Μαραθώνιος διαβουλεύσεων πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, πυρετώδεις διεργασίες στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, τηλεδιασκέψεις, έντονη κινητικότητα στις αγορές, μπαράζ δημοσιευμάτων και δηλώσεων συνθέτουν την εικόνα που κυριαρχεί στο «διευθυντήριο» των Βρυξελλών και το Μαξίμου, με τον χρόνο για την επίτευξη συμφωνίας να πιέζει επικίνδυνα.
Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα όσα δήλωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, οι προσδοκίες για τελική λύση σήμερα παραμένουν χαμηλές. Παρά τις βελτιωμένες προτάσεις που έστειλε η Αθήνα στην Κομισιόν, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης (67 έτη), κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και ΦΠΑ 23% στην εστίαση, απαιτούνται ακόμη αρκετά βήματα να γίνουν. Οι σημαντικές αυτές υποχωρήσεις προκάλεσαν την ικανοποίηση των δανειστών, οι οποίοι έκαναν λόγο το πρωί για «ποιοτικές προτάσεις» (Μισέλ Σαπέν) και «συμπαγείς θέσεις προς τη σωστή κατεύθυνση» (Πιερ Μοσκοβισί).
Ωστόσο, όπως τόνισαν κορυφαίοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της Άνγκελα Μέρκελ, η συμφωνία περνάει πρώτα από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και στη συνέχεια τον λόγο παίρνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε σε δηλώσεις του ότι περιμένει τις πρώτες εκτιμήσεις των θεσμών για τις ελληνικές προτάσεις.
Από τη μεριά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε άγνοια για κάποια νέα πρόταση από την Ελλάδα. Προσερχόμενος στη νέα συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε πως για εκείνον «η κατάσταση είναι ίδια όπως την (περασμένη) Πέμπτη». «Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Χωρίς ουσιαστικές προτάσεις δεν μπορεί να γίνει σοβαρή προετοιμασία για μια Σύνοδο με θέμα την Ελλάδα» πρόσθεσε.
Μπαράζ συναντήσεων
Πυρετώδεις είναι οι επαφές στις Βρυξέλλες, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους σε μια ύστατη προσπάθεια να κλείσει η συμφωνία με επώδυνα μέτρα, τα οποία ήδη έχουν προκαλέσει τριγμούς στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Μαραθώνιος διαβουλεύσεων πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Δημοσίευμα του Reuters κάνει λόγο για σύγκλιση απόψεων μεταξύ Αθήνας-πιστωτών μετά τις ελληνικές υποχωρήσεις«Στόχος μας είναι μια οικονομική βιώσιμη συμφωνία που θα επιτρέψει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την επιστροφή στην ανάπτυξη» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη συνάντηση με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι «έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, όμως δεν έχουμε φθάσει ακόμα στο τελικό στάδιο». Ωστόσο, τόνισε ότι δεν είναι σίγουρος «αν θα υπάρξει συμφωνία σήμερα με την Ελλάδα».
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι «έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, όμως δεν έχουμε φθάσει ακόμα στο τελικό στάδιο». Ωστόσο, τόνισε ότι δεν είναι σίγουρος «αν θα υπάρξει συμφωνία σήμερα με την Ελλάδα».
Αισιοδοξία ότι επέρχεται συμφωνία για την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες αποτυπώνεται και στοΧρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να σημειώνει ισχυρά κέρδη. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί αποτελεί το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη το πρωί της Δευτέρας αύξησε για τρίτη φορά σε έξι ημέρες το όριο για τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) μέσω του οποίου μπορούν να αντλούν ρευστό οι ελληνικές τράπεζες. Η σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, με παράλληλο εξορθολογισμό του συστήματος εξαιρέσεων, περιλαμβάνεται στη νέα πρόταση που έριξε στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση
Η σύγκλιση απόψεων κυβέρνησης-εταίρων επιβεβαιώνεται με δημοσίευμα του Reuters, καθώς στην πρότασή της η Ελλάδα προσφέρεται να αυξήσει σταδιακά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη και να εξορθολογήσει διάφορες εξαιρέσεις οι οποίες υπάρχουν σήμερα.
Επίσης, η ελληνική πλευρά προτείνει τον βασικό ΦΠΑ στο 23% (συμπεριλαμβανομένης της εστίασης), 13% ΦΠΑ σε ενέργεια και τρόφιμα και 6% για φάρμακα και βιβλία. Όπως μεταδίδει το Reuters, δεν αναμένεται να υπάρξει τη Δευτέρα τελική συμφωνία με την Ελλάδα, καθώς χρειάζονται περισσότερες ημέρες για να γίνουν διευκρινίσεις επί της πρότασης.
Ωστόσο, η σημερινή ημέρα μπορεί να είναι ένα βήμα προς την επίτευξη συμφωνίας το αμέσως προσεχές διάστημα. Η Μέρκελ «βλέπει» συμφωνία Στην παραπάνω γραμμή, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης που συναντώνται στις Βρυξέλλες δεν αναμένεται να είναι σε θέση να λάβουν επίσημη απόφαση για το κατά πόσο θα προσφέρουν βοήθεια στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι υπάρχει ακόμα χρόνος αυτήν την εβδομάδα για να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία.
«Υπάρχουν ακόμα πολλές ημέρες στην εβδομάδα κατά τις οποίες μπορούν να ληφθούν αποφάσεις» δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους στην πόλη Μάγκντεμπεργκ, στην ανατολική Γερμανία. Η εξαμερής πριν από τη Σύνοδο Πριν από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Κομισιόν), Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ), Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ), Γερούν Ντάισελμπλουμ (Eurogroup), παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος για επίτευξη συμφωνίας.
Σύμφωνα με ελληνικές πηγές στις Βρυξέλλες, η εξαμερής συνάντηση διεξήχθη σε «καλό κλίμα». Εκτιμήσεις από κυβερνητικούς παράγοντες αναφέρουν ότι όλα δείχνουν πως λύση και συμφωνία βιώσιμη δεν πρόκειται να υπάρξει σήμερα, ωστόσο -όπως φαίνεται- η ελληνική πλευρά τείνει στο να ζητήσει ολιγόμηνη παράταση, καθώς οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις έχουν φέρει στο σημείο μηδέν την οικονομία της χώρας.
http://www.zougla.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες