Δείτε απευθείας από τη βουλή τη συζήτηση επί της προτάσεως που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σχετικά με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, «για την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης και για κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή και την υλοποίηση των Μνημονίων».
Ξεκίνησε λίγο πριν από τις 19:00 και συνεχίζεται στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια και τους υπαίτιους που οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο.
Το λόγο αναμένεται να λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία.
Σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ζητείται να ερευνηθούν τέσσερις κρίσιμες περίοδοι που αφορούν στον Οκτώβριος 2009 - Μάιος 2010 για την υπαγωγή στο πρώτο μνημόνιο, στον Μάιο 2010 - Νοέμβριο 2011 για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση, στο Νοέμβριο 2011 - Μάιο 2012 για το PSI και στην περίοδο από τον Μάιο 2012 και εντεύθεν.
Νωρίτερα σήμερα η ΝΔ κατέθεσε τη δική της πρόταση για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το πως έφτασε η χώρα στο μνημόνιο, ζητώντας η έρευνα να ξεκινήσει από το 1981.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με αντεγκλήσεις μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας και της προέδρου της Βουλής αναφορικά με την καθυστέρηση έναρξης της συνεδρίασης στην Ολομέλεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας να ξεκινούν στην ώρα τους και όχι να υπακούουν στον πρόγραμμα των επιτροπών.
Ο ίδιος αναφερόμενος στην πρόταση της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή είπε πως το κόμμα του δεν αποδέχεται να συζητηθεί από κοινού με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ απόψε. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για διαδικαστικού τύπου τερτίπια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζήτησε τη διενέργεια από κοινού συζήτησης για τις δύο προτάσεις.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Κουτσούκος είπε πως η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χει πολιτικές σκοπιμότητες γιατί ξεκινά από μια συγκεκριμένη περίοδο.
Η βουλευτής του Ποταμιού, Αντιγόνη Λυμπεράκη, υπογράμμισε πως ο χρόνος έναρξης των συνεδριάσεων είναι θέμα αξιοπιστίας, ενώ αναφερόμενη στην πρόταση της ΝΔ είπε πως δεν μπορεί να αντιληφθεί για ποιον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την από κοινού συζήτηση.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, τόνισε πως το ΚΚΕ δεν έχει αντίρρηση να συζητηθούν οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μαζί και πρόσθεσε ότι ο Περισσός δεν συμφωνεί με τη συγκρότηση της επιτροπής για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες