Συναντήσεις με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ στο περιθώριο της Συνόδου. «Πιστοποιήσαμε την πρόοδο στο Brussels Group. Υπάρχει αισιοδοξία από όλους ότι σύντομα θα έχουμε επίσημη καταγραφή αυτής της προόδου», τόνισε ο πρωθυπουργός. Τα σημεία σύγκλισης.
Την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές σύντομα εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τις συναντήσεις που είχε με την Αγκελα Μέρκελ, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, και με τους Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αμέσως μετά.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στις διμερείς επαφές με τους δυο ηγέτες και τον επικεφαλής της Κομισιόν «υπήρξε ανταλλαγή απόψεων. Επισημάναμε από κοινού την ουσιαστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο Brussels Group και υπήρξε αισιοδοξία από όλους ότι θα μπορούμε σύντομα να έχουμε επίσημη καταγραφή αυτής της προόδου».
Ερωτηθείς πόσο κοντά βρίσκεται η χώρα σε μια συμφωνία με τους εταίρους, μια μέρα πριν το Eurogroup στη Ρίγα, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Είμαστε κοντύτερα σε μια συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος».
Αναφορικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ευτυχή κατάληξη για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο, καθώς υπάρχει ουσιαστική αύξηση της έκτακτης χρηματοδότησης για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών αντιμετώπισης του μεταναστευτικού.
«Μαζί με τις υπόλοιπες χώρες του ευρωνότου, καταφέραμε να περάσουμε στο κοινό ανακοινωθέν ειδική αναφορά για συνεργασία όχι μόνο με τις χώρες καταγωγής αλλά και με τις χώρες διέλευσης και ιδίως με την Τουρκία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Εκανε λόγο για συμφωνία να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες για τους πρόσφυγες αλλά παράλληλα και η δυνατότητα να περιοριστεί η προσέλευση μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.
«Ενισχύσαμε μαζί με άλλες χώρες την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει δικαιότερη κατανομή της ευθύνης»,σημείωσε.
Νωρίτερα, κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τη γερμανίδα καγκελάριο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να ισχύσει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου (από το Eurogroup) που προβλέπει μία πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι το τέλος Απριλίου. Κάτι που για να επιτευχθεί θα πρέπει να γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές η συνάντηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα ενώ υπήρξε σύγκλιση απόψεων σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και το 2016 καθώς και στις ιδιωτικοποιήσεις. Συμφωνήθηκε επίσης μετά από πρόταση της ελληνικής πλευράς η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων να γίνει ανεξάρτητη αρχή.
Τέλος, τόνισαν ότι παραμένουν οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας και αφορούν κυρίως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και ο ΦΠΑ.
Μέρκελ: Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να μην ξεμείνει από μετρητά η Ελλάδα
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να ξεμείνει από μετρητά η Ελλάδα προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της.
Μιλώντας μετά την "εποικοδομητική", όπως τη χαρακτήρισε, συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό, η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι συμφώνησαν να παραμείνει εμπιστευτικό το περιεχόμενο της συζήτησής τους, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όταν ρωτήθηκε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα πριν επιτευχθεί μια συμφωνία με την ευρωζώνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η καγκελάριος απάντησε: "Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί αυτό".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες