Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Γιατί το ελληνικό ζήτημα προκαλεί θυμό στους Γερμανούς;


Το τελευταίο διάστημα τα βλέμματα όλου του πλανήτη είναι στραμμένα στην Ελλάδα και στην οργή των Ελλήνων πολιτών για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που πρόκειται να εφαρμοστούν μετά την συμφωνία της Κυριακής. 

Την ίδια στιγμή, πολλοί αγνοούν την οργή των Γερμανών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις θεωρούν πως είναι εκείνοι οι πραγματικά αδικημένοι της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Για ποιο λόγο όμως νιώθουν οι Γερμανοί τόσο θυμό;

Σε αυτό το ερώτημα προσπάθησε να απαντήσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια (USC), Jacob Soll, με άρθρο του στους New York Times που τιτλοφορείται: «Ο καταστροφικός θυμός της Γερμανίας».

Ως οικονομικός ιστορικός, ο ίδιος γεύτηκε αυτή την πικρία κατά την διάρκεια ενός συνεδρίου με θέμα το χρέος της Ελλάδας που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στο Κέντρο Οικονομικών Επιστημών και στο Ινστιτούτο Ifo στο Μόναχο. Αυτά τα δύο ιδρύματα διευθύνονται από τον Γερμανό οικονομολόγο και υπέρμαχο του Grexit, Hans-Werner Sinn.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου ακούστηκαν απόψεις λογιστών, δημοσιογράφων και επενδυτών που, κατά τον ίδιο τον Soll, διαφοροποιούνταν και ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες. Όταν όμως έφτασε η ώρα να μιλήσουν οι Γερμανοί οικονομολόγοι, τότε η συζήτηση πήρε άλλη τροπή.

Μέσα από τις οικονομικές τους θεωρίες έβγαινε ένα ηθικό δίδαγμα: Οι Γερμανοί ήταν τα κορόιδα και οι Έλληνες εκείνοι που τους είχαν εξαπατήσει. Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, και οι δύο πλευρές έμοιαζαν με καρικατούρες σε αυτές τις ιστορίες.

Ο Clemens Fuest, ο οποίος έχει συμβουλεύσει στο παρελθόν τον Βόλφανγκ Σόιμπλε, μιλούσε με νούμερα και τόνιζε το πως η χώρα μας απέτυχε όλα αυτά τα χρόνια να διαχειριστεί το χρέος της. Για εκείνον η καλύτερη λύση θα ήταν ένα Grexit, γεγονός που έβρισκε σύμφωνους και άλλους οικονομολόγους.
«Η Γερμανία δεν έπαιζε κανένα σημαντικό ρόλο στην Ελληνική τραγωδία. Έδωσαν τα λεφτά τους και παρακολουθούσαν τους Έλληνες να καταστρέφονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τώρα οι Έλληνες άξιζαν αυτό που τους έτυχε», σημειώνει ο Soll στο άρθρο του, θέλοντας να εξηγήσει την οπτική γωνία των Γερμανών.
Όταν έφτασε η ώρα να μιλήσει ο ίδιος στο συνέδριο, οι προηγούμενοι ομιλητές τον περιγέλασαν, καθώς προσπάθησε να αναδείξει τις ευθύνες των Γερμανών, όπως για παράδειγμα την εμμονή τους με την λιτότητα και την άτακτη χρεοκοπία τα τελευταία τρία χρόνια. Όταν ανέφερε το γεγονός ότι πολλοί παρομοιάζουν αυτή την πολιτική με μια νέα συνθήκη των Βερσαλλιών, οι Γερμανοί αντέδρασαν στο γεγονός ότι παρομοιάζονταν με τρομοκράτες και Ναζί. Ακόμα, προς υπεράσπισή τους, ανέφεραν τις περιπτώσεις της Φινλανδίας και της Λετονίας, δύο χώρες που κατάφεραν να αντιμετωπίσουν σιωπηλά τα οικονομικά τους προβλήματα.
«Αντιθέτως, μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου πολλοί άνθρωποι δεν πληρώνουν τους φόρους τους, φαινόταν να μην της αξίζει η κατανόηση. Αυτό μου θύμισε το γεγονός ότι στην Γερμανία ο όρος “χρέος” (schuld) σημαίνει επίσης “ηθικό παράπτωμα”», προσθέτει ο Soll.
Όπως όμως εξηγεί ο ίδιος, οι ομιλητές δεν είχαν επισκεφτεί την Ελλάδα για να δουν με τα μάτια τους την φτώχεια, την ψυχική εξάντληση και το κλείσιμο τόσων επιχειρήσεων. Παρόλα αυτά, εκείνοι προσπαθούσαν να τον πείσουν πως οι Έλληνες κλέβουν τους Γερμανούς, βλέποντας τους εαυτούς τους ως θύματα.
«Εδώ βρίσκεται μια μεγάλη πολιτισμική απόσταση και ένας κίνδυνος για τους Γερμανούς. Φαίνεται πως το αίσθημα της θυματοποίησης τους έκανε να χάσουν την ψυχραιμία τους στις διαπραγματεύσεις και στους οικονομικούς υπολογισμούς. Αν οι Γερμανοί θέλουν να διευθύνουν την Ευρώπη, δεν μπορούν να το κάνουν σαν θύματα», καταλήγει ο Soll.
http://www.huffingtonpost.gr/

1 σχόλιο:

  1. Κατα γενικη ομολογια οι γερμανικες τραπεζες ηταν που κερδισαν πανω απο 80 δις
    και αλλα τοσα περιπου οι γαλλικες ενω τα χρεωθηκε ο ελληνικος λαος Πως ειναι
    δυνατον αυτος ο μεγαλοφυης αμερικανος οικονοκολογος να μην το γρωριζε και να μην
    το καταγγειλει εκει σ αυτα τα συνεδρια? Εγω νομιζω οτι το σχεδιο καταστροφης
    της Ελλαδας εχει παγκοσμια ριζοφυια Γι αυτο πρεπει να οργανωσουμε οσο γινεται
    την αμυνα μας να μην ειμαστε ευπιστοι σε ψευτοφιλελληνες και αλλες σειρηνες που
    καραδοκουν με λογια και με εργα να μα κανουν ζημια Ο αγωνας του ελληνικου λαου
    πρεπει να ειναι διμετωπος Εαν δεν αποκτησουμε την εθνικη μας ανεξαρτησια η απε
    λευθερωση μας δεν κερδιθει ποτε Αρα παλευουμε με το ενα μετωπο για την κατακτη
    ση της εθνικης ανεξαρτησιας εναντια στο Νατο και την ΕΕ το δε αλλο μετωπο να
    ειναι στραμενο στον εσωτερικο ταξικο εχθρο Η δημιουργια ενος παλαικου μετωπου
    παλης ειναι σημερα περισσοτερο απο ποτε απαραιτητο melito

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες