Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Από το "Τσοβόλα δώστα ΟΛΑ" στο "Τσίπρα ΝΑΙ σε ΟΛΑ"! - Πληροφορίες για τρίτο διάγγελμα - Ολόκληρη η επιστολή Τσίπρα στους δανειστές

Κυβέρνηση: Δεν αποδεχτήκαμε πλήρως την πρόταση των θεσμών!

-"Δύσκολα θα γίνουν δεκτές οι προτάσεις Τσίπρα" λέει κοινοτικός αξιωματούχος
- ΟΛΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΚΟΜΙΣΙΟΝ, ΕΚΤ, ΔΝΤ

- "Τα δημοσιεύματα πως αποδέχτηκε πλήρως την πρόταση των θεσμών δεν ευσταθούν" λέει το Μαξίμου
- Επιστολή του πρωθυπουργού συνοδεύει την πρόταση για νέο Μνημόνιο με πρόγραμμα στήριξης ύψους 29,1 δισ. ευρώ
- Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται όλες τις αλλαγές στον ΦΠΑ, εκτός από τα νησιά που διατηρείται η έκπτωση του 30%
- Μεταξύ άλλων: Αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές
- Το απόγευμα στις 18:30 το Eurogroup θα απαντήσει στην πρόταση του Α. Τσίπρα
- Κρίσιμη συνεδρίαση στις 14:00 της Γερμανικής Βουλής


Με δισέλιδη επιστολή του στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει στους δανειστές πως η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμφωνήσει με την πρόταση των θεσμών, αρκεί να γίνουν δεκτοί κάποιοι συγκεκριμένοι όροι της.
Η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα συνοδεύει την τελευταία ελληνική πρόταση που εστάλη στις Βρυξέλλες την Τρίτη, με την οποία ζητά επί της ουσίας νέο Μνημόνιο, με διετές πρόγραμμα ύψους 29,1 δισ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο από τον ESM, μια πρόταση που βγάζει εκτός κάδρου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.  

Οι Financial Times και ο επικεφαλής του γραφείου τους στις Βρυξέλλες, Peter Spiegel μετέδωσαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας με την επιστολή του δηλώνει πως αποδέχεται την πρόταση των δανειστών. Σύμφωνα με κυβερντητικές πηγές όμως "τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως την πρόταση των θεσμών δεν ευσταθούν".

Όπως τονίζεται η κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των θεσμών, "όπως άλλωστε έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας". 

Η νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης ζητά μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική.

Συγκεκριμένα, με τη νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης:
- Διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά.
- Αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
- Το νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις θα ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2015.
- Δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές.
- Δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Σειρά μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά, ώστε η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους.


Financial Times: Η ελληνική πρόταση για τη συμφωνία


Ο Αλέξης Τσίπρας θα αποδεχτεί όλους τους όρους των πιστωτών που ήταν στο τραπέζι αυτό το σαββατοκύριακο με λίγες μικρές αλλαγές, σύμφωνα με το γράμμα που έστειλε ο Ελληνας πρωθυπουργός το βράδυ της Τρίτης και το οποίο έχουν στην κατοχή τους οι FT.

Η δισέλιδη επιστολή, στάλθηκε στους επικεφαλής της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συνοδεύει το αίτημα-έκπληξη που υπέβαλε η Ελλάδα για νέο πρόγραμμα στήριξης, το τρίτο, ύψους 29,1 δισ. ευρώ.

Αν και η λήξη του προγράμματος διάσωσης τα μεσάνυχτα της Τρίτης σημαίνει πως η παράταση δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι, η νέα επιστολή του κ. Τσίπρα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βάση για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης τις επόμενες ημέρες.

Η επιστολή του κ. Τσίπρα λέει πως η Αθήνα θα αποδεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ με μια αλλαγή: να διατηρηθεί η ειδική έκπτωση 30% για τα νησιά, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες είναι δύσκολος ο εφοδιασμός.

Για το αμφιλεγόμενο ζήτημα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, ο κ. Τσίπρας ζητά η αλλαγή του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη μέχρι το 2022 να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο και όχι αμέσως. Επίσης ζητά το «phase out» στο ΕΚΑΣ, που συμφωνεί να σταματήσει σταδιακά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, να γίνει με βραδύτερο ρυθμό.

«Η Ελληνική Δημοκρατία είναι προετοιμασμένη να αποδεχθεί αυτήν την συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, υπό την αίρεση των ακόλουθων τροποποιήσεων, προσθηκών ή διευκρινίσεων, στο πλαίσιο μιας παράτασης του λήγοντος προγράμματος (διάσωσης) και της νέας δανειακής συμφωνίας για την οποία υπεβλήθη αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνίου 2015», γράφει ο κ. Τσίπρας.
«Όπως θα παρατηρήσετε», συμπληρώνει, «οι τροποποιήσεις μας είναι ολοκληρωμένες και σέβονται πλήρως την ευρωστία και αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος».

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συσκεφθούν στις 17:30 (ώρα Βρυξελλών) για να συζητήσουν τη νέα πρόταση του κ. Τσίπρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες