Πιο φτωχό το Μεσολόγγι από το χαμό της
Φάρος πολιτισμού με τεράστια συνεισφορά στην πόλη και καθολική αναγνώριση
Η Ακακία Κορδόση δεν είναι πια κοντά μας. Άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της στο Μεσολόγγι την Πέμπτη και ταξιδεύει για την γειτονιά των αγγέλων.Φάρος πολιτισμού με τεράστια συνεισφορά στην πόλη και καθολική αναγνώριση
Το κενό που αφήνει δεν αναπληρώνεται. Υπήρξε για χρόνια ο σπουδαιότερος πνευματικός φάρος της πόλης, πολυγραφότατη με τεράστιο συγγραφικό και πολιτιστικό έργο.
Αγάπησε το Μεσολόγγι, του πρόσφερε τα μέγιστα, αποτέλεσε έναν εξαιρετικό αντιπρόσωπο της αγαπημένης της γενέτειρας ανά την υφήλιο.
Παρά τα προβλήματα από την αναπηρία της δεν το έβαζε κάτω. Μέχρι πριν δύο - τρία χρόνια όταν και άρχισε να ταλαιπωρείται και να υποφέρει ακόμη περισσότερο πέφτοντας και ψυχολογικά. Η τελευταία της δημόσια εμφάνιση ήταν στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης της Διεξόδου τον περασμένο Αύγουστο.
Η Ακακία Κορδόση, η Ακακία μας, ήταν ένας άνθρωπος με πολλά προσόντα και μεγάλη καρδιά. Θα μας λείψει πολύ όπως θα λείψει στην πόλη, στον πολιτισμό, τα γράμματα. Στους συγγενείς της εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια. Καλό σου ταξίδι αγαπημένη μας δασκάλα, αγαπημένη μας φίλη.
Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει το μεσημέρι του Σαββάτου στις 12, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Μεσολογγίου.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι. Σπούδασε κλασική γαλλική φιλολογία στην Ελλάδα και μοντέρνα φιλολογία στο πανεπιστήμιο της Ντιζόν, στη Γαλλία. Υπηρέτησε στη Γαλλική Πρεσβεία και στη μέση εκπαίδευση ως καθηγήτρια.
Έχει γράψει τα μυθιστορήματα: "Ο εμπρησμός", "Τα νοερά καλοκαίρια", "Σαν μουσική τη νύχτα", "Το διπλό ταξίδι"· τις συλλογές διηγημάτων "Ποιος αν φώναζα", "Γκρίζες μέρες", "Δεκατρείς φωνές της σιωπής" (που κυκλοφόρησε και στη Γαλλία και έλαβε το Μέγα Βραβείο Γραμμάτων, το 1991, της Γαλλικής Ακαδημίας), "Οι γερανοί", "Τα χαμένα βήματα του αυτοκράτορα", "Ο μυστικός κόσμος του καθηγητή Αναγνώστου", τη συλλογή δοκιμίων "Αναλογίες" και "Το Μεσολόγγι της ομορφιάς και του πνεύματος"· τις μελέτες "Μιλήστε Μεσολογγίτικα" (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών) και "Ο ζωγράφος Τάσος Μαντάς", "Γνωρίστε το Μεσολόγγι", και "Οκτώ γράμματα του Φώτη Κόντογλου στον Δημήτρη Κασόλα", καθώς και το θεατρικό σχεδίασμα "Ένας άνθρωπος που λεγόταν Μπάιρον" (που παίχτηκε με τη συμπλήρωση 150 χρόνων απ' τον θάνατο του ποιητή).
Για το έργο της και την προώθηση της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό έχει τιμηθεί με το Μέγα Βραβείο της Γαλλικής Ακαδημίας της Γαλλίας (Grand Prix de l' Academie Francaise) το 1991 - μια τιμή που για πρώτη φορά δόθηκε σε Έλληνα συγγραφέα - για το βιβλίο της Δεκατρείς Φωνές της σιωπής που είχε κυκλοφορηθεί με μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία. Επίσης έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών για την γλωσσική μελέτη της "Μιλήστε Μεσολογγίτικα", ενώ για το σύνολο του έργου της και την πνευματική της προσφορά το 2003 αναγορεύτηκε ομοφώνως Επίτιμη Διδάκτορας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εκτός αυτών στην πολυσχιδή της δράση συμπεριλαμβάνονται η ίδρυση της Κινηματογραφικής Λέσχης Μεσολογγίου και της "Λέσχης Ανάγνωσης" της πόλης.
http://www.aixmi-news.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες