Οι άγνωστες λεπτομέρειες της δεύτερης επίθεσης του ΕΛΑΣ εναντίον του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων του Συνταγματάρχη Δ. Ψαρρού
Γράφουν οι: Κώστας Δ. Κούτρας & Γιώργος Δ. Κούτρας
Αφιερωμένο στους αφανείς πρωταγωνιστές της μάχης της Γκιώνας,στον θρυλικό Ιερέα του Λευκαδιτίου παπα-Ηλία Λακαφώση και ιδιαίτερα, στον αξέχαστο πατέρα μας, Μήτσο Κούτρα,γνήσια παιδιά της γενέθλιας Δωρικής Γής,καλούς και γενναίους εκπροσώπους μίας τίμιας γενιάς,που μάτωσε παλεύοντας στα βουνά της Ελλάδας και μόχθησε στο στίβο της ζωής για να μας παραδώσει στη δύση της, μία Ελλάδα πολύ καλύτερη – με όλα της τα προβλήματα - από αυτήν που θα παραδώσουμε εμείς στην επόμενη γενιά.Γράφουν οι: Κώστας Δ. Κούτρας & Γιώργος Δ. Κούτρας
Πίνακας περιεχομένων
Εισαγωγικό
Το περίγραμμα των γεγονότων μέχρι την μάχη στη Γκιώνα
Η 22α Ιουνίου του 1943 στο χωριό Λευκαδίτι
H εξέλιξη της μάχης
Τα μετά τη μάχη της «Ταράτσας» γεγονότα.
Η μάχη της «Ταράτσας» στην ιστοριογραφία της Κατοχής
Επίμετρο στα πρόσωπα
Επίλογος
Εισαγωγικό
Πέρασαν εβδομήντα δύο χρόνια από την μάχη στην «Ταράτσα» της Γκιώνας, η οποία σηματοδότησε την δεύτερη προσπάθεια του ΕΛΑΣ να διαλύσει ενόπλως το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων του Συνταγματάρχη Δημητρίου Ψαρρού κατά τις πρώτες ημέρες της δεύτερης συγκρότησής του.
Η μάχη στην «Ταράτσα» είναι κάπως «παραμελημένη» ιστοριογραφικά, «συμπιεσμένη» ανάμεσα στην πρώτη διάλυση του Συντάγματος και στην τρίτη τραγική του διάλυση, την επομένη του Πάσχα του 1944.
Οι λεπτομέρειες της μάχης είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό και λίγες περιγραφές της υπάρχουν, κυρίως σε κείμενα αξιωματικών του 5/42 όχι εύκολα προσβάσιμα στο σύνολό τους. Αποτελεί ζήτημα ερμηνείας το γιατί τα διάφορα ιστοριογραφικά κείμενα προσπερνούν βιαστικά (και μερικές φορές, τελείως) την μάχη αυτή, και κάπου παρακάτω σε αυτό το άρθρο θα καταθέσουμε και εμείς την δική μας ερμηνεία.
Διαβάστε τη συνέχεια του ιστορικού αναγνώσματος ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες