Εάν στον τομέα της οικονομίας το σημαντικότερο γεγονός τις τελευταίες ημέρες ήταν το «μέτωπο της Ρίγας», στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα ήταν η ματαίωση της συνάντησης του υπουργού Αμυνας, Πάνου Καμμένου, από τον Αμερικανό ομόλογό του, Ας Κάρτερ.
Η Ν.Δ. εξέφρασε τη λύπη της γι’ αυτή την «απαξιωτική -για την Ελλάδα- περιπέτεια στις ΗΠΑ», αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι εσκεμμένα η αμερικανική πλευρά «έκλεισε την πόρτα» στον Π. Καμμένο.
Ο τελευταίος από την πλευρά του υποστήριξε ότι δεν επρόκειτο για μια κίνηση ειδικά προς το πρόσωπό του, αλλά ότι ο Αμερικανός ομόλογός του ακύρωσε όλα τα ραντεβού του.
Στο μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα, σημειώθηκε ρεκόρ «εικονικών αερομαχιών» μεταξύ οπλισμένων ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, καθώς και εκατοντάδες παραβάσεις-παραβιάσεις από τουρκικά F-16, ενώ παράλληλα τα Τίρανα προέβησαν σε «παλικαρισμούς» προς την κατεύθυνση της Αθήνας τη στιγμή που η πολιτική κατάσταση στα Σκόπια για μια ακόμη φορά είναι ρευστή.
Η υποβάθμιση
Το τελευταίο διάστημα, μετά την ευεργετική νομοθετική ρύθμιση που αφορά και στον Σάββα Ξηρό, της οποίας ο ίδιος αρνείται να κάνει χρήση επικαλούμενος «θρησκευτικούς λόγους», τις αλλεπάλληλες επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών στη Ρωσία, τις δηλώσεις ότι η Ελλάδα σκοπεύει να μετάσχει στο σχέδιο για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς και ότι δεν είναι αρνητική σε μία «σχέση» με τις BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική), οι ΗΠΑ είχαν καταστήσει σαφή τη δυσαρέσκειά τους.
Ωστόσο, με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στις ΗΠΑ στο τέλος του Μαρτίου και τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, φάνηκε πως υπάρχουν περιθώρια επικοινωνίας. Και αυτό παρότι και στα ενεργειακά και στο ζήτημα της τρομοκρατίας εκφράστηκε πεντακάθαρα η αμερικανική ενόχληση. Κάτι που φάνηκε όταν πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ενεργειακά ζητήματα, Αμος Χόχσταϊν, ο οποίος συναντήθηκε με την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, για να ακολουθήσει μια «αιχμηρή» ανακοίνωση της αμερικανικής Πρεσβείας.
Από αυτό το σημείο όμως μέχρι να μη συναντηθεί ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ με τον Ελληνα ομόλογό του, τον οποίο ο ίδιος σχεδόν προ διμήνου είχε προσκαλέσει για επίσημη επίσκεψη, η απόσταση είναι τεράστια. Ιδιαιτέρως αιχμηρός, ο βουλευτής της Ν.Δ. και συντονιστής Εξωτερικής πολιτικής και Αμυνας, Κώστας Τασούλας, παρατήρησε: «Οταν δεν σε βλέπει ο υπουργός, απλά αναβάλεις το ταξίδι».
Ο Π. Καμμένος δεν ανέβαλε το ταξίδι και μαζί με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρο της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής, Γιώργο Βαρεμένο, μετέβη στις ΗΠΑ από τις Βρυξέλλες, όπου στην αρχή της εβδομάδας βρισκόταν για τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό. Παραμένει άγνωστο, πάντως, εάν είχε ειδοποιηθεί για τη ματαίωση της συνάντησης εγκαίρως, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από τις Βρυξέλλες, ή το έμαθε εν πτήσει προς την Ουάσιγκτον.
Τελικά, η επίσκεψη του Ελληνα υπουργού υποβαθμίστηκε στο επίπεδο της Αμερικανίδας υφυπουργού Αμυνας, Κρίστι Γουόρμουθ. Να σημειωθεί πως ούτε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας -το Νο 2 του Πενταγώνου- Ρόμπερτ Γουορκ είδε τον Π. Καμμένο, παρότι την ημέρα που έφτασε στην Ουάσιγκτον ο Ελληνας υπουργός εκείνος υποδεχόταν στο Πεντάγωνο το Σουηδό υπουργό Αμυνας και μια ημέρα πριν ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας υποδεχόταν τον Πολωνό ομόλογό του.
Πάντως, ο βουλευτής της Ν.Δ. και τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, σημείωσε με νόημα ότι «μετά την ακύρωση του ραντεβού με τον Αμερικανό υπουργό καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες για να συναντηθεί (σ.σ. ο Π. Καμμένος) με την υφυπουργό Αμυνας των ΗΠΑ». Τελικά, ο Π. Καμμένος, για τρίτη φορά τους τελευταίους μήνες, συναντήθηκε με την υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και για το ουκρανικό ζήτημα, Βικτόρια Νούλαντ.
Δυσαρέσκεια
Οπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, η ματαίωση της συνάντησης έγινε ως ένδειξη δυσαρέσκειας του Πενταγώνου για τη νομοθετική ρύθμιση που αφορά -και- στον Ξηρό, δεδομένου μάλιστα ότι αυτός θεωρείται ότι συμμετείχε στη δολοφονία του μέλους των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, πλοιάρχου Ουίλιαμ Νορντίν.
Επιπλέον, για την προ μηνός επίσκεψη Καμμένου στη Μόσχα, όπου, στο περιθώριο συνεδρίου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, συναντήθηκε με το Ρώσο ομόλογό του. Προ ημερών, επίσης, η Βουλή επικύρωσε συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία για «προμήθεια αμυντικού υλικού», που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2013, ανανεώνοντας έτσι τη συμφωνία για επιπλέον πέντε έτη.
Οπως και να έχει, εύλογα προκύπτει το ερώτημα γιατί οι Αμερικανοί δεν δημιούργησαν πρόβλημα στην επίσκεψη Κοτζιά, ο οποίος επίσης υποστήριξε το νόμο της κυβέρνησης και επανειλημμένως βρέθηκε στη Μόσχα, αλλά το έπραξαν στην περίπτωση Καμμένου. Να σημειωθεί ότι ο τελευταίος είναι γνωστός από τη δεκαετία του 1990 για τις θέσεις του σχετικά με την εγχώρια τρομοκρατία, οι οποίες συχνά ταυτίζονταν με τις αμερικανικές, ενώ ήταν και μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη για τη «17 Νοέμβρη».
Πάντως, ο Π. Καμμένος εξέφρασε τη δυσφορία του για δημοσίευμα που τον έφερε να ξόδεψε υπέρογκα ποσά για τη διαμονή του στην Ουάσιγκτον και σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι το «κόστος ανερχόταν σε 300 δολάρια την ημέρα» και πως «όλα τα άλλα ανήκουν στο πλαίσιο της λάσπης».
ΝΑΤΟϊκή βάση
Κατά τη συνάντησή του με την υφυπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, ο Π. Καμμένος επανέλαβε την «πρόταση» που έχει κάνει κατ’ επανάληψη τις τελευταίες εβδομάδες για δημιουργία ΝΑΤΟϊκής βάσης στην Κάρπαθο. Αρχικά δεν είχε διευκρινίσει που, αλλά έλεγε για νησί του Ανατολικού Αιγαίου.
Οταν, επίσης, ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, είπε ότι η κυβέρνηση συζητά, όχι για δημιουργία νέας βάσης, αλλά για το ενδεχόμενο της μεταφοράς της σημαντικής βάσης της Πολεμικής Αεροπορίας, από το Τυμπάκι της Κρήτης στο Ανατολικό Αιγαίο, γεγονός που προκάλεσε πικρόχολα σχόλια μεγάλης μερίδας στρατιωτικών. Πάντως, η αμερικανική πλευρά επιφυλάχθηκε να απαντήσει.
Να σημειωθεί ότι εδώ και σχεδόν δύο έτη οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την Ελλάδα να εγκαταστήσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV). Ως μέρη συζητούνταν η Σούδα, το Τυμπάκι και η Καλαμάτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονες ενστάσεις στην αμερικανική πρόταση ήγειρε το υπουργείο Εξωτερικών επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως τουλάχιστον διαρρέουν κύκλοι της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι, αντίθετα, δηλώνουν υπέρμαχοι του αμερικανικού αιτήματος.
ΕΛΕΥΘΕΡΣ ΤΥΠΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες