Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Πριν τις προγραμματικές δηλώσεις, τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης Τσίπρα με σεισάχθεια για φτωχούς - Αναλυτικά ο σχεδιασμός για χρέη, φόρους και δάνεια


- Τα πρώτα μέτρα για την "ανάσα" των θυμάτων της οικονομικής κρίσης
- Το κούρεμα των "κόκκινων δανείων" ανάλογα με την μείωση εισοδήματος του δανειολήπτη
- Ο προγραμματισμός της κυβέρνησης Τσίπρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
- Η... έτοιμη πρόταση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων για 400.000 φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν
- Ο στόχος είσπραξης των 15 δισ. ευρώ βεβαιωμένων φόρων που "λιμνάζουν" στις δικαστικές αίθουσες


Σε "κόκκινο πυρετό" βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καθώς η έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης βρίσκεται προ των πυλών.

Μία διαδικασία ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού τα όσα θα ειπωθούν στο ελληνικό κοινοβούλιο, θα ακουστούν σε ολόκληρη την γη, μιας και όλοι οι... άμεσα ενδιαφερόμενοι (βλ. Ευρωπαίοι Εταίροι, ΕΚΤ, ΔΝΤ) θα έχουν... τεντωμένα τα αυτιά τους για όσα θα εξαγγείλουν οι υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας των προγραμματικών δηλώσεων είναι η κατά μία ημέρα μετάθεσή τους, αφού κανονικά είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσουν σήμερα, ωστόσο θα ξεκινήσουν αύριο, Κυριακή και θα κορυφωθούν την Τρίτη το βράδυ με την διαδικασία χορήγησης -ή μη- ψήφου εμπιστοσύνης.

Την ώρα, λοιπόν, που τα... μολύβια και οι γόμες έχουν "πάρει φωτιά" στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς με... εντολή Τσίπρα, όσα θα πουν οι υπουργοί από τη βήμα της Βουλής θα πρέπει να είναι εναρμονισμένα στις "ασκήσεις ισορροπίας" (μεταξύ των προεκλογικών δηλώσεων και σε όσα "θέλουν" να ακο'ύσουν οι δανειστές), οι πρώτες ρυθμίσεις για την οικονομία με άξονα την σεισάχθεια για τους φτωχούς, είναι έτοιμες.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα "οικονομικά" αγκάθια


Ποια είναι, λοιπόν, τα σχέδια της νέας κυβέρνησης για δάνεια, χρέη και φόρους; Όπως αναφέρουν με σημερινό δημοσίευμά τους Τα Νέα, ο σχεδιασμός προβλέπει: 

- Κούρεμα των κόκκινων δανείων για εκείνους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας
- Εξωδικαστικό συμβιβασμό για εκείνους που έχουν χρέη και είναι «εγκλωβισμένοι» στα δικαστήρια
- Περιουσιολόγιο και αμετάβλητους συντελεστές φορολόγησης


Η "νέα σεισάχθεια", όπως την έχει ονομάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι ένας από τους πυλώνες του προγράμματος της κυβέρνησης για την ανακούφιση μιας μεγάλης κατηγορίας θυμάτων της οικονομικής κρίσης στη χώρα. 

Με έμπνευση, μάλιστα, από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, θα έχει στο επίκεντρο τη δημιουργία δημόσιου φορέα που θα διαχειρίζεται τα "κόκκινα» δάνεια".

"Σώστε το σπίτι σας" με κούρεμα του δανείου


Για το θέμα αυτό, η κυβέρνηση αναμένεται να υποσχεθεί ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει για όσα νοικοκυριά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια την δυνατοτητα ένταξης σε αυτόν τον φορέα, ο οποίος θα αγοράζει τα δάνειά τους από τις τράπεζες. 
Η λύση θα κινείται στα πρότυπα του προγράμματος Ομπάμα στο οποίο εντάχθηκαν 3 εκατ. Αμερικανοί πολίτες

Στο πλαίσιο αυτό, τα δάνεια θα "κουρευτούν", αναλογικά με το πόσο έχει μειωθεί το εισόδημά τους.

Μεγάλη έμφαση δίνεται και στο περιουσιολόγιο, αλλά και τους ελέγχους σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και καταφεύγουν σε φορολογικούς παραδείσους. 

Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι δεν θα επιβληθούν οι υπερυψηλοί συντελεστές που ακούστηκαν (κι έφταναν το 60%) για τα υψηλότερα εισοδήματα, ενώ αν θα γίνουν αλλαγές στους συντελεστές φορολογίας αυτές θα είναι μικρές. Επίσης, δεν θα επιβληθεί φόρος περιουσίας στην οποία συνυπολογίζονται καταθέσεις, ακίνητα κτλ.

Η Γενική Γραμματεία Εσόδων και η "περαίωση"


Ακόμη, υπάρχει έτοιμη πρόταση από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για «περαίωση» φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια- που αφορά σε πάνω από 400.000 φορολογούμενους- ώστε να γίνει άμεση είσπραξη όσο δυνατόν περισσοτέρων χρημάτων από τα 15 δισεκατομμύρια των βεβαιωμένων φόρων που έχουν «εγκλωβιστεί» στις δικαστικές αίθουσες. 


Ο σχεδιασμός προβλέπει αυτό να γίνει με εξωδικαστικό συμβιβασμό, κάτι που συνιστά την καταβολή του αρχικού κεφαλαίου ακόμη και με δόσεις και κούρεμα των προσαυξήσεων έως και στο ένα τρίτο, ενώ υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Η λέξη "περαίωση", βέβαια, δεν ηχεί καλά σε πολλά μέτωπα εντός και εκτός συνόρων. Ο σχεδιασμός αυτός είναι έτοιμος, αλλά από αυτό το σημείο μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή, πρέπει να εγκριθεί από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.

Ο στόχος του σχεδίου αυτού είναι το "ζεστό χρήμα", αφού τα χρήματα που μπορούν να μπουν στο ταμείο είναι πολλά. Σημειώνουμε εδώ ότι ο μέσος χρόνος αναμονής για υποθέσεις ΦΠΑ φτάνει τα 9,3 χρόνια (!), ενώ για τις φορολογικές υποθέσεις συνολικά η μέση αναμονή αγγίζει τα 5,3 χρόνια...

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες