Τι αποκαλύπτει το Reuters για αποκρατικοποιήσεις και ασφαλιστικό - Τι θα συμβεί με τον ΦΠΑ
- Υποσχέθηκε ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής ο Αλέξης Τσίπρας
- Κλίμα εμπιστοσύνης από Μέρκελ όμως έδειξε ότι ζήτησε μεταρρυθμίσεις και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς
- Τι θα γίνει με ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ, για ποιους αλλάζει η φορολογία
- Λέει “ναι” στις αποκρατικοποιήσεις και “όχι” στις πρόωρες συντάξεις η κυβέρνηση για να πάρει ρευστότητα
Ως θετική κρίνει το Μέγαρο Μαξίμου τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
Στο σύνολό τους σχεδόν τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων μιλούν για “σπάσιμο” του πάγου στις σχέσεις των δύο χωρών, υπογραμμίζουν τόσο το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, όσο και το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά τέθηκε θέμα Siemens, ωστόσο η ουσία της συνάντησης βρίσκεται στη λίστα των μεταρρυθμίσεων.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος ήταν σαφής και στις δηλώσεις της αμέσως μετά τη συνάντηση, παρέπεμψε σε μεταρρυθμίσεις και σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Εδώ πολλοί διαβάζουν ένα κέρδος, καθώς δεν μίλησε για πρωτογενή πλεονάσματα όπως έως σήμερα, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί είναι αυτό που ζητά η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο την ίδια ώρα η κ. Μέρκελ παρέπεμψε στους θεσμούς.
Δηλαδή έδειξε προς το Eurogroup περιμένοντας να δει το κοστολογιμένο πρόγραμμα.
Σε αυτό το σημείο είναι στα κέρδη της Αθήνας ότι οι εταίροι και δανειστές περιμένουν τα μέτρα που θα αποφασίσει η Αθήνα, δεν επιβάλουν ωστόσο κάπου εδώ... ξεκινάνε τα δίσκολα.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για τρεις βασικούς πυλώνες:
Αυξήσεις στο ΦΠΑ και σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης
Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό αλλά και
Στοχευμένες ιδιωτικοποιήσεις.
Σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ όλα δείχνουν αύξηση στα λεγόμενα “πλούσια” νησιά του Αιγαίου, ενώ θα εξεταστούν και οι βασικοί συντελεστές.
Σε ό,τι αφορά στη φορολογία φαίνεται ότι αυξάνονται οι κλίμακες φορολόγησης για τα μεσαία και ειδικά για τα μεγάλα εισοδήματα ενώ παράλληλα θα υπάρξει και μικρή μείωση στους συντελεστές των μικρών εισοδημάτων.
Σε ότι αφορά στον ΕΝΦΙΑ φαίνεται πως μένει αλλά με έναν συνδυασμό μείωσης των αντικειμενικών αξιών και διεύρυνσης της φορολογικής βάσης θα υπάρξουν αλλαγές στα ποσά που πληρώνουν οι φορολογούμενοι, ενώ παράλληλα αναζητείται ένας τρόπος να μην πέσουν τα έσοδα κάτω από τα 2,6 δισ. ευρώ.
Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η αύξηση ειδικών φόρων σε ποτά και τσιγάρα, αλλά και κάποια οριζόντια έκτακτη εισφορά σε μεγάλα εισοδήματα.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση φαίνεται να λέει ναι σε κάποιες αποκρατικοποιήσεις όπως του ΑΔΜΗΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει ουσιαστικά τέλος στις πρόωρες συντάξεις, με ισχυρά αντικίνητρα, που θα αποθαρρύνουν όσους σκέπτονται να αποχωρήσουν νωρίτερα από την εργασία τους, ενώ θα προχωρήσουν οι διοικητικές ενοποιήσεις Ταμείων.
Στο Δημόσιο, στόχος είναι η καθολική εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου και ο εξορθολογισμός του, αφού ακόμα και σήμερα υπάρχουν αποδοχές πολλών ταχυτήτων, για υπαλλήλους ανάλογων προσόντων.
Τι αποκαλύπτει το Reuters για αποκρατικοποιήσεις και ασφαλιστικό - Τι θα συμβεί με τον ΦΠΑ
- Είναι τα βασικότερα εμπόδια στο δρόμο προς την εκταμίευση σύμφωνα με το Reuters
- Σύμφωνα με τους ευρωπαίους αξιωματούχους η προηγούμενη κυβέρνηση δεν υλοποίησε τα προαπαιτούμενα
- Μόνο από τις αποκρατικοποιήσεις είχε σχεδιαστεί να υπάρχει ένα όφελος 4 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό
- Ζητούν βελτίωση του μηχανισμού είσπραξης των φορολογικών εισφορών για να μπουν σε τάξη τα δημοσιονομικά
- Αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο “ευελιξίας” και να λαμβάνει η Ελλάδα χρήματα βήμα-βήμα
Η κυβέρνηση της Ελλάδας μπορεί μεν να επιλέξει τις μεταρρυθμίσεις
που θα εφαρμόσει για να επιτύχει την εκταμίευση των δόσεων της δανειακής σύμβασης που απομένουν, αλλά θα δυσκολευτεί να αποφύγει την προώθηση αποκρατικοποιήσεων και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος λόγω των δημοσιονομικών συνεπειών που θα συνεπαγόταν κάτι τέτοιο, υποστήριξαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
“Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε τα ‘προαπαιτούμενα’ που χρειάζονταν για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Τίποτε δεν έχει αλλάξει, τα προαπαιτούμενα είναι τα ίδια. Αλλά τα μέτρα μπορούν να αλλάξουν, εάν δεν θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους”, επισήμανε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Εάν οι πιστωτές της Ελλάδας συμφωνήσουν στις προτάσεις που θα κάνει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, κρίνοντας ότι επιτυγχάνουν αποτελέσματα ισοδύναμα με τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση, η χορήγηση οικονομικής βοήθειας θα συνεχιστεί.
Το σημείο εκκίνησης των συνομιλιών με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι μια μακροσκελής λίστα που είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση, υπενθύμισαν οι αξιωματούχοι. “Χρειάζεται να πείσουν τους θεσμούς ότι ορισμένα από τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να ληφθούν — είτε πρέπει να εγκαταλειφθούν, ή πρέπει να συμπληρωθούν με άλλα”, είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.
Σημεία τριβής αποκρατικοποιήσεις και ασφαλιστικό
Οι αποκρατικοποιήσεις θα είναι ένα από τα βασικότερα εμπόδια, διότι προβλεπόταν να εισφέρουν 4 δισ. ευρώ μόνο στον προϋπολογισμό του 2015. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θέλει να εκποιήσει κι άλλη κρατική περιουσία, αν και έχει δεσμευθεί επί της αρχής πως δεν θα διακόψει διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που έχουν ξεκινήσει ήδη.
Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος είναι ακόμη ένα σημείο τριβής: η ΕΕ έχει εκφράσει ανησυχίες για τους όρους των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και θέλει να συνδεθούν οι απολαβές με το μέγεθος των εισφορών.
Βάσει της συμφωνίας με την προηγούμενη κυβέρνηση, επρόκειτο να συγχωνευθούν ασφαλιστικά ταμεία και φορείς. Αλλά η νέα κυβέρνηση προβάλλει σθεναρή αντίσταση, κυρίως διότι αυτό θα σήμαινε νέες περικοπές των συντάξεων για πολλούς Έλληνες.
Αγκάθι ο ΦΠΑ
Ακόμη, οι πιστωτές θέλουν να αλλάξει ο τρόπος που εφαρμόζεται ο ΦΠΑ, ιδίως να απαλειφθεί ο μειωμένος συντελεστής στα νησιά και τον διπλασιασμό του φόρου προστιθέμενης αξίας που καταβάλουν τα ξενοδοχεία στο 13%. Η Αθήνα επισημαίνει ότι αυτό θα έπληττε σκληρά τον τουρισμό, έναν από τους βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Βελτίωση του μηχανισμού είσπραξης των φορολογικών εισφορών
Άλλες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν την προώθηση ενός νέου νόμου για τις πτωχεύσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, νόμους περί συλλογικών απολύσεων και τρόπους διευθέτησης μισθολογικών διαφορών και εργασιακών σχέσεων και διενέξεων, καθώς και την απελευθέρωση της τιμής της ενέργειας. Επιπλέον, οι αξιωματούχοι λένε ότι ο μηχανισμός είσπραξης των φορολογικών εισφορών πρέπει να βελτιωθεί ώστε να εκτελεστεί πράγματι ο προϋπολογισμός.
“Δεν βλέπω πώς τα ελληνικά δημοσιονομικά θα μπουν σε τάξη εάν δεν καταφέρουν να βελτιώσουν σημαντικά τα συστήματα είσπραξης φορολογικών εισφορών”, επισήμανε ένας τρίτος αξιωματούχος.
Τα πράγματα δυσκολεύει η χρονική πίεση για την Ελλάδα
“Έχουν μία εβδομάδα, δύο στην καλύτερη περίπτωση” για να επιτύχουν μια συμφωνία με τους θεσμούς για τις μεταρρυθμίσεις και την προώθησή τους.
Ωστόσο μπορεί να υπάρξει “ευελιξία”, σύμφωνα με τον ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο, καθώς, όπως εξήγησε, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί “να προχωρήσει βήμα-βήμα και να λαμβάνει χρήματα βήμα-βήμα”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες