Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Αλέξης Τσίπρας: Καταθέσαμε ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση - Τι περιλαμβάνει η "ελληνική συμφωνία" - Παράλληλοι μονόλογοι!!!

Το μπαλάκι στους δανειστές πέταξε ο Πρωθυπουργός 

«H ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με σχέδιο και στρατηγική και έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,κατά την σημερινή  επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας και πρόσθεσε ότι «το δίλημμα πλέον είναι στην ηγεσία της Ευρώπης».



Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας «διαπραγματευόμαστε με σχέδιο και στρατηγική, σε αντίξοες συνθήκες.

Όλη η Ελλάδα γνωρίζει την διαφορά ανάμεσα σε μία κυβέρνηση που διαπραγματεύεται και στις προηγούμενες που απλώς υπέγραφαν ότι τους ζητούσαν. Οι Έλληνες θα πρέπει να είναι περήφανοι, ανεξάρτητα από την παράταξη στην οποία ανήκουν.

Η Ελλάδα έχει καταθέσει προτάσεις, έχουμε κάνει παραχωρήσεις που είναι φυσιολογικό σε μία διαπραγμάτευση, αλλά έχουμε καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από τη κρίση».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η «επόμενη ημέρα της διαπραγμάτευσης θα έχει δυσκολίες, αυτό που ζητά ο ελληνικός λαός, είναι η κυβέρνηση να ξεπεράσει τις δυσκολίες, σε συνθήκες δικαιοσύνης και ισότητας. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης, θα σηματοδοτήσει και το τέλος της διαίρεσης της Ευρώπης.

Είναι πλέον σαφές ότι η απόφαση για το αν επιθυμούν την προσαρμογή στον ρεαλισμό και την έξοδο από την κρίση, δίχως διαίρεση της Ευρώπης, ανήκει στην ηγεσία της Ευρώπης,στην εκλεγμένη πολιτική ηγεσία της Ευρώπης.

Δεν είναι μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα, είναι ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο θέμα. Το δίλημμα είναι ανάμεσα σε μία ρεαλιστική επιλογή εξόδου ή στην διαίρεση της Ευρώπης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «η κυβέρνηση κινείται με σχέδιο και αποφασιστικότητα και κινούμαστε με βάση την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που θέλει λύση και δεν θέλει η χώρα να γυρίσει στο χθες των μνημονίων και της υποτέλειας".

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι αισιόδοξος και ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα προσεγγίσει με σεβασμό τις θέσεις μας και θα βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι το υπουργείο Παιδείας μαζί με το Υγείας θα κρίνει αν η κυβέρνηση πέτυχε ή δεν πέτυχε τους στόχους της στο τέλος της τετραετίας. Ζήτησε δε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, να γίνει προγραμματισμός και σε μηνιαία βάση να γίνεται απολογισμός.

Έγραφαν και έσβηναν μέχρι το πρωί της Τρίτης! - Οι όροι των δανειστών προς την Αθήνα - Παράλληλοι μονόλογοι ή λίγο πριν την συμφωνία;

- Τα περιθώρια του Τσίπρα έχουν στενέψει, λένε ευρωπαίοι αξιωματούχοι και κάποιοι μιλούν για τελεσίγραφο
- Οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν καταλήξει σε σχέση με τους όρους της συμφωνίας που θα προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει το Dow Jones Newsiwires
- Reuters: Το σχέδιο συμφωνίας εστάλη πριν αρχίσει η πενταμερής στο Βερολίνο
- Δεν περιλαμβάνει νέες μεγάλες παραχωρήσεις από την πλευρά της Ελλάδας, αναφέρει πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σήμερα με μια κίνηση που σχολιάζεται ακόμα αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση έστειλε χθες στους θεσμούς την πρόταση συμφωνίας για να δοθεί ένας αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις και να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο.

Την ίδια ώρα πολλά ξένα ΜΜΕ μεταξύ των οποίων η Wall Street Journal και το πρακτορείο Dow Jones Newswires, αναφέρουν ότι και οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν καταλήξει σε σχέση με τους όρους της συμφωνίας που θα προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση.

Δυο πηγές επικαλείται το Dow Jones Newswires. Οι πληροφορίες τους αναφέρουν ότι: οι αξιωματούχοι των τριών θεσμών ολοκλήρωσαν το πρωί της Τρίτης το προσχέδιο συμφωνίας για να ξεμπλοκάρει η εκταμίευση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης και του ΔΝΤ συμφώνησαν να πιέσουν την Ελλάδα για εκτεταμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Σημαντικό σημείο είναι ότι έχει καμφθεί η επιμονή του ΔΝΤ που ζητά ρητές δεσμεύσεις από την Ευρώπη για ελάφρυνση από το βάρος του ελληνικού χρέους.

Παρόλα αυτά το χρέος είναι ενα αγκάθι που παραμένει και αυτό το δείχνει η "ελληνική συμφωνία" η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit θέτει ρητά θέμα χρέους.

Το Dow Jones Newswires αναφέρει επίσης ότι χθες στην πενταμερή γεφυρώθηκαν οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης και ότι η πρόταση των πιστωτών αναμένεται να σταλεί άμεσα στην ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό που έχει σημασία να τονισθεί επίσης είναι ότι παρότι αποφεύγουν να χαρακτηρίσουν τελεσίγραφο το κείμενο που θα αποσταλεί, ωστόσο, ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι τα περιθώρια για τον Αλέξη Τσίπρα έχουν στενέψει.

Τι περιλαμβάνει η "ελληνική συμφωνία"

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit, το ελληνικό κείμενο αυτό είναι η βάση για να καταλήξουμε σε συμφωνία με τους δανειστές, και περιλαμβάνει πρόταση για να καταστεί το χρέος βιώσιμο!
Το σχέδιο αυτό, το οποίο σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες αριθμεί 47 σελίδες, εστάλη από την Ελλάδα πριν καν αρχίσει η πενταμερής στο Βερολίνο και σύμφωνα με το Reuters δεν περιέχει νέες μεγάλες υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά.

Πληροφορίες του newsit αναφέρουν ότι αποτελείται από δυο μέρη:

- Τα σημεία που έχουν συμφωνηθεί στο Brussels Group
- Τις δικές μας προτάσεις εκεί που δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία (τα θέματα - αγκάθια που λένε κάποιοι)

Πιο αναλυτικά:

- Για το θέμα του ΦΠΑ η ελληνική πλευρά προτείνει συντελεστές 6%, ή 7% 11% 12% και 23%
- Επίσης αποδεχόμαστε περικοπή των πρόωρων συντάξεων
- Πάγωμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
- Ριζική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού
- Πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από 1%
Πολ Μέϊσον: Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι το χρέος

Οι πιστωτές της Ελλάδας διαφωνούν για το αν και πόσο θα ελαφρύνουν το χρέος της Ελλάδας, αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο οικονομικός συντάκτης του Channel 4 News, Πολ Μέισον. Από τη χθεσινοβραδινή συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ - Ντράγκι δεν προέκυψε κάποια πρόταση, σημείωσε ο Μέισον.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, που αναφέρεται στη πενταμερή συνάντηση στο Βερολίνο, σημειώνει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος θέτει σε υψηλή προτεραιότητα την ευρωπαϊκή ενότητα, σε μία περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές, όπως την ουκρανική κρίση και την αναστάτωση στη Μέση Ανατολή.

«Εάν η Μέρκελ τώρα πιέζει για έναν συμβιβασμό, είναι πιθανόν ότι η Ευρωζώνη θα είναι αυτή που θα πρέπει να κάνει νέες οικονομικές παραχωρήσεις και όχι το ΔΝΤ. Και το πιθανό κανάλι δεν θα είναι η ΕΚΤ, αλλά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), το ταμείο διασώσεων της Ευρωζώνης», αναφέρει το δημοσίευμα.

Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Μένουν πολλά εμπόδια

Πολλά εμπόδια μένουν να ξεπεραστούν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.
«Μπροστά μας υπάρχει εντατική δουλειά», δήλωσε σήμερα ο Ντομπρόβσκις στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τις Βρυξέλλες.

«Είναι αποφασιστικής σημασίας να σταθεροποιηθεί η δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας τις επόμενες εβδομάδες», ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το ευρώ.

Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα, σημείωσε ο ίδιος, να ξεκινήσει να ανακάμπτει εκ νέου με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών χρημάτων τα οποία έχουν ήδη τεθεί στη διάθεσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες