Γράφει ο Χάρης Λαζαρόπουλος
Μετά την παραίτησή του και το ταξίδι αναψυχής στην Αίγινα, το οποίο προκάλεσε τους πάντες λίγο πριν από την κρίσιμη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών, ο τέως υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης έχει επιδοθεί σε μία φρενίτιδα συνεντεύξεων σε ΜΜΕ απαντώντας σε ό,τι ερωτηθεί, ακόμα κι αν χρειάζεται να διαψεύσει δηλώσεις που έκανε σε άλλο τόπο, χρόνο και Μέσο.
Ποσώς με ενδιαφέρει -όπως και τους περισσότερους από τους πολίτες που ανεβαίνουν τον καθημερινό Γολγοθά τους- πώς είναι οι σχέσεις του τέως υπουργού με τον πρωθυπουργό ή με άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν μάς ενδιαφέρουν οι συνεντεύξεις με τις κλισέ ή τις "copy - paste" ερωτήσεις και τις «ξύλινες» απαντήσεις.
Δεν μάς ενδιαφέρουν οι συνεντεύξεις με τις κλισέ ή τις "copy - paste" ερωτήσεις και τις «ξύλινες» απαντήσεις.
Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης δεν έχει δεχθεί και τα κατάλληλα ερωτήματα για να απαντήσει σε πιο σοβαρά θέματα που συζητούνται σε «πηγαδάκια» βουλευτών στο εντευκτήριο και στο καφενείο της Βουλής, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου (τώρα τελευταία). Ένα ευτράπελο που σημειώθηκε χθες μετά την τοποθέτηση του τέως υπουργού στην αίθουσα της Ολομέλειας, είναι η αφορμή γι' αυτό το άρθρο.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης επετέθη λεκτικώς προς τον κ. Βαρουφάκη μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του με σκληρά λόγια. «Δεν ντρέπεσαι;» τού φώναξε ο κ. Γεωργιάδης, για να εισπράξει μια ερώτηση απορίας. «Γιατί;», αντέδρασε ο κ. Βαρουφάκης και πήρε μια απάντηση στην οποία δεν αντέδρασε προς έκπληξη πολλών. «Διότι κατέστρεψες τη χώρα σε τέσσερις μήνες, ρε πράκτορα του Σόρος», κατήγγειλε ο κ. Γεωργιάδης.
Το δείπνο με τον Τζωρτζ Σόρος
Η αιτίαση του «γαλάζιου» βουλευτή αποτελεί μια ερώτηση, στην οποία πρέπει να μάς απαντήσει ο κ. Βαρουφάκης με όση ειλικρίνεια διαθέτει.
Θα πρέπει να μάθουμε ποια είναι η επαφή του με τον «μεγαλοεπενδυτή» κ. Τζωρτζ Σόρος, με τον οποίο μάλιστα δείπνησε στο ξενοδοχείο "Aldon" του Βερολίνου τη Μεγαλοβδομάδα. Σε εκείνο το δείπνο παραβρέθηκαν κι άλλες σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο των επιχειρήσεων και της οικονομίας, όπως οι καθηγητές κ.κ. Τζόζεφ Στίγκλιτς, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ και Τζέφρεϋ Σακς.
Οι πληροφορίες αυτές διέρρευσαν σε δύο εβδομαδιαίες εφημερίδες και διαψεύστηκαν με μια λιτή ανακοίνωση που εκδόθηκε τότε από το υπουργείο Οικονομικών. Θα ήταν προτιμότερο όμως να απαντήσει επ' αυτών ο λαλίστατος κ. Βαρουφάκης απέναντι σε κάμερα, για να ξέρουμε ευθέως την εκδοχή του και να την έχουμε καταγεγραμμένη.
Ο τέως υπουργός, φυσικά, θα πρέπει να μας εξηγήσει τι άλλο συζήτησε με τους καθηγητές κ.κ. Στίγκλιτς, Γκαλμπρέιθ και Σακς, τους οποίους επικαλέστηκε επανειλημμένως από την άνοιξη ως το τέλος του 2009, όταν σχεδιαζόταν η μέγιστη πολιτική πομφόλυγα της Μεταπολιτεύσεως. Ήταν η εποχή που μάθαμε δια του κ.Γιώργου Παπανδρέου πως «Λεφτά υπάρχουν».
Στη φρενήρη ολίσθηση της χώρας προς το Μνημόνιο, από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο του 2009, αυτοί οι τρεις καθηγητές ήταν άτυποι σύμβουλοι του κ. Παπανδρέου μαζί με τον κ. Βαρουφάκη, αλλά και την κ. Έλενα Παναρίτη. Οι συμβουλές όλων αυτών μάλλον δεν ήταν επιτυχείς αφού τελικώς η χώρα προσέφυγε στο ΔΝΤ και μπήκε στην περιπέτεια των Μνημονίων.
Τι λένε στον ΣΥΡΙΖΑ
Όσο αυτά τα θέματα παραμένουν αναπάντητα από τον τέως υπουργό Οικονομικών, τόσο θα επιβεβαιώνονται όσοι διαμαρτυρήθηκαν στον κ. Τσίπρα και στους συνεργάτες του για την «όχι τόσο αθώα» πρόταση για την τοποθέτηση της κ. Παναρίτη στο ΔΝΤ.
Στην ίδια λογική, πηγές από την Κουμουνδούρου επιβεβαιώνουν ότι τα τελευταία 24ωρα αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός για το περίφημο ταμείο που πρότεινε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλεπροκειμένου να διαχειριστεί περιουσία του ελληνικού Δημοσίου αξίας 50 δισ. ευρώ.
Πέρα από οτιδήποτε άλλο έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες σε ιστολόγια και εφημερίδες, στελέχη που ανήκαν στο ΔΗΚΚΙ και δραστηριοποιούνται σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ να ισχυρίζονται ότι η σύσταση αυτού του «Ταμείου» τυγχάνει ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος από τον κ. Σόρος.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως πέρυσι τον Ιούλιο, ο Ούγγρος μεγαλοεπενδυτής είχε επισκεφθεί την Αθήνα. Συναντήθηκε με κορυφαίους τραπεζίτες και εφοπλιστές, με τους οποίους συζήτησε μεταξύ άλλων για επενδύσεις σε φιλέτα του Δημοσίου που μπορούν να αποκρατικοποιηθούν λόγω της κρίσης. Η κουβέντα άρχισε από παλιά βιομηχανικά κτήρια ιδιοκτησίας της «Εθνικής Τραπέζης» και έφτασε ακόμα και σε νεοκλασικά κτήρια που ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού σε συγκεκριμένα σημεία αναβαθμιζόμενων περιοχών.
Επιφυλάσσομαι να γράψω ποιοι ήταν αν δεν τα επιβεβαιώσω όλα τα ονοματεπώνυμα. Έμαθα όμως πως σχετική πληροφόρηση έχουν συνεργάτες του προέδρου των ΑΝΕΛ κ. Πάνου Καμμένου, οι οποίοι πιθανώς λόγω της συγκυβέρνησης κάνουν τους ανίδεους. Ακόμα και γι' αυτό το λόγο, καλό θα ήταν να μας πει αν γνωρίζει κάτι επ' αυτών ο άνθρωπος που έφυγε νωρίς από την κυβέρνηση Τσίπρα.
Πως κλείνει ο κύκλος
Στην επόμενη συνέντευξή του, ο κ. Βαρουφάκης θα πρέπει να μας αναλύσει με τι καταγίνεται στο ΙΝΕΤ (Institute for New Economic Thinking) από το 2012 και εξής. Αυτό το ινστιτούτο που εκπονεί προτάσεις οικονομικής πολιτικής χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από τον κ. Σόρος, μαζί με ένα από τα παλαιότερα think tank των ΗΠΑ, το Ινστιτούτο Μπρούγκινγκς.
Τέλος, θα πρέπει να τεθεί μια ακόμα ερώτηση στον τέως υπουργό Οικονομικών. Τι γνωρίζει για το "Levy Economics Institute", στους βασικούς συνεργάτες του οποίου συγκαταλέγονται οι οικονομικοί αναλυτές Τζέιμς Γκάλμπρειθ, Γιαν Κρέγκελ,Μάικλ Χάτσον και Ράνταλ Ρέι. Τούτοι οι αξιότιμοι κύριοι τάσσονται αναφανδόν εναντίον της ευρωζώνης και επιθυμούν τη διάλυσή της με κάθε τρόπο. Λέγεται ότι αυτοί οι «γκουρού» έχουν επιρροή στο ντόπιο και το διεθνές «λόμπυ της δραχμής» για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.
Οι απαντήσεις του κ. Βαρουφάκη σε αυτές τις ερωτήσεις θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, όπως επίσης και η έρευνα σε συναλλαγές(χρηματιστηριακές, συναλλαγματικές και άλλες) στις κρίσιμες ημερομηνίες των ελληνικών διαπραγματεύσεων μετά τη συμφωνία του Φεβρουαρίου. Αλλά αυτή είναι υποχρέωση της κυβέρνησης με όποιο σχήμα κι αν στοιχηθεί απέναντι στην κοινωνία μετά τα μεταμεσονύκτια αποτελέσματα της Ολομέλειας.
Και για να μην ξεχνιόμαστε, σε επόμενο σημείωμα θα συνεχίσουμε τα ερωτήματα προς τον κ. Βαρουφάκη σχετικώς με την γαλλοαμερικανική τράπεζα «Λαζάρ» που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο PSI το 2012 και με απόφαση του τέως υπουργού Οικονομικών ήταν σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης. Θα πούμε διάφορα για τον τραπεζίτη Ματιέ Πιγκάς, τα σούσι στο Κολωνάκι, την εμπλοκή του Στρος Καν κι άλλες ενδιαφέρουσες ιστορίες που διαρρέουν από το ΤΧΣ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες