- Ολάντ: Οι έλληνες να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους
- Τσίπρας: Η ΕΕ χρειάζεται γενναίες πολιτικές αποφάσεις
- Η παρέμβαση Ομπάμα στη Μέρκελ
- Έφτασαν για την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες Τσίπρας, Ολάντ και Μέρκελ - Τσίπρας: Η ΕΕ χρειάζεται γενναίες πολιτικές αποφάσεις
- Η παρέμβαση Ομπάμα στη Μέρκελ
- Ο Ολάντ κάλεσε την Ελλάδα να φορολογήσει τους πλούσιους
- Χωριστές συναντήσεις με Μέρκελ και Ολάντ θα έχει πριν την επταμερή ο πρωθυπουργός
- Με διάθεση συνεννόησης θα προσέλθει στην μίνι σύνοδο των έξι η Άνγκελα Μέρκελ
- Δεν είχε ζητήσει τον Ντάισελμπλουμ το Μαξίμου - Επιβλήθηκε η παρουσία του
- Δεν διέψευσε το Grexit ο Γιούνκερ και είπε πως ελπίζει σε έναν έντιμο διάλογο
- Μέχρι που μπορεί να υποχωρήσει ο Τσίπρας
- Τι θα ζητήσει από τους εταίρους και τι θα παραχωρήσει
- Το μυστικό σχέδιο της ΕΚΤ εάν δεν υπάρξει συμφωνία Τσίπρα-Μέρκελ
Γενναίες πολιτικές αποφάσεις ζήτησε από τους ευρωπαίους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φτάνοντας για την Σύνοδο Κορυφής.«Η ΕΕ χρειάζεται γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες, που θα σέβονται τόσο τη δημοκρατία, όσο και τις Συνθήκες. Ώστε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να οδηγηθούμε προς την ανάπτυξη» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Λίγα λεπτά μετά τις 16.00 έφτασε για την Σύνοδο Κορυφής η Άνγκελα Μέρκελ και οι δηλώσεις της κινήθηκαν στο ίδιο πλαίσιο με εκείνες που έκανε το πρωί μιλώντας στην γερμανική Βουλή.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ φτάνοντας για την Σύνοδο Κορυφής έτεινε χείρα βοηθείας στην Ελλάδας λέγοντας ότι: «Αυτό που θα υπενθυμίσουμε είναι ο σεβασμός απέναντι στις δεσμεύσεις. Η Ελλάδα πρέπει να τις υλοποιήσει αλλά έχει ληφθεί μια απόφαση και θα πρέπει να υλοποιηθεί η συμφωνία του Φεβρουαρίου.
Η Ευρώπη θα πρέπει να διαθέσει τα οικονομικά μέσα προς την Ελλάδα. Οι έλληνες έχουν εκλέξει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση αλλά υπάρχουν και δεσμεύσεις που ισχύουν για όλες τις χώρες». Είπε ακόμα ότι δεν σοκάρεται που η ελληνική κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει τους φτωχούς, αλλά οι πλούσιοι πρέπει να πληρώνουν φόρους.
Ραντεβού με την ιστορία έχει απόψε ο Αλέξης Τσίπρας σε μια πραγματικά κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι, αλλά και με τους επικεφαλής των δυο ισχυρών πόλων της Ευρώπης, την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.
Με διάθεση συνεννόησης προσέρχεται στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, διαμηνύει ωστόσο πως ούτε απόψε στο πλαίσιο της 7μερούς, ούτε τη Δευτέρα στο δείπνο με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Βερολίνο πρόκειται να υπάρξει "πολιτική λύση" για την Ελλάδα.
Έτσι ο κ. Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση συνολικά μπορεί επιδιώκουν "πολιτική λύση" για την Ελλάδα, στην πραγματικότητα όμως γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να έχουν υψηλές προσδοκίες καθώς εταίροι και δανειστές θέλουν πράξεις και μάλιστα κοστολογημένες και όχι λόγια, ιδίως στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.
Βέβαια το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει στο γεγονός ότι το Βερολίνο παρά τη "σκληρή γλώσσα" που χρησιμοποιεί σε καμία περίπτωση δεν θέλει να χρεωθεί ένα "ναυάγιο" που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, αλλά και στην πίεση που ασκεί η Ουάσιγκτον και οι Ευρωπαίοι "σύμμαχοι" όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στην κατεύθυνση να αλλάξει το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ασκείται τα τελευταία χρόνια και να υπάρξει στροφή στην ανάπτυξη.
Το μυστικό σχέδιο της ΕΚΤ εάν δεν υπάρξει συμφωνία
Ένα μυστικό σχέδιο αποκαλύπτουν οι Financial Times σε περίπτωση που είτε σήμερα στην πενταμερή συνάντηση είτε στο Βερολίνο στη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ δεν προκύψει καμία συγκεκριμένη συμφωνία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου αυτό το σχέδιο το έχει ήδη επεξεργαστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία μάλιστα σκοπεύει να το θέσει σε εφαρμογή την επόμενη εβδομάδα και με δεδομένο πως ούτε στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ δεν προκύψει συμφωνία.
Το σχέδιο αυτό που θεωρείται έμπνευση του Μάριο Ντράγκι έτσι ώστε να στήσει κυριολεκτικά την Ελλάδα στη γωνία προβλέπεται πως η διοίκηση της ΕΚΤ θα επιβάλλει συγκεκριμένο όριο στις αγορές εντόκων γραμματίων από τις 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2012 η ΕΚΤ είχε αυξήσει το ποσοστό της ονομαστικής αξίας με τα οποία τα αποδέχεται ως εγγυήσεις, κάτι που είχε δώσει τότε μεγάλη ανάσα στις ελληνικές τράπεζες και στη ρευστότητα στην αγορά. Την τότε λοιπόν καλή κίνηση η διοίκηση της ΕΚΤ σχεδιάζει να την αναιρέσει, σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τον κλοιό για τις ελληνικές τράπεζες.
Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί αυτό οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να βρεθούν σε δύσκολη θέση, καθώς θα αναγκαστούν να καλύψουν το κενό με άλλες εγγυήσεις που φτάνει στο ύψος των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο, το συγκεκριμένο σχέδιο της ΕΚΤ διαψεύδεται από το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επισημαίνει πως ναι μεν τέθηκε αυτή η πρόταση στο τραπέζι της ΕΚΤ, αλλά τελικά απορρίφθηκε.
Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμοι τραπεζίτες στην Ελλάδα μέσω του NewsΙt διαψεύδουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και αναφέρουν πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
Διαβάστε επίσης:Παρέμβαση Ομπάμα στη Μέρκελ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες