Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Το απόρρητο σχέδιο του ΔΝΤ (είναι θεσμός!) για την Ελλάδα

Πάμε για reprofiling με debt swaps και ανταλλαγές εντόκων με ομόλογα
Χωρίς αξιολόγηση η κάλυψη του βραχυρόνιου προβλήματος

Σε στάδιο τελικής διαβούλευσης στις ομάδες εργασίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στις εταιρίες συμβούλων βρίσκεται από τα ξημερώματα το επικαιροποιήμενο σχέδιο-πρόταση για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος, ώστε να κατατεθεί ως βάση της συζήτησης στο έκτακτο Eurogroup που θα συγκληθεί για να αντιμετωπίσει το χρηματοδοτικό κενό. 
Όπως επισημαίνουν πηγές που έχουν δει σκαρίφημα του σχεδίου,
προβλέπει reprofiling του χρέους μόνο στα σημεία όπου προκαλείται χρηματοδοτικό έμφραγμα, ενώ το ΔΝΤ εμφανίζεται διατεθειμένο να προσφέρει χρηματοδότηση για την κάλυψη του κενού αντίστοιχη με τις οφειλόμενες δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι οι Ευρωπαίοι θα ανταποκριθούν στη δέσμευσή τους για χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας, που συνεπάγεται αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ μέχρι το τέλος του έτους, που ανέρχονται στα 10 δις.
του Χρήστου Φράγκου
Ετσι πρακτικά επιτυγχάνεται η μεσοπρόθεσμη ανακούφιση, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες αποδέχονται μια ταμειακά ουδέτερη λύση, δίδεται πολιτικός χρόνος στην ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους θα συντάξουν ένα τελικό πρόγραμμα στο οποίο το ΔΝΤ θα έχει τεχνικό και συμβουλευτικό ρόλο, τερματίζοντας παράλληλα το δικό του πρόγραμμα στο τέλος του 2015.
Στο σχέδιο γίνεται αναφορά σε παλαιότερο που είχε επεξεργαστεί ομάδα υπό τον Ολιβιέ Μπλανσάρ τον Ιούνιο του 2014 και το οποίο προβλέπει τη δυνατόττηα του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο reprofilng χρηματοδοτώντας τη χώρα απριόρι και χωρις αξιολόγηση, εφόσον το τελικά προϊόν χαρακτηρίζεται βιώσιμο.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το πρώτο μέρος του σχεδίου θα δοθεί σήμερα το βράδυ (ώρα Ελλάδος) στα τεχνικά κλιμάκια προς διαβούλευση, ώστε να προετοιμαστούν τα σενάρια για τις ανταλλαγές ομολόγων καθώς και στις νομικές υπηρεσίες της ΕΕ και της Ελλάδας.
Η πρόταση του ΔΝΤ, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, περιλαμβάνει επιμήκυνση λήξεων στα ομόλογα μέχρι τέλος του 2017, ανταλλαγή εντόκων γραμματίων με ομόλογα και μείωση-σταθεροποίηση των επιτοκίων
Προκειμένου όμως να αποδεχτούν οι εταίροι-δανειστές της Ελλάδας μια τέτοια συμφωνία το ΔΝΤ δίνει και «τυράκι», την ελεύθερη τροποποίηση των χρηματοδοτικών όρων, που αφορούν κυρίως τις παρεχόμενες εξασφαλίσεις από την πλευρά της Ελλάδας. Ιδανικά τα νέα ομόλογα προς τους εταίρους θα είχαν την εξασφάλιση του ESM, κίνηση που θα έδειχνε σταθερή και ισχυρή πολιτική βούληση για διατήρηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Επιπλοκές
Όπως επισημαίνουν οι νομικοί σύμβουλοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το reprofiling του ελληνικού χρέους στη βάση που αυτό θα περιλαμβάνει ανταλλαγές ομολόγων –για την επιμήκυνση των λήξεων- καθώς και αυτόματες μετακυλίσεις άλλων, αυτό θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει πιστωτικό γεγονός, όπως αυτό ορίζεται από την ISDA.
Παράλληλα οι οίκοι αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε κατάσταση default ή selective default, γεγονός που θα συνιστά τη δεύτερη τεχνική χρεοκοπία της χώρας από το 2012.
Από την άσκηση που έχει διεξαχθεί δεν προκύπτουν επιπλοκές για τον τραπεζικό τομέα, καθώς τα έντοκα γραμμάτια που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες θα μετατραπούν σε ομόλογα 25 ετούς διάρκειας τα οποία σε δεύτερη φάση θα δεχθεί η ΕΚΤ για χρηματοδότηση, ενώ σε πρώτο στάδιο αυτά μπορούν να τοποθετηθούν ως εχέγγυα στον ELA.
Η ενεργοποίηση του σχεδίου αυτού δεν συνεπάγεται άμεση συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους για πλήρες πρόγραμμα μέτρων και μεταρρυθμίσεων, η οποία μένει να κλείσει το αργότερο τον Ιούνιο.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές το χρονικό κενό αυτό αναμένεται να αποτελέσει σημείο τριβής με τους ευρωπαίους εταίρους και ιδιαίτερα με τον άξονα του Βερολίνου.
Επόμενη μέρα
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων και της πρόληψης του χρηματοδοτικού εμφράγματος οι οίκοι αξιολόγησης θα αποκαταστήσουν την αξιολόγηση της Ελλάδας, ανεβάζοντας άμεσα τα ομόλογά της σε investment grade, που συνεπάγεται ακόμα καλύτερους όρους χρηματοδότησης για τις τράπεζες.
Στη συμφωνία θα υπάρχει ρήτρα μηδενικού δανεισμού από τις αγορές για τα προσεχή δύο τουλάχιστον έτη, απαγόρευση έκδοσης εντόκων γραμματίων και πρόβλεψη για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ως συνθήκες από την πλευρά του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τα μοντέλα και την εμπειρία του ΔΝΤ η Ελλάδα θα αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές σε 8 μήνες, με την ομαλοποίηση των spreads όπως είχε συμβεί για το Πακιστάν το 1999, τη Μολδαβία το 2002, τη Δομινικανή Δημοκρατία το 2005 και τη Γρενάδα το 2004.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες