Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ «ΟΧΙ» και του «ΝΑΙ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ


του Δημ. Αντωνίου, ιατρού

Ι. ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Μας ζητάνε να απορρίψουμε με το δημοψήφισμα προτάσεις των Δανειστών, τις οποίες ο Τσίπρας χθές εγγράφως τις αποδέχτηκε όλες χθές (01-07-2015!) ως ένα Νέο Μνημόνιο  με την παρακάτω επιστολή του:(Δείτε τη εδώ:http://www.zougla.gr/)

Οι προτάσεις αυτές-σύμφωνα με την επιστολή αυτή του Τσίπρα- είναι οι ίδιες (με ελάχιστες ασήμαντες διαφορές) που μας πρότειναν οι Θεσμοί την 25-26/06/2015 στις Βρυξέλλες και τις οποίες ο Τσίπρας απέρριψε, κηρύσσοντας οργισμένος Δημοψήφισμα!

Κι επιπλέον ο Τσίπρας ζητάει νέο δάνειο από τον ESM («Θεσμούς») 30 δισ. (για να πληρώσει μόνο τα παλαιά δάνεια και «εσωτερικές ανάγκες» της χώρας) προτείνοντας όρους νέου Μνημονίου, ίδιους με αυτούς που μας ζητάει να απορρίψουμε στο δημοψήφισμα !(Δείτε εδώ:http://www.tovima.gr/)

Το άκρως περίεργο όμως γεγονός είναι, ότι οι παραπάνω προτάσεις των Δανειστών-Θεσμών που αυτοί μας πρότειναν την 25-26/06/2015 στις Βρυξέλλες κι επί των οποίων καλείται ο Λαός να ψηφίσει, έχουν αποσυρθεί πλέον από τους δανειστές από την διαπραγμάτευση ! Συνεπώς το Δημοψήφισμα στερείται αντικειμένου κι είναι παράλογο κι άκυρο και για τον λόγο αυτόν.

ΙΙ. ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΨΙΣΜΑΤΟΣ

Αύριο Παρασκευή 03-07-2015 κρίνεται σε επείγουσα συνεδρίαση του ΣτΕ η συνταγματικότητα του συγκεκριμένου Δημοψηφίσματος, ενώ χθές (01-07-2015) το Συμβούλιο της Ευρώπης !, το έκρινε άκυρο !

Σημαντικό είναι ότι το επίσημο κείμενο που έχει κατατεθεί στην Βουλή, με τις «προτάσεις» των Θεσμών, τις οποίες ο Ελληνικός Λαός καλείται να δεχτεί ή να απορρίψει, είναι ψευδές !...διότι είναι δολίως διαφορετικές και χειρότερες, από αυτές που πράγματι μας πρότειναν!  Π.χ. οι Θεσμοί ουδέποτε μας πρότειναν ΦΠΑ στα ξενοδοχεία 23% (όπως λέει το έγγραφο στην Βουλή), αλλά 11% και 13 % σε δύο διαδοχικές προτάσεις ! (έχω όλα τα έγγραφα για τα νέο βιβλίο μου).

ΙΙΙ. ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΩΝ

Την κήρυξη του Δημοψηφίσματος το Σάββατο 27-06-2015 την χαιρέτησα με ενθουσιασμό. Οι επακολουθήσασες όμως ενέργειες και παραλήψεις τις κυβέρνησης, άλλαξαν δραματικά τα δεδομένα και τις προοπτικές εις βάρος της Ελλάδος, οποιουδήποτε αποτελέσματος του Δημοψηφίσματος. 

Και τα νέα δυσμενέστατα για την Ελλάδα δεδομένα που προέκυψαν με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, είναι:

IV. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΤΥΧΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

α) Η ανακοίνωση του Δημοψηφίσματος προκάλεσε πανικό στον λαό για την τύχη του νομίσματος και των καταθέσεών των, με αποτέλεσμα την μαζική ανάληψη των καταθέσεων από τις τράπεζες, γεγονός που προκάλεσε με την σειρά του, το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή «ελέγχου κεφαλαίων» (capital controls) με εισήγηση του Δ/του ΤτΕ και ομόφωνης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου και την ψήφιση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου την 28-06-2015 (ΦΕΚ Α` αρ. 65/28-06-2015). 

Συνεπώς ουσιαστικά και τυπικά την ευθύνη για το κλείσιμο των τραπεζών την έχει η κυβέρνηση κι όχι οι Θεσμοί, όπως ψευδώς -δυστυχώς-ισχυρίστηκε ο Πρωθ/ργός στο χθεσινό του (01-07-2015) διάγγελμά του στον ελληνικό λαό. 

Συνεπώς ο ισχυρισμός του Πρωθ/ργού στο χθεσινό του (01-07-2015) διάγγελμά του ότι τις τράπεζες τις έκλεισαν δήθεν οι Θεσμοί, είναι δυστυχώς γι αυτόν ΨΕΥΔΗΣ.

β) Η εκπνοή της παράτασης (που η ίδια η κυβέρνηση είχε ζητήσει την 20-02-205 θεωρώντας την ως «θρίαμβο» και «νίκη» της) του «προγράμματος» (Μνημονίου)  την 30-06-2015, β) η  μη-καταβολή της δόσης των 1.5 δις. στον ΔΝΤ την ίδια μέρα.
Δίδυμο αποτέλεσμα των παραλείψεων αυτών ήταν:
i)             Tην κήρυξη της χώρας σε επίσημη χρεοκοπία με αποτέλεσμα την αθεράπευτη –για απροσδιόριστο διάστημα- της δανειοληπτικής φερεγγυότητας της χώρας. Ήδη, με οδηγία του CITY (Χρη/ριο του Λονδίνου) τα Ελληνικά Ομόλογα ετέθησαν διεθνώς εκτός διαπραγμάτευσης, αξαφανίζοντας έτσι την ύπαρξη της Ελλάδος ως «οικονομικής» οντότητας (fiscal entity)
ii)           Την κατάσταση άμεσα ληξιπρόθεσμων κι απαιτητών των υπολοίπων 22 δις. προς το ΔΝΤ
iii)         Διακοπή περαιτέρω χρηματοδότησης από το ΔΝΤ, για τους παραπάνω λόγους, γεγονός που καθιστά αδύνατη την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδος από την ΕΕ, όπως ζητάει ο Πρωθ/ργός!
iv)          Το «πάγωμα» (ουσιαστικά η κατάργηση) του ELA (που «λειτουργεί» μόνο τυπικά και «εν δυνάμει»), δηλ. της έκτακτης παροχής ρευστότητας στις τράπεζες από την ΕΚΤ και ΤτΕ, με τις επακόλουθες τραγικές συνέπειες για την μακρο- και μικρο-οικονομία και την επιβίωση των πολιτών μεσοπρόθεσμα,
v)            Την διακοπή της χρηματοδότησης κεφαλαίων (δανείων) από τους «Θεσμού», αναγκαίους για την λειτουργία βασικών αναγκών της χώρας, επειδή τα ελλείμματα έχουν τρομακτικά αυξηθεί μετά τις εκλογές από την απραξία και «αταραξία» της κυβέρνησης,
vi)          Την κατάσταση άμεσα ληξιπρόθεσμων κι απαιτητών των υπολοίπων 220 δις. προς την ΕΕ (ΕFSF) και ΕΚΤ
vii)         Οριστική απώλεια –αλλαγή κυρίου- των 11 δις. του ΤΧΣ  και των 1,9 δις. ευρώ από την ΕΚΤ, τα οποία παρακρατούσαν παράνομα οι «Θεσμοί», εκμεταλλευόμενοι την πρωτοφανή και παιδική αδεξιότητα τςη κυβέρνησης, η οποία παραδέχτηκε ότι «εξαπατήθηκε» !  από τους «Θεσμούς». Τα κεφάλαια ανήκουν πλέον, νόμιμα !, στους κατόχους των Θεσμούς.

γ) Ήδη ζούμε σε κατάσταση εξόδου μας από την Ευρωζώνη κι επιστροφής στη Δραχμή, με την επιβολή ελέγχου κεφαλαίων (θεμέλειο της Ευρωζώνης είναι η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και μονάδων εργασίας (εργαζομένων)

Όλα τα παραπάνω νέα δεδομένα, άλλαξαν την αρχική μου στάση απέναντι στο δημοψήφισμα, η οποία (αλλαγή της στάσης μου) δεν φτάνει μέχρι του σημείου να προτείνω την ψήφιση του ΝΑΙ, αλλά ούτε και του ΟΧΙ, τηρώντας αποχή, για τους παρακάτω λόγους, που πρέπει να προστεθούν στους παραπάνω i-vii προαναφερόμενους:

IV. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ «ΟΧΙ»

i.             H οριστική ουσιαστική κατάργηση του ELA, (παροχής ρευστότητας στις τράπεζες από την ΕΚΤ), με αποτέλεσμα το μακροχρόνιο κλείσιμο των τραπεζών με ανυπολόγιστες συνέπειες τις οποίες ήδη αρχίζουμε να βιώνουμε. Η εναπομείνουσα ρευστότητα των τραπεζών είναι σήμερα (01-07-2015) μόνο 900 εκατ. ! και γι αυτό από την Δευτέρα το όριο ανάληψης θα μειωθεί (καθηγητής Τσαμουργκέλης) και οι τράπεζες ΔΕΝ πρόκειται να ανοίξουν για περίοδο μηνών.
ii.           Την μείωση της αξίας των εγγυήσεων που έχουν δώσει οι τράπεζες στην ΕΚΤ με τα παραπάνω αποτελέσματα της i.

iii.         Την ανάγκη ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ των ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ως αποτέλεσμα των μαζικών αναλήψεων των καταθέσεων και των σωρευμένων κόκκινων δανείων (και έναν πρόσθετο λόγο, βλ. παρακάτω). Θυμίζω ότι από τον Ιανουάριο του 2015, με οδηγία της ΕΕ, οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών καλύπτονται από τους τραπεζικούς ομολογιούχους και καταθέτες των τραπεζών κι όχι από το Δημόσιο (ΤΧΣ) όπως έγινε το 2012 !

iv.          Τύχη των Τραπεζών: Μετά της ανακεφαλαιοποίησή των (με το κούρεμα των τραπεζικών ομολόγων και καταθέσεων) θα πουληθούν σε ξένες τράπεζες, ή θα περιέλθουν στον ESM (αν τις ανακεφαλαιοποιήσει αυτός με Δημόσιο Χρήμα). Τέλος και σε συνδυασμό με τα παραπάνω, οι τράπεζες μπορεί να κρατικοποιηθούν (*) να εξυγιανθούν (ανακεφ/θούν) και μετά να πουληθούν πάλι σε ιδιώτες
(*) (μετοχική πλειοψηφία και στο ΔΣ από την Κυβέρνηση).

v.            Την διακοπή της χρηματοδότησης κεφαλαίων (δανείων) από τους «Θεσμούς», αναγκαίους για την λειτουργία βασικών αναγκών της χώρας, επειδή τα ελλείμματα έχουν τρομακτικά αυξηθεί μετά τις εκλογές από την απραξία και «αταραξία» της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα την αδυναμία –σε άλλοτε άλλο βαθμό- καταβολής μισθών και συντάξεων κλπ

vi.          Την αδυναμία χρηματοδότησης της κυβέρνησης από τις τράπεζες δια της έκδοσης εντόκων γραμματίων, με τα οποία κάλυπτε τα μέχρι τώρα ελλείμματά της και τις βασικές υποχρεώσεις προς τους πολίτες

vii.         Την ανάγκη-λόγω των παραπάνω λόγων- κοπής ενός «εναλλακτικού» νομίσματος από την κυβέρνηση («γραμματίων» -«υποσχετικών» αναγκαστικής κυκλοφορίας), με τα οποία θα πληρώνει τους  μισθούς και συντάξεις.

viii.       Για να έχουν όμως κάποια ουσιαστική ανταλλακτική αξία τα παραπάνω «γραμμάτια», πρέπει να έχουν κάποιο αξιακό αντίκρυσμα, χρυσό, ή σκληρό νόμισμα, το οποίο (αντίκρυσμα) στερείται βέβαια η κυβέρνηση (ΤτΕ), αλλά κι αν το είχε δεν θα το θυσίαζε. Γι αυτό ως τέτοιο (αντίκρυσμα) θα χρησιμοποιήσει η Κυβέρνηση τις Καταθέσεις, τις οποίες θα κατάσχει νόμιμα ! για τον σκοπό αυτό ! (2ο κούρεμα των καταθέσεων).

ix.          Θα οδηγηθούμε ουσιαστικά σε μια «αχρήματη» οικονομία Σταλινικού τύπου και εκ του γεγονότος ότι τα υπάρχοντα ευρώ θα αποθηκευτούν στα σεντούκια ως «χρυσό» (χρυσές λίρες)

x.            Λόγω των σίγουρων ζημιών της ΤτΕ από τον ELA (επειδή οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν φυσικά να επιστρέψουν στην ΤτΕ και την ΕΚΤ τα 90 δις. του ELA), θα προκύψει ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης της ΤτΕ από την ΕΚΤ, η οποία έτσι να γίνει ΜΕΤΟΧΟΣ (όχι απλά δανειστής όπως είναι μέχρι τώρα) της ΤτΕ και του Ελληνικού Κράτους ! Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ γίνεται συνέταιρος στην «επιχείρηση» που λέγεται Ελλάδα και θα συμμετέχει στην οικονομική διαχείριση και τα κέρδη του Ελληνικού Κράτους, ως ΜΕΤΟΧΟΣ.  Μεγαλύτερη κατοχή κι απώλεια της Εθνικής μας Κυριαρχίας-και μάλιστα νόμιμης κατά το Ελληνικό και Διεθνές Δίκαιο-δεν μπορεί να υπάρξει!

xi.          Και βέβαια δεν μπορώ να σκεφτώ τις συνέπειες της αλλαγής νομίσματος από Ευρώ σε δραχμή κι εξόδου μας από την Ευρωζώνη, στην φάση αυτή της παντελούς έλλειψης εγχώριας παραγωγής.
Η Έξοδός μας από την Ευρωζώνη θα σημαίνει άμεσα:
a) την απώλεια των διαρθρωτικών ταμείων για την Ελλάδα (ΕΣΠΑ), ύψους 17 δις. για τα επόμενα 5 χρόνια, b) των 35 δια. που υποσχέθηκε ο Γιούνκερ, c) την «Ποσοτική Χαλάρωση» του Ντράγκι (παροχή ρευστότητας με χαμηλά επιτόκια), c) τις Αγροτικές Επιδοτήσεις, d) τα μικτά επενδυτικά προγράμματα ΕΕ- Ελλάδος, σύγκλισης κι ανταγωνισμού,  e) τα λοιπά Κοινωνικά Ευρωπαικά Προγράμματα κλπ.

V.  ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ «ΝΑΙ»

i)              Οι παραπάνω επιπτώσεις του ΟΧΙ δεν θα επισυμβούν σε μικρότερο αριθμό και βαθμό.
ii)             Οι τράπεζες όμως δεν πρόκειται να ανοίξουν πριν της επίτευξη μιας κάποιας νέας συμφωνίας, ήτοι ένα νέο Μνημόνιο
iii)            Ήδη ο Πρωθυπουργός με την από -1-07-2015 επιστολή του στους Θεσμούς αποδέχεται με την παρακάτω επιστολή του (Δείτε τη εδώ:http://www.zougla.gr/)

τις προτάσεις των Δανειστών, (01-07-2015!) ως ένα Νέο Μνημόνιο. Οι διαδικασίες όμως για ένα Νέο Μνημόνιο και Δανειακή Σύμβαση, απαιτούν πολύ χρόνο και υπερψήφισή της από 180 βουλευτές από την Ελληνική Βουλή (αρ. 28.2,3 Συντ.) !. Στο διάστημα αυτό και περισσότερο, οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές.

 VITO ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Εάν υπερψηφιστεί το ΝΑΙ, η κυβέρνηση πρέπει και ο Πρωθ/ργός ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί και θα προκηρυχθούν εκλογές.
Εάν Υπερψηφιστεί το ΟΧΙ, αυτό ΔΕΝ δεσμεύει βέβαια τους Θεσμούς ! αλλά αντίθετα μόνο τον Πρωθ/ργό απέναντι στον Ελληνικό Λαό, να μην δεχτεί κανέναν συμβιβασμό, συμφωνία και νέο Μνημόνιο με τους Θεσμούς. Ο Πρωθ/ργός όμως ήδη το έχει ζητήσει ! (βλ. παρ. V).
Συνεπώς ο Πρωθ/ργός αυτοπαγιδεύτηκε και αυτοκτόνησε πολιτικά.

VII. Η δική μου θέση στο Δημοψήφισμα

Η διαπραγματευτική τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν προδοτικά υποχωρητική.
Η διαπραγματευτική τακτική της παρούσας κυβέρνησης ήταν ανύπαρκτη και γι αυτό απέτυχα τραγικά.
Μεταξύ των δύο αυτών άκρων υπάρχουν άπειρες άλλες διαπραγματευτικές τακτικές, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν από ΙΚΑΝΟΥΣ  ανθρώπους.

Συνεπώς: Στις παρούσες παγιωμένες Συνθήκες, πρέπει να διαλέξουμε το λιγότερο κακό.
Κι επειδή δεν μπορώ να ψηφίσω ΝΑΙ, αλλά ούτε κι ΟΧΙ (για τους παραπάνω λόγους),Ψηφίζω ΑΠΟΧΗ.

Με αγάπη
Δημ. Αντωνίου
http://zoidosia.blogspot.gr/

Σχόλιο Ζείδωρον:Μια χαρά τα λέει ο γιατρός και μπράβο του που έκατσε και τα 'κανε λιανά ώστε να τα καταλαβαίνουμε όλοι.Πράγματι το δημοψήφισμα δεν έχει αντικείμενο,αλλά ούτε και το ΟΧΙ ως αποτέλεσμα είναι δυνατόν να αγγίξει τα κοράκια τους δανειστές μας.Τουναντίον θα τους δώσει βήμα ώστε να γίνουν σκληρότεροι.Κι αυτό φαίνεται από το γενικό προσκλητήριο (έχουν λυσσάξει κυριολεκτικά) ντόπιων και ξένων υπέρ του ΝΑΙ.-

Συνεπώς η ματαίωση-ακύρωση του δημοψηφίσματος είναι η μόνη λύση και στη συνέχεια να στρώσουν,όσοι πραγματικά θέλουν το καλό της χώρας και του λαού της,τον κώλο τους κάτω και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αποκαταστήσουν την τάξη με μια πραγματικά "έντιμη συμφωνία" με τα αδίστακτα κοράκια (που δεν δίστασαν να μας πνίξουν στα ΑΤΜ) επιτυγχάνοντας... όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες...

Βέβαια ο εγωισμός του Πρωθυπουργού δεν του επιτρέπει να κάνει τη μεγάλη κωλοτούμπα,οπότε αν αύριο δεν δώσει τη λύση η Δικαιοσύνη,ο μόνος που μπορεί να τη δώσει είναι ο ίδιος ο λαός ακυρώνοντάς το δια της γενικής αποχής,αυτή τη φορά μετράει αφού για να είναι έγκυρο απαιτείται το 40% των εγγεγραμμένων....

Ηρωικό ακούγεται το ΟΧΙ,που όμως δεν έχει αντίκρυσμα παρά μόνο αντίποινα (αφού οι τοκογλύφοι δεν σκαμπάζουν και δεν γουστάρουν τη Δημοκρατία)!Χώρια που δουλευόμαστε και μεταξύ μας αφού την ίδια περίπου πρόταση στους δανειστές έστειλε κι ο Τσίπρας.Εκτός κι αν θέλει να υποκλέψει λαϊκή εντολή για έξοδο από την Ε.Ε.,κάτι που αρνούνται όλοι βέβαια....

Δυστυχώς από τη στιγμή που οι "πάνσοφοι" ηγέτες μας μας έχωσαν στην Ε.Ε. άλλοι αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς και γι' αυτό μας χρέωσαν ως τα μπούνια ώστε να μην μπορούμε να ξεφύγουμε από τα δόντια τους.Τα δε εθνικά κοινοβούλια όλης της Ευρώπης παίζουν απλά το ρόλο του διαχειριστή και τίποτα παραπάνω,είτε μας αρέσει είτε όχι.

Και για να μην παρεξηγούμαστε,κανένας δεν θέλει μνημόνια και σε καμία περίπτωση δεν προτείνουμε ΝΑΙ,γιατί κάτι τέτοιο στα χέρια των κορακιών θα ήταν η οριστική ταφόπλακα της ύπαρξής μας!

Κεφάλι όμως θα σηκώσουμε τότε και μόνον τότε που θα γίνουμε αυτάρκεις,κάτι που εκτός από σκληρή δουλειά προϋποθέτει και θέληση της πολιτικής ηγεσίας μας για σωστή διαχείριση και εφαρμογή των υπαρχόντων νόμων προς όλες τις κατευθύνσεις για όλους.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες