Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Η τρόικα έφυγε(;)... κλιμάκιο ειδικών έρχεται! - Ούτε κοινό ανακοινωθέν εξέδωσε το Eurogroup - Oλο το χθεσινοβραδυνό θρίλερ

Οι Βρυξέλλες έστειλαν τελεσίγραφο για την εξεύρεση λύσης
Διαφώνησαν στη φράση "παράταση του ισχύοντος προγράμματος",που οι εταίροι ήθελαν να συμπεριληφθεί στο ανακοινωθέν

Στο χθεσινό Eurogroup δεν υπήρξε συμφωνία, αφού η παράταση του μνημονίου που ζητούσαν οι εταίροι μας δεν έγινε αποδεκτή από την Ελληνική Κυβέρνηση καθώς  επιδιώκει να υπάρξει μια ριζοσπαστική αλλαγή πολιτικής.

Αν και η συνεδρίαση έληξε στις 11 τη νύχτα χρειάστηκαν άλλες 2,5 ώρες μέχρι οι δύο πλευρές να καταλήξουν ότι δεν είναι δυνατό να συμφωνήσουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν καθώς υπήρχαν βασικές διαφωνίες.

Ως εκ τούτου θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία και επωφελή συμφωνία.

Οι Βρυξέλλες έστειλαν τελεσίγραφο για την εξεύρεση λύσης έως την Δευτέρα 16/2,όταν θα ξανασυνεδριάσουν οι υπουργοί οικονονομικών της Ευρωζώνης.

Για αυτό το λόγο τεχνικό κλιμάκιο ξεκίνησε ήδη προπαρασκευαστικές συζητήσεις από τη βελγική πρωτεύουσα πριν έρθει σήμερα το πρωί στην Αθήνα στις 9 και σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ να συνθέσει τη συγκεκριμένη πρόταση που θα καταθέσει στο Eurogroup της Δευτέρας η χώρα μας...

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυβέρνηση της Ελλάδας και οι εταίροι της στην ευρωζώνη συνεχίζουν να διαφωνούν για τον τρόπο αντιμετώπισης των δημοσιονομικών προβλημάτων της Αθήνας μετά το τέλος της συμφωνίας στήριξης την 28η Φεβρουαρίου, με διάφορες πηγές να δίνουν αντιφατικές εκδοχές για το αποτέλεσμα της έκτακτης συνεδρίασης

Δύο πηγές είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως αν και ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία, προετοιμάζεται ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα αφήνει ανοικτή την περαιτέρω επιμήκυνση του τρέχοντος προγράμματος και της χρηματοδότησης της Ελλάδας. Αντιθέτως, Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι δεν θα υπάρξει παράταση του μνημονίου.

Συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι το κύριο πρόβλημα ενδέχεται να αποδειχθεί ότι έγκειται στις διατυπώσεις του ανακοινωθέντος. Οι πηγές εξήγησαν ότι επιδιώκεται να δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση η δυνατότητα να διαβεβαιώσει τους Έλληνες ψηφοφόρους ότι η συμφωνία στήριξης τερματίστηκε, αλλά ταυτόχρονα να υπάρξει συμφωνία για ένα νέο πακέτο ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο η κατάσταση να γίνει χαοτική.

Μια ακόμη πηγή ανέφερε ότι το σχέδιο της κοινής ανακοίνωσης, το οποίο συζητείται ακόμη και ελπίζεται ότι θα δοθεί εντός ολίγου στη δημοσιότητα, θα αναφέρει πως η Ελλάδα δεσμεύθηκε να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καθώς και να τιμήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της.

Oλο το χθεσινοβραδυνό θρίλερ

- Έφυγε νωρίτερα ο Σόιμπλε πιστεύοντας ότι υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία
- Οι δηλώσεις Βαρουφάκη λίγο αργότερα ανέτρεψαν τα δεδομένα
- Επί 2,5 ώρες δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν στο Eurogroup
- Η φράση "παράταση του Μνημονίου" μπλόκαρε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος
- Στενό “μαρκάρισμα” στον Έλληνα υπουργό, ποιοι και γιατί του ζήτησαν το λόγο
- Ραντεβού τη Δευτέρα έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης


Ήταν ένα Eurgroup για το οποίο ο Β. Σόιμπλε ήταν βέβαιος πως θα διαρκέσει λίγο και έτσι δεν είχε κλείσει καν ξενοδοχείο για το βράδυ.

Η πραγματικότητα όμως διέψευσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.
Αν και η συνεδρίαση έληξε στις 11 τη νύχτα χρειάστηκαν άλλες 2,5 ώρες μέχρι οι δύο πλευρές να καταλήξουν ότι δεν είναι δυνατό να συμφωνήσουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν καθώς υπήρχαν βασικές διαφωνίες.

Ενδεικτικό των πιέσεων που ασκήθηκαν και από τις δύο πλευρές είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έριξε στο τραπέζι ξανά το θέμα του κουρέματος.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης βρέθηκε αντιμέτωπος σχεδόν με το σύνολο των συναδέλφων του που ζήτησαν το λόγο καθώς θεώρησαν ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να ζητά νέα συμφωνία χωρίς να έχει ολοκληρώσει την πρώτη, ενώ έκαναν έντονες παρατηρήσεις για το γεγονός ότι δεν είχαν στα χέρια τους νωρίτερα τη νέα ελληνική πρόταση.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε τις θέσεις της χώρας τονίζοντας ότι ο χρόνος που είχε η κυβέρνηση ήταν ασφυκτικός, ότι υπήρξε ενημέρωση των επικεφαλής των οργάνων της Ένωσης για τις θέσεις και τις προθέσεις της.

Μετά την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων και τις τοποθετήσεις των υπουργών ο Β. Σόμπλε έσπευσε να αποχωρήσει με την εντύπωση πως υπήρχε μια αρχική συμφωνία σε μια μίνιμουμ βάση. Η συνέχεια όμως τον διέψευσε καθώς μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Α. Τσίπρα ο Έλληνας υπουργός ανέτρεψε ξανά τα δεδομένα και έτσι δεν δέχθηκε επί της ουσίας ένα κοινό ανακοινωθέν με το οποίο ουσιαστικά η Ελλάδα θα άφηνε να εννοηθεί ότι δέχεται συνέχιση του παρόντος προγράμματος.


Η εκτίμηση από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ότι το κλίμα ήταν καλό και οι τοποθετήσεις μετριοπαθείς. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει μάλιστα ότι θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των Μνημονίων και έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημοσίου χρέους. Ξεκαθαρίζουν επίσης ότι παράταση του Μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή παραπέμποντας στη συνέχιση της διαβούλευσης προκειμένου να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία. 

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έγιναν από όλες τις πλευρές και που ουσιαστικά παραπέμπουν σε μια πολιτική συμφωνία μετά από έντονες διαβουλεύσεις που ουσιαστικά θα ξεκινήσουν από σήμερα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.


Οι δηλώσεις

“Σήμερα είχαμε ένα έκτακτο Eurogroup για να συζητήσουμε με τους Έλληνες συναδέλφους τα σχέδια της κυβέρνησης. Εποικοδομητική συζήτηση όχι επαρκής πρόοδος. Θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα και τις συνομιλίες στο θέμα της Ελλάδας και μελλοντικής συνεργασίας. Δεν υπάρχουν πραγματικά συμπεράσματα. Περισσότερη υπομονή και θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Και συνέχισε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων: "Συζητήσαμε τη δυνατότητα παράτασης του προγράμματος. Δεν καταλήξαμε σε συμφωνία. Οι θεσμοί κατέστησαν σαφές ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την Ελλάδα, άρα έχουμε χρόνο μπροστά μας. Θα έχουμε τη συνάντηση της Δευτέρας και εκεί ελπίζουμε να γίνει το επόμενο βήμα προόδου για να συμφωνήσουμε. Δεν μπήκαμε σε διαπραγματεύσεις του περιεχομένου του προγράμματος, προσπαθήσαμε να εργαστούμε για να υπάρξει πρόοδος τη Δευτέρα".

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί, ανέφερε ότι: "Η σημερινή συνάντηση ήταν χρήσιμη και για την Ελλάδα. Για να καταλάβει πώς αντιμετωπίζουν την κατάσταση τα κράτη - μέλη. Σεβαστήκαμε το εκλογικό αποτέλεσμα και η κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της". 

Τι είπε ο Γ. Βαρουφάκης

"Είχαμε μια εποικοδομητική και εκτεταμένη συζήτηση για όλο το φάσμα της ελληνικής κρίσης και τον τρόπο με τον οποίο το Eurogroup μπορεί να μεταβεί σε μία νέα φάση. Ακούσαμε πολλές και διαφορετικές ενδιαφέρουσες απόψεις και είχαμε την ευκαιρία να εκθέσουμε τις δικές μας και πλέον το Eurogroup θα συνεδριάσει και πάλι σε μερικές ημέρες, τη Δευτέρα, ελπίζοντας ότι θα υπάρξουν συμπεράσματα, τα οποία θα είναι τα καλύτερα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους εταίρους μας", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Και συνέχισε: "Σε αυτό το Eurogroup, ήταν δεδομένο εξ αρχής ότι δεν θα υπήρχε οποιαδήποτε διευθέτηση θεμάτων. Προσκλήθηκα διότι είμαι ο... νέος της παρέας, για να μιλήσω. Μου δόθηκε μια υπέροχη ευκαιρία και ένα θερμό καλωσόρισμα, για να εκθέσω τις απόψεις μας, τις αναλύσεις μας, τις προτάσεις μας". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες