνάμωσή της.

sknews

Ποια είναι και πώς διορίστηκε η Αικατερίνη Σαββαΐδου


Ποια είναι και πώς διορίστηκε η Αικατερίνη Σαββαΐδου
Η κυρία Σαββαΐδου, με εξειδίκευση στα φορολογικά θέματα, είναι επιτυχημένη δικηγόρος, ερευνήτρια και έμπειρη επαγγελματίας, με μακρά σταδιοδρομία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και Senior Manager στην εταιρία «PwC-Ελλάς», επικεφαλής μιας ομάδας περίπου 100 δικηγόρων και φοροτεχνικών συμβούλων. Είναι, επίσης, Knowledge Manager όλης της εταιρείας, που στελεχώνεται από περίπου 900 υπαλλήλους. 

Είναι Λέκτωρ στο ΑΠΘ, δίδαξε στο ΕΚΠΑ και έχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε νομικά έντυπα και οικονομικές εφημερίδες. Μεταξύ των δραστηριοτήτων της περιλαμβάνεται η συνεισφορά της στην ίδρυση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας του Υπουργείου Παιδείας (2006-2007).

Η κυρία Σαββαΐδου αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1995), έχει δίπλωμα Πανεπιστημιακών Γαλλικών Σπουδών (1994-1995), μεταπτυχιακό δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου (1995-1996), μεταπτυχιακό δίπλωμα Δημοσιονομικού και Φορολογικού Δικαίου με έμφαση στο Δημοσιονομικό Δίκαιο (1996-1997) και διδακτορικό από το Université de Paris II, Assas, με τίτλο «Η αναγκαστική είσπραξη των φόρων στο γαλλικό και στο ελληνικό Δίκαιο» (1997-2003). 

Έχει εκπονήσει μεταδιδακτορική έρευνα στο γνωστικό πεδίο του Φορολογικού Δικαίου, και συγκεκριμένα στη φορολογία επιχειρήσεων, στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ (2004-2006). Επίσης, έχει παρακολουθήσει μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Harvard University με θέμα «Συγκριτική φορολογική πολιτική και διοίκηση» (2008-2009).

Σύμφωνα με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, η κ. Σαββαΐδου, ως Tax Senior Manager της PwC είναι (ακόμα;) μέλος της Επιτροπής Φορολογίας του επιμελητηρίου, μιας επιτροπής της οποίας η αποστολή ρητώς «δεν παραβλέπει τις ευκαιρίες για σύννομη φορολογική ελάφρυνση». Τον ίδιο ακριβώς όρο («tax saving») χρησιμοποιεί το ICIJ στη σύνοψη των ευρημάτων του (key findings) για να περιγράψει τo σκοπό των συμφωνιών στο Λουξεμβούργο.

Από το προσωπικό της LinkedIn προκύπτει ότι έμεινε στην PwC από τον Ιανουάριο του 2010 ως τον Ιούνιο του 2014, περίοδος που εν μέρει συμπίπτει με την περίοδο των LuxLeaks. Για παράδειγμα, δύο από τα tax rulings που επιτρέπουν, κατά το ICIJ, σε ελληνικές εταιρείες να κάνουν φοροαποφυγή στο Λουξεμβούργο (ένα ruling για το EFG Group του Ομίλου Λάτση, και ένα για τη Wind Hellas) έχουν ημερομηνία Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2010 αντίστοιχα, αφού δηλαδή η κ. Σαββαΐδου έχει αναλάβει ως senior manager στην PwC.
 
Σε κάθε όμως περίπτωση, η κ. Σαββαΐδου ήταν ενεργός μάνατζερ στην PwC όταν όλα αυτά τα σχήματα φοροαποφυγής ήταν σε ισχύ: δηλαδή από το 2010 ως το 2014.

«Κομβικό ρόλο στην επιλογή έπαιξε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης», ο οποίος «είχε θητεύσει με επιτυχία στην KPMG», δηλαδή μία από τις υπόλοιπες Big Four. Με άλλα λόγια, στην Ελλάδα η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι στα χέρια δύο πρώην στελεχών των εταιρειών με ειδικότητα τη... φοροαποφυγή.

Τέλος, η κ. Σαββαΐδου δεν θα 'χε πάρει την θέση, αν δεν την είχε εγκρίνει ο Γενικός Επιθεωρητής του Υπουργείου Οικονομικών της... Γαλλίας, ο κ. Λε Πετίτ, ο οποίος σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, συμμετείχε στην 5μελή επιτροπή επιλογής και «πέρασε από κόσκινο» τους υποψηφίους. (Ωραία εθνική κυριαρχία όπου τον Έλληνα γενικό γραμματέα Εσόδων εγκρίνει ένας... Γάλλος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες