«Απάντηση» στα περί παραπλάνησης από τους εταίρους, που ανέφερε στη χθεσινή του συνέντευξη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έδωσε με σημερινή του δήλωση ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει από μόνη της, χωρίς βοήθεια.
Αναφερόμενος στις παρατηρήσεις που έκανε ο πρωθυπουργός
για παραπλανητική στάση των εταίρων, στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν χαλάρωσε τελικά τους κανόνες της απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, αν και είχαν δοθεί προφορικές διαβεβαιώσεις, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι αυτό δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη στην Αθήνα.
«Η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε το στοίχημα πως, αν διαπραγματευθεί με εμάς (Eurogroup), η ΕΚΤ θα ανοίξει τα γκισέ των ταμείων, θα χαλαρώσει τους κανόνες», δήλωσε. Όμως προειδοποίησε πως «δεν θα υπάρξει εύκολη πρόσβαση στα γκισέ της ΕΚΤ μέχρι να υπάρξει μια σταθερή συμφωνία με το Eurogroup».
Ο επικεφαλής του του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης παρατήρησε ότι η πρόσφατη αναδιοργάνωση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας δεν θα άρει από μόνη της το αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα θα χρειαστεί νέα δάνεια για να τα καταφέρει.
«Χωρίς περαιτέρω δάνεια, η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει, αυτή είναι η πραγματικότητα», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι RTL Nieuws. «Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν ελάχιστα χρήματα και ότι, χωρίς βοήθεια, η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, δεν θα βγει» από την κρίση, πρόσθεσε.
Ο ορισμός ενός νέου συντονιστή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, μολονότι δεν λύνει από μόνος του τα προβλήματα μεταξύ της Ελλάδας και του Eurogroup είναι μια "καλή είδηση", συνέχισε ο Ντάισελμπλουμ. «Δεν πρόκειται μόνο για τα Οικονομικά αλλά και για την Ενέργεια, τη Δικαιοσύνη, τις Εξωτερικές Υποθέσεις... Είναι τόσο μεγάλο (το πεδίο) που χρειαζόμαστε έναν απευθείας σύνδεσμο, υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού» της Ελλάδας, είπε.
Τους τελευταίους δύο μήνες, υποστήριξε ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, έχει επιτευχθεί ελάχιστη πρόοδος και μάλιστα «κάποιες φορές έγιναν και βήματα προς τα πίσω».
Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα που, όπως είπε, δεν είναι προς το συμφέρον της: "Θα κόστιζε χρήματα, θα δημιουργούσε σοβαρή πολιτική αβεβαιότητα και δεν νομίζω ότι έχουμε το χρόνο. Δεν νομίζω ότι οι Έλληνές έχουν τον χρόνο για κάτι τέτοιο", συνέχισε.
Στη χθεσινή συνέντευξή του στο Star, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «κάναμε λάθη γιατί μας παραπλάνησαν, όπως συνέβη στις 18 του Φλεβάρη, όταν η ΕΚΤ πήρε μια απόφαση που δεν στέκει ηθικά και πολιτικά» και επεσήμανε ότι με την απόφαση εκείνη αποκλείστηκε η δυνατότητα των συστημικών τραπεζών να αναχρηματοδοτούν τη Γενική Κυβέρνηση.
«Οταν θέσαμε, εγώ στον κύριο Ντάισελμπλουμ και ο κύριος Βαρουφάκης στο Eurogroup το θέμα αυτό, πήραμε τη δέσμευση ότι θα αποκατασταθεί το λάθος αυτό. Το λάθος μας ήταν ότι πήραμε προφορική δέσμευση και όχι γραπτή», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Κριτική στη στάση των δανειστών και εταίρων άσκησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προσερχόμενος το πρωί στο υπουργείο.
«Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός είχε πολύ μεγάλο δίκιο. Εμείς πήγαμε με την αίσθηση ότι μια συμφωνία είναι μια συμφωνία. Ότι όταν σφίγγουμε το χέρι και λέμε ότι αυτό σημαίνει το 'α' και όχι το 'β', σημαίνει το 'α' και όχι το 'β'. Από την άλλη μεριά όμως δυστυχώς δεν επεδείχθη η ίδια προσήλωση στη μπέσα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Φαίνεται τελικά ότι στην Ευρώπη χρειάζεται να προσπαθήσουμε όλοι περισσότερο ώστε να αποκατασταθεί μια διαδικασία εμπιστοσύνης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες