Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Μισθοί στο Δημόσιο και συντάξεις σήμερα στο... μενού των δανειστών – Όλες οι αλλαγές που έρχονται

Η λίστα με τα 16 νέα προαπαιτούμενα για συμφωνία στις 18 Αυγούστου

- Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο με μειώσεις για τους υπαλλήλους
- Ισοδύναμα μέτρα για τις επαναπροσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων
- Πως θα υπολογίζονται οι μειώσεις στις συντάξεις, τι θα γίνει με το ΕΚΑΣ
- Πάγωμα στην κρατική χρηματοδότηση των Ασφαλιστικών Ταμείων και συντάξεις πείνας


Νέο μπαράζ μέτρων έρχεται λόγω του νέου μνημονίου. Σήμερα
κρίνεται το μισθολογικό μέλλον χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και το θέμα των συντάξεων για όλους τους ασφαλισμένους. Και τα δύο κρίσιμα θέματα πέφτουν σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και του κουαρτέτου των δανειστών.

Οι αλλαγές για τους Δημοσίους Υπαλλήλους

Οι δανειστές θέλουν να επιβάλουν μείωση της μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου με νέο μισθολόγιο, κάτι που θα σημάνει σημαντικές μειώσεις για όσους υπάγονται στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια, ενώ παράλληλα απαιτούν πάγωμα των μισθολογικών προσαρμογών (τριετίες) ως τουλάχιστον το 2020.

Παράλληλα θα πέσει στο τραπέζι το θέμα της νέου τύπου κινητικότητας με τη θέσπιση δυνατότητας ευκολότερης μετακίνησης ενός υπαλλήλου από τη μία δημόσια υπηρεσία σε άλλη.

Σημαντικές ωστόσο αναμένεται να είναι και οι απώλειες που θα υπάρξουν καθώς οι δανειστές απαιτούν και δημοσιονομικά ισοδύναμα για τις επαναπροσλήψεις όσων δημοσίων υπαλλήλων απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα την περίοδο 2013-14.

Τι θα γίνει με τις συντάξεις

Σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις των ορίων ηλικίας θα πρέπει να αυξηθούν ανά έξι μήνες κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου 2015 με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου του 2022.

Η πρόωρη σύνταξη για όλους θα λαμβάνεται στα 62 και ολόκληρη στα 67έτη, η προσαρμογή ωστόσο με βάση τις νέες απαιτήσεις των δανειστών θα πρέπει να γίνει 2 ως 4 χρόνια νωρίτερα ως το 2017 ή το 2019 δηλαδή.

Παράλληλα όσοι βγαίνουν νωρίτερα θα έχουν πλέον πέναλτι 16% στην σύνταξή τους.

Ταυτόχρονα η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ ως το 2019, ενώ το κουαρτέτο των δανειστών ζητά να αλλάξει ο νόμος που μόλις ψηφίστηκε (στις 15 Ιουλίου) και να παγώσει μέχρι το 2021 όχι η κρατική χρηματοδότηση προς τα ταμεία της κύριας ασφάλισης, αλλά συνολικά η εθνική δαπάνη με ταυτόχρονη εναρμόνιση όλων των εισφορών στο επίπεδο εκείνων του ΙΚΑ – Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Μισθωτών κάτι που θα σημάνει ως και τριπλασιασμό των εισφορών για κάποιους ασφαλισμένους όπως οι αγρότες.

http://www.newsit.gr/

Η λίστα με τα 16 νέα προαπαιτούμενα για τη συμφωνία στις 18 Αυγούστου

Πακέτο 16 μέτρων παρουσίασαν και έθεσαν προς συζήτηση οι δανειστές -με την παρουσία της Ντέλιας Βελκουλέσκου του ΔΝΤ να ξεχωρίζει- στους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη στη πολύωρη συνάντηση της Παρασκευής, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής.

Βάσει του ρεπορτάζ του Βήματος, τα μέτρα, που ζητείται να υλοποιηθούν εντός τριών μηνών (Σεπτέμβριο-Οκτώβριο- Νοέμβριο), περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αλλαγή νόμων του ΣΥΡΙΖΑ για τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο και στα νοσοκομεία, για τις ρυθμίσεις μεγάλων χρεών (πάνω από 100.000 ευρώ), ακόμη και για τις επιδοτήσεις στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Από το πακέτο μέτρων που οι εταίροι θέτουν ως προϋπόθεση για την έναρξη νέας χρηματοδότησης στην Ελλάδα δεν λείπουν ακόμη η κατάργηση φοροαπαλλαγών στους αγρότες, η αύξηση της φορολογίας στους εφοπλιστές, ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η μείωση της δαπάνης για επιδόματα θέρμανσης, «ακόμη και η μείωση του ακατάσχετου ορίου των 1.500 ευρώ από μισθούς και συντάξεις για όλους όσοι οφείλουν στο Δημόσιο και στις τράπεζες» αναφέρει το Βήμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Βήματος το κοινό σχέδιο κυβέρνησης και δανειστών είναι όλα τα προαπαιτούμενα και η συμφωνία να έρθουν στη Βουλή ως τις 18 Αυγούστου και να ψηφιστούν ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του δανείου 10-12 δισ. ευρώ ως τις 20 Αυγούστου, οπότε λήγουν τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. Το ύψος του συνολικού δανείου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 83 δισ. ευρω.

Αναλυτικά τα 16 νέα προαπαιτούμενα:

  1. Αλλαγές στους νόμους περί προσλήψεων στο Δημόσιο, ρύθμισης των χρεών με 100 δόσεις, κρατικής χρηματοδότησης της Βιομηχανίας Ζάχαρης. Ζητά την κατάργηση του υψηλού συντελεστή της έκτακτης εισφοράς 8% στα ετήσια εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ. Παράλληλα απαιτεί από την κυβέρνηση να υιοθετήσει νομοθεσία για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων σχετικά με τις αυξήσεις στις συντάξεις και το εφάπαξ.
  2. Αλλαγή στο νόμο για το διορισμό των διοικητικών των νοσοκομείων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανεξάρτητη επιλογή τους.
  3. Να μένουν δια βίου εκτός δημοσίου όσοι έχουν κατηγορηθεί για δωροδοκία, όπως έγινε με τους γιατρούς του ΕΣΥ που είχαν κατηγορηθεί για “φακελάκια”.
  4. Την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τις πρόωρες συντάξεις στα 67 έτη ή στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης από το 2022.
  5. Τη μείωση στο μισό της δαπάνης για τα επιδόματα πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016.
  6. Την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους αγρότες, αρχίζοντας από τη μείωση της επιδότησης στο αγροτικό ντίζελ κατά 50%, αλλά και από την κατάργηση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ.
  7. Την αύξηση του φόρου για τους εφοπλιστές.
  8. Την επίτευξη των αναγκαίων τροποποιήσεων έγκαιρα προκειμένου να διασφαλιστεί η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ του 2015.
  9. Τη μείωση των τιμών στα εκτός πατέντας φάρμακων και την επανεξέταση των ορίων στη συνταγογράφηση γενοσήμων.
  10. Την μείωση κατά 200 εκατ. ευρώ στις στρατιωτικές δαπάνες από το 2016, με περικοπές από τις δαπάνες προσωπικού και από τα εξοπλιστικά προγράμματα.
  11. Τον έλεγχο σε μισθούς και επιδόματα, ειδικά στα οδοιπορικά και τις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων.
  12. Την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ)
  13. Την μείωση του ακατάσχετου ορίου των 1.500 ευρώ για τους οφειλέτες στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες.
  14. Την αλλαγή του νόμου για τις ρυθμίσεις των οφειλών στο Δημόσιο και στα Ταμεία με αυστηρότερα μέτρα για τους μεγαλοοφειλέτες (για ποσά άνω των 100.000 ευρώ).
  15. Την απελευθέρωση της αγοράς με βάση την εργαλειοθήκη και τις συντάξεις του ΟΟΣΑ. Ενώ, ως προτεραιότητα εμφανίζεται η απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων και τις Κυριακές.
  16. Την ολοκλήρωση μέχρι τον Οκτώβριο της πώλησης τουλάχιστον του 51% των μετοχών του ΟΛΠ και ΟΛΘ, όπως και την πώληση της ΤΡΕΝΟΣΕ. Παράλληλα, απαιτείται να κλείσει η διαπραγμάτευση με τη Fraport για την παραχώρηση 10 μεγάλων αεροδρομίων της χώρας.

http://www.aftodioikisi.gr/proto-thema/parte-piso-tis-epanaproslipseis-sto-dimosio-leei-i-troika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες