Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Αντάρτικο 22 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Ζητούν την επαναφορά του κατώτατου μισθού! - Και ο Σκουρλέτης φέρνει τις συλλογικές συμβάσεις


Την ώρα που κυβέρνηση και δανειστές διαπραγματεύονται για τη νέα συμφωνία η οποία θα βγάλει την χώρα από το αδιέξοδο, 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον πρωθυπουργό να αγγίξει ένα ευαίσθητο θέμα, όπως αυτό των εργασιακών.Ενώ ο Σκουρλέτης φέρνει τις συλλογικές συμβάσεις...

Οι 22 δεν ζητούν τίποτε άλλο από το να υλοποιηθούν οι προκεκλογικές
δεσμεύσεις της κυβέρνησης για επαναφορά του κατώτατου μισθού αλλά και την κατάργηση των διατάξεων που προβλέπουν νέες μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Να σημειωθεί ότι τα εργασιακά αποτελούν "αγκάθι" στις διαπραγματεύσεις και μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν από το Φθινόπωρο.

Οι 22 βουλευτές συγκαταλέγονται στην ομάδα εκείνων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρείται πολύ πιθανό να καταψηφίσουν ενδεχόμενη συμφωνία αν έρθει στη Βουλή και δεν ικανοποιεί τις εξαγγελίες του κόμματός τους.

Μεταξύ τους είναι η Ραχήλ Μακρή, ο Βαγγελης Διαμαντόπουλος, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο Στάθης Λεουτσάκος, ο Θανάσης Πετράκος και η Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

ΟΛΗ Η ΕΡΩΤΗΣΗ:

ΠΡΟΣ:

-Πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα Αλέξιο

-Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,

κ. Σκουρλέτη Παναγιώτη

-Αν. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,

κ. Στρατούλη Δημήτριο

-Γενικό Γραμματέα Κυβέρνησης, κ. Σαγιά Σπυρίδων

Παρακαλούμε όπως κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτατου μισθού καθώς και για την μη εφαρμογή των υπαρχόντων μνημονιακών διατάξεων, που προβλέπουν νέες μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Οι αιτούντες βουλευτές

Σταθάς Ιωάννης
Βέττας Δημήτριος
Γαϊτάνη Ιωάννα
Δελημήτρος Κωνσταντίνος
Διαμαντόπουλος Ευάγγελος
Ζάννας Ζήσης
Κατσαβριά-Σιωροπούλου Χρυσούλα
Κυρίτση Αγλαΐα
Λεουτσάκος Ευστάθιος
Μακρή Ραχήλ
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαλάκης Νίκος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Ουρσουζίδης Γεώργιος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Πετράκος Αθανάσιος
Πολάκης Παύλος
Σκούμας Αθανάσιος
Σωτηρίου Ελένη
Τσανάκα Αλεξάνδρα
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Ψαρρέα Ελένη

Και ο Σκουρλέτης φέρνει τις συλλογικές συμβάσεις

Ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε πως αναγκαία προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη είναι η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση προωθεί την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, κάτι το οποίο σε περίπτωση που υλοποιηθεί αποτελεί μονομερή ενέργεια και απομακρύνει ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα-δανειστές.

Στις αρνητικές συνέπειες, που είχε η εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στην 104η Γενική Διάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως «το πιο σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που γνώρισε ποτέ η ιστορία, το οποίο μετέτρεψε την Ελλάδα σε πεδίο δοκιμής ενός οικονομικού μοντέλου, που αξιώνει ως όρο εφαρμογής την εκτεταμένη απορρύθμιση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη «δια νόμου κατάργηση ισχυουσών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% (και 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών) καθώς και την αποδιάρθρωση του συστήματος συλλογικών συμβάσεων εργασίας και επίλυσης συλλογικών διαφορών.

Ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε, ότι τα μέτρα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα "τη μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 23%, και την εκτίναξη της ανεργίας από το 7,7% στο 27,5% και της ανεργίας των νέων στο 58%".

«Ο κίνδυνος φτώχειας", είπε, "αυξήθηκε από το 22% στο 34%, η αγοραστική δύναμη των μισθωτών μειώθηκε κατά το ήμισυ, ενώ, στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας, η ελληνική οικονομία, από την 67η θέση στην παγκόσμια κατάταξη το 2008, έχει σήμερα υποχωρήσει στην 81η».

«Απευθύνομαι στη Διάσκεψη ως εκπρόσωπος μίας νέας κυβέρνησης, που εξελέγη με την εντολή να αναμετρηθεί με την σοβούσα ακόμη οικονομική κρίση, αντιτασσόμενη στις πολιτικές ακραίας λιτότητας» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εργασίας και τόνισε, ότι «η ελληνική κυβέρνηση, προτάσσει την αντίληψη ότι η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, όχι μόνο δεν συνιστά εμπόδιο στη δημοσιονομική σταθερότητα και την παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά αποτελεί απολύτως αναγκαία προϋπόθεση για κάθε έννοια βιώσιμης ανάπτυξης».

«Η δημοκρατική εντολή του Ελληνικού λαού για μία ριζική ανακατεύθυνση του αναπτυξιακού μοντέλου και το κανονιστικό πλαίσιο προστασίας της εργασίας που θέτουν οι Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας υποδεικνύουν σήμερα με τον πιο επιτακτικό τρόπο τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης και κατέληξε: «Μέσα από διαδικασίες ουσιαστικού και σε βάθος κοινωνικού διαλόγου η κυβέρνηση επεξεργάστηκε και προωθεί ήδη τη νομοθετική αποκατάσταση και αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων και επίλυσης των συλλογικών διαφορών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες