Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ... ΓΥΑΛΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΑΥΔΙΑΝΑ ΔΙΚΡΑΝΑ


Ο ασπρομάλλης καθηγητής παρακολουθούσε αμίλητος και σκεπτικός τη «λεκτική σύγκρουση» των πολιτικάντηδων στο μεταμεσονύκτιο τηλεοπτικό «πάνελ» για τη σημερινή κατάσταση - κατάντια που βρισκόμαστε. 

Σαν ήρθε η ώρα του για να μιλήσει και να πει τη γνώμη του,
είπε μονάχα μια πρόταση. « Ο Πρωθυπουργός προκειμένου ν’ αποφύγει τη «Δαμόκλειο σπάθη» της χρεοκοπίας, θα εξαναγκαστεί να περάσει από «Καυδιανά δίκρανα» κι όποιος ξέρει από ιστορία κατάλαβε.» Αυτά μόνο τίποτ’ άλλο.

Τι ήθελε να πει τώρα ο καταξιωμένος διδάκτορας και άφησε τους πάντες σε απορία; Σηκώθηκα μες τα μεσάνυχτα κι άρχισα να ψάχνω τις ιστορικές λέξεις, που κάπου τις είχα ξανακούσει χωρίς όμως να ξέρω και τι θα πούνε.

Ψάχνοντας αρκετή ώρα βρήκα άκρη, και την παραθέτω εδώ, επικροτώντας στο έπακρο τα λόγια του σεβάσμιου καθηγητή. Στην περίπτωση μας η δαμόκλειος σπάθη επικρέμαται πάνω από την Ελλάδα, το λαό και την κυβέρνησή της και ονομάζεται χρεοκοπία. Η φράση πήρε το όνομά της από τον «αυλοκόλακα» Δαμοκλή.

Όπως λοιπόν μας λέει, ο Κικέρων ο Δαμοκλής (λαοφιλής, ξακουστός πάει να πει) ζήλευε και φθονούσε τον τύραννο Διονύσιο τον Πρεσβύτερο που κυβερνούσε τις Συρακούσες της Σικελίας για τα πλούτη και την εξουσία του. Κι όπως φαίνεται δεν έκρυβε τη ζηλοφθονία του, που έφτασε και στ’ αυτιά του Διονυσίου, ο οποίος κάποια μέρα τον πλησίασε και τον ρώτησε άμα ήθελε να πάρει , για μία μέρα μόνο, τη θέση του και να απολαύσει τα αγαθά και τα προνόμιά του.

Ο Δαμοκλής δέχθηκε με μεγάλη χαρά κι ο Διονύσιος διέταξε να τον ντύσουν Βασιλιά και να τον συνοδεύσουν στη μεγάλη τραπεζαρία με όλα τα καλά και με όποιο φαγητό επιθυμούσε να απολαύσει.

Ο Δαμοκλής καταχαρούμενος καθισμένος στη βασιλική καρέκλα έτρωγε και περιεργαζόταν το χώρο γύρο του με μεγάλη απόλαυση. Ώσπου, κοιτάζοντας την οροφή, είδε να κρέμεται ένα μεγάλο σπαθί που το συγκρατούσαν … τρίχες αλόγου.

Μεγάλος ο κίνδυνος να κοπούν οι τρίχες και το σπαθί να πέσει στο κεφάλι του. Κατατρόμαξε και ρώτησε σχετικά το Διονύσιο. Εκείνος του απάντησε: «Το σπαθί το τοποθέτησα εγώ ο ίδιος εκεί για να μου θυμίζει να παίρνω τις σωστές για το λαό αποφάσεις. Να μου θυμίζει επίσης ότι η ζωή μου βρίσκεται καθημερινά σε κίνδυνο».

Πανικοβλήθηκε ο Δαμοκλής και ζήτησε να απαλλαγεί αμέσως από βασιλικές στολές, τιμές και προνόμια και να επιστρέψει στην παλιά ταπεινή του θέση όπως και τελικά έγινε.

Στη θέση αυτή του Δαμοκλή ακριβώς βρίσκεται τώρα και ο πρωθυπουργός που απ’ τις αποφάσεις του θα κριθεί το μέλλον της χώρας και του ίδιου. Αλλά τι μπορεί άραγε να κάνει; Θα περάσει τα «Καυδιανά δίκρανα» σύμφωνα με τη γνώμη του καθηγητή. Τι είναι αυτά;

Τα «Καυδιανά Δίκρανα», που δεν ήταν πολλά αλλά μόνο ένα, πήραν την ονομασία αυτή από το ομώνυμο στενό πέρασμα κάπου στην Ιταλία, εκεί που οι Σαμνίτες το 321 π.χ νίκησαν τους ισχυρότερους Ρωμαίους.

Εκεί, οι νικητές για να ταπεινώσουν τους υπερφίαλους Ρωμαίους, έστησαν δύο ακόντια μπηγμένα στο χώμα και δεμένα από πάνω έτσι που να σχηματίσουν «Δίκρανο» (Δικριάνι το έλεγαν αργότερα στα χωριά οι αγρότες) και τους ανάγκασαν να περάσουν σκυφτοί και ταπεινωμένοι όλοι από κάτω, κάτι που στην αρχαιότητα θεωρήθηκε ο πιο ταπεινωτικός εξευτελισμός για τη Ρώμη.

Έπειτα από αυτές τις διευκρινήσεις που η ίδια ιστορία μας έδωσε, εσείς τι λέτε; Απέχει πολύ η ιστορία απ’ την σύγχρονη οδυνηρή πραγματικότητα; Εγώ λέω ότι δεν θα διαψευστεί σε τίποτα ο σοβαρός, σοφός και λιγομίλητος γερόλυκος Καθηγητής.

Μπούτιβας Κώστας – Καστρινός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες