Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε την Παρασκευή το μακροπρόθεσμο κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας σε Β- από Β με αρνητική προοπτική, επικαλούμενος τους περιορισμούς για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Πρόκειται για μια ιδαίτερα αρνητική εξέλιξη εν μέσω των διαπραγματεύσεων της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές για εξεύρεση κοινού πλαισίου που θα οδηγήσει σε συμφωνία.
Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η περιορισμένη ρευστότητα που επιβαρύνει τις τράπεζες και την ελληνική οικονομία έχουν στενέψει το χρονικό περιθώριο των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρουςΣυγκεκριμένα, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας υποβαθμίζεται σε B-, με «outlook» αρνητικό (Credit Watch Negative), οδηγώντας την αξιολόγηση πιο βαθιά στην κλίμακα «junk».
Στην έκθεσή του ο οίκος εξηγεί ότι η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή του πως η περιορισμένη ρευστότητα που επιβαρύνει τις τράπεζες και την οικονομία της Ελλάδας έχουν στενέψει το χρονικό περιθώριο στο οποίο η νέα κυβέρνηση δύναται για να καταλήξει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης με τους πιστωτές της.
Αναλυτές θεωρούν ότι μια πιθανή παράταση στις διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πιέσεις ως προς την χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, λόγω πιθανών εκροών καταθέσεων.
Tο αιτιολογικό της υποβάθμισης
Η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση της S&P ότι οι πιέσεις στην ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και στην οικονομία έχουν συρρικνώσει τα χρονικά περιθώρια που έχει η ελληνική κυβέρνηση για να καταλήξει σε συμφωνία σε ένα νέο πρόγραμμα με τους ξένους δανειστές.
Αν και η νεοκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία για λιγότερο από δύο εβδομάδες, η S&P εκτιμά ότι τα περιορισμένα «μαξιλάρια ρευστότητας» και οι επερχόμενες λήξεις ομολόγων του επίσημου τομέα περιορίζουν την διαπραγματευτική της ευελιξία.
«Κατά την άποψη μας, μια διαιώνιση των συζητήσεων με τους δανειστές μπορεί να οδηγήσει σε πιέσεις στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα, με την μορφή της απόσυρσης καταθέσεων και στο δυσμενέστερο σενάριο, την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και την απώλεια πρόσβασης στην χρηματοδότηση από έναν ύστατο δανειστή, οδηγώντας δυνητικά στον αποκλεισμό της Ελλάδας από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση» σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.
To Credit Watch Negative
«Σκοπεύουμε να αναθεωρήσουμε ή να λύσουμε το θέμα του CreditWatch (σ.σ. τώρα αρνητικό) στην επόμενη προγραμματισμένη έκθεση για την Ελλάδα, αναφέρει η S&P. Αυτή αναμένεται για τις 13 Μαρτίου.
Η S&P σκοπεύει να αναθεωρήσει το θέμα του αρνητικού outlook στην επόμενη προγραμματισμένη της έκθεση για την Ελλάδα στις 13 ΜαρτίουΕως τότε, σημειώνει ότι μπορεί να διατηρήσει το rating για το Creditwatch ή να το αφαιρέσει.
Θα επιβεβαιωθεί το rating, σημειώνει o διεθνής οίκος, αν εκτιμηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές θα ολοκληρωθούν, με επαρκή επίσημη χρηματοδότηση προκειμένου να καλυφθούν οι οικονομικές απαιτήσεις.
Αντίστροφα, μπορεί να προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση αν αντιληφθεί ότι πιθανότητα για βίαιη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει αυξηθεί εξαιτίας του ότι η επίσημη χρηματοδότηση έχει περιοριστεί, αν οι απαιτήσεις για χρηματοδότηση έχουν επιδεινωθεί πέραν των εκτιμήσεων της S&P ή η εξωτερική χρηματοδότηση της χώρας βρεθεί υπό «περισσότερη πίεση».
Ετοιμάζει υποβάθμιση και η Moody's
Πληροφορίες αναφέρουν ότι και o οίκος αξιολόγησης Moody's ετοιμάζει την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι χωρίς πρόγραμμα η χώρα δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη.
Το χτύπημα αυτό από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης περιορίζει τη διαπραγματευτική ευελιξία της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στα τελεσίγραφα και τις πιέσεις που ασκεί το Βερολίνο.
http://www.zougla.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες