Ειδική άδεια για τον εντοπισμό χαμένου θησαυρού στην Κω
Το κράτος στο κυνήγι του κρυμμένου ή ξεχασμένου θησαυρού. Ειδική άδεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου σε έναν Αθηναίο και έναν Κώο, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις έρευνες. Ποιο το μερίδιο που θα δεσμεύσει το κράτος, σε περίπτωση εντοπισμού του.
Το κράτος στο κυνήγι του κρυμμένου ή ξεχασμένου θησαυρού. Ειδική άδεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου σε έναν Αθηναίο και έναν Κώο, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις έρευνες. Ποιο το μερίδιο που θα δεσμεύσει το κράτος, σε περίπτωση εντοπισμού του.
Άδεια για την ανεύρεση δημόσιου κρυμμένου θησαυρού(!) στο νησί της Κω και συγκεκριμένα στην περιοχή Κεφάλου, δόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου σε έναν Κώο και έναν Αθηναίο αντίστοιχα, γεγονός που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον.
Η διαδικασία έγκρισης για την έρευνα αυτή, θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει με την εφαρμογή κατά γράμμα των όσων προβλέπουν οι διατάξεις του σχετικού νόμου, ενώ έχουν ήδη καθοριστεί από τώρα στην περίπτωση που εντοπιστεί θησαυρός ότι το 50% θα το δεσμεύσει αμέσως το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ το υπόλοιπο 20% και 30% αντίστοιχα θα διατεθεί στους ερευνητές ιδιώτες.
Στην απόφαση, την οποία υπογράφει ο ασκών καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Νίκος Θεοδωρίδης, αναφέρεται συγκεκριμένα:
«Οι εργασίες έρευνας και ανεύρεσης του δημοσίου κρυμμένου θησαυρού θα αρχίσουν από την εγκατάσταση του καταδείκτη στο έδαφος κατόπιν πιστοποίησης της αρμόδιας επιτροπής παρακολούθησης και εποπτείας των εργασιών έρευνας και ανεύρεσης του δημοσίου κρυμμένου θησαυρού και θα διαρκέσουν πέντε (5) ημέρες για κάθε σημείο υποδειχθέν από τους καταδείκτες.
Το ωράριο των εργασιών θα αρχίζει την 9η π.μ. και θα λήγει την 14η μ.μ. και μπορεί να παραταθεί μόνο εάν βρεθεί θησαυρός και για τον απαιτούμενο χρόνο συγκέντρωσης και καταμέτρησης αυτού.
Κατά την εργασία ανασκαφής για την ανεύρεση του θησαυρού απαγορεύεται η χρήση εκρηκτικών υλών, δεν αποκλείεται η χρήση ερευνητικού μηχανήματος.
Καθ΄ όλο το διάστημα των εργασιών, η Επιτροπή θα βρίσκεται επί τόπου και θα ασκεί εποπτεία και παρακολούθηση των ερευνών.
Στην περίπτωση που βρεθεί θησαυρός, θα περιγραφεί με λεπτομέρεια και θα καταμετρηθεί από την Επιτροπή και τους καταδείκτες. Για το λόγο αυτό θα συνταχθεί πρωτόκολλο και θα υπογραφεί επιτόπου από την Επιτροπή και τους καταδείκτες και αμέσως ο θησαυρός θα κατατεθεί στο κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ευνόητο είναι ότι εφόσον βρεθούν αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας, θα παραδοθούν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Η Επιτροπή υποχρεούται να έχει ενημερώσει το Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος για να δεχθεί κατάθεση σε περίπτωση ανεύρεσης θησαυρού.
Οι καταδείκτες μετά το πέρας της έρευνας οφείλουν να επαναφέρουν τα πράγματα στην προτέρα τους κατάσταση.
Σύμφωνα με την ΠΟΛ 51 αρ. πρωτ. Π. 946/328/13.4.1978 της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας & Δημόσιας Περιουσίας /Δ11/Τμήμα Β΄, τα έξοδα ανασκαφής και επαναφοράς των πραγμάτων στην προτέρα της ανασκαφής κατάστασή τους, καθώς και οποιαδήποτε βλάβη προξενηθεί στα όμορα οικόπεδα και κτίσματα θα αποκατασταθεί με ευθύνη του καταδείκτη.
Για την διασφάλιση της επαναφοράς των πραγμάτων στην πρότερα κατάσταση θα κατατεθεί εγγυητική επιστολή 1.500 (χιλίων πεντακοσίων ευρώ) στο Ταμείο Παρακαταθηκών & δανείων η οποία θα του επιστραφεί μετά την τακτοποίηση των υποχρεώσεών του.
Η αμοιβή στα μέλη της Επιτροπής οδοιπορικών και εκτός έδρας αποζημιώσεως, βαρύνει τον αιτούντα την ανασκαφή.
Το ύψος της αποζημίωσης στα μέλη της Επιτροπής πρέπει να είναι σύμφωνο με τα προβλεπόμενα από το νόμο για τις εκτός έδρας αποζημιώσεις (που περιλαμβάνουν έξοδα μετακίνησης, ημερήσια αποζημίωση και έξοδα διανυκτέρευσης) και η κατάθεσή τους να προηγηθεί της έναρξης των εργασιών.
Πρακτικό σχετικό με το αποτέλεσμα της έρευνας θα συνταχθεί έστω και αν δεν βρεθεί θησαυρός και θα υπογραφεί από τα μέλη της Επιτροπής και τον καταδείκτη.
Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η σχετική εργασία, κατόπιν αίτησης των ενδιαφερομένων, μπορεί να εκδοθεί, συμπληρωματική απόφαση και μόνο ως προς το χρόνο παράτασης της ανασκαφής.
Για την έναρξη των εργασιών προαπαιτείται η έγκριση επέμβασης στο δασικό τμήμα της έκτασης, που εκδίδεται με μέριμνα της Δ/νσης Δασών Δωδ/σου. Κάθε παρέκκλιση από τους όρους της απόφασης αυτής, συνεπάγεται αφαίρεση της αδείας και την τιμωρία του παραβάτη κατά το άρθρο μόνο παρ. 2 του Ν. 6133/34.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες