Γ. Βαρουφάκης: Θα εφαρμόζαμε κι εμείς το 67% των μέτρων του μνημονίου
της Δήμητρας Καδδά
"Δεν είναι ότι θα πετάξουμε το παρόν πρόγραμμα, το 67% των μέτρων θα τα θέλαμε και εμείς, το πρόβλημα είναι ότι του λείπουν πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά την συνάντηση με το Γερμανό ομόλογό του Wolfgang Schaeuble στο Βερολίνο, δίδοντας έμφαση στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Ο Schaeuble από την πλευρά του επέμεινε στα συμφωνηθέντα και ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους θεσμούς ΔΝΤ-ΕΚΤ -ΕΕ, αναφέροντας ότι "η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ".
Η διάσταση των δύο πλευρών ήταν ξεκάθαρη από το λογοπαίγνιο περί… διαφωνίας- συμφωνίας. «Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε» είπε ο Schaeuble. «Δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε» απάντησε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα του "κουρέματος" του χρέους βρίσκεται για την ώρα εκτός ατζέντας και είπε ότι θα υπάρξει αναζήτηση κοινών λύσεων, επιμένοντας ότι πρέπει να υπάρξει σεβασμός όχι μόνο των Ελλήνων αλλά όλων των ψηφοφόρων.
Παρουσιάζοντας τις δικές του σταθερές, ο Γ. Βαρουφάκης ζήτησε χρόνο και πρόγραμμα-γέφυρα υπενθυμίζοντας πόσο νέα είναι η κυβέρνηση. Έδωσε έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής -συζητήθηκε διμερής βοήθεια για το θέμα η οποία, όπως είπε ο Schaeuble, δεν έγινε αποδεκτή από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ειδική αναφορά έγινε για την υπόθεση Siemens με... διαξιφισμούς από τους ΥΠΟΙΚ και τον Έλληνα να ζητά διμερή συνεργασία.
«Δεν είναι ότι αμφισβητούμε τη δέσμευση μας απέναντι σε μια συμφωνία με τους εταίρους μας, πρέπει όμως να αξιολογήσουμε εκ νέου όλη τη μακροοικονομική φιλοσοφία του προγράμματος, έχουμε νωπή λαική εντολή» ανέφερε ο Βαρουφάκης.
Schaeuble
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ήταν σαφής για την τήρηση των δεσμεύσεων. «Δεν απέκλεισα όμως τον σκεπτικισμό μου στην συζήτηση, για κάποια ζητήματα, μου είπε ότι δεν έχουν αποφασιστεί αυτά» ανέφερε. Είπε ότι πρέπει να σεβαστούμε τους Έλληνες ψηφοφόρους, αλλά αυτό ισχύει για όλους τους ψηφοφόρους των άλλων κρατών-μελών. Ανέφερε ότι έχουμε ένα κοινό νόμισμα και διαφορετικές οικονομικές πολιτικές. Οι κυβερνήσεις είπε είναι δεσμευμένες με τους προϋπολογισμούς να έχουν πιστοποίηση από τα κοινοβούλια.
Για το πρόγραμμα σταθερότητας, είπε στον Γ. Βαρουφάκη ότι η προσφορά μας έφτασε μέχρι το σημείο που δεν πάει παραπέρα. Είναι σημαντική η βοήθεια για αυτοβήθεια, είπε με νόημα, τα προβήματα πρέπει να λύνονται εκεί που δημιουργούνται.
Εξήγησε ότι για να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα χρειάζεται μία συμφωνία και χωρίς αυτό το πρόγραμμα πρέπει να δούμε πώς μπορεί η Ελλάδα να έχει πρόσβαση στις αγορές.
Το θέμα κούρεμα δεν τίθεται στην ατζέντα, είπε εξηγώντας ότι το σημαντικότερο προβλημα είναι αυτή τη στιγμή η πρόσβαση στις αγορές, λέγοντας ότι συζητήσαμε αρκετή ώρα και γι αυτό. Είπε ότι είναι κοινή ευθύνη των ευρωπάιων να διατηρήσουν ενωμένη η Ευρώπη για το μέλλον.
Ανέφερε ότι και οι δύο συμφωνήσαμε ότι θα παραμείνουμε δεσμευμένοι για μία ενωμένη ΕΕ, δεν είναι απλός ο δρόμος. Η Ελλάδα είχε τον πιο δύσκολο δρόμο, πρέπει να δείξουμε τον σεβασμό μας για πρόοδο της Ελλαδας τελευταίο διάστημα, ανέφερε.
Παρά την πρόοδο πάρα πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη, είπε. Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ, ανέφερε, είναι καθήκον μας να ψάξουμε για κοινές λύσεις.
Δεν τίθεται θέμα για εμάς να δημιουργήσουμε μία γερμανική Ευρώπη αλλά να προσαρμοστούμε σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει. Πρέπει να δώσουμε την απάντηση στο σημερινό περιβάλλον, μπορούμε να δώσουμε την προοπτική για την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, είπε.Πρέπει να δουλέψουμε για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις.
«Είναι σημαντικό όμως να τηρούνται οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και οι συμφωνίες που έχουμε κάνει»
Αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης να πατάξει την διαφθορά και να φορολογηθούν οι πλούσιοι. Είπε ότι "επανέλαβα την πρότασή μου να βοηθήσουμε την Ελλάδα με κάθε τρόπο για την δημιουργία ενός φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Παλιά δεν ελήφθη υπόψη η προσφορά μας για τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα. Μιλήσαμε για διμερείς τρόπους ενίσχυσης της Ελλάδας και με την Αναπτυξιακή Τράπεζα".
Γ. Βαρουφάκης
«Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, θα επιχειρήσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε κάποια χρεοκοπία» είπε ο ΥΠΟΙΚ. Βρισκόμαστε στην ευρωζώνη και όπως είπε ο κος Ντράγκι, για να υπάρξει επιτυχής ΕΕ θα πρέπει να είναι παντού επιτυχής. Ηταν σαφής λέγοντας ότι η ΕΚΤ μεταφέρει το θέμα "Ελλάδα" στο Eurogroup.
«Πρέπει να σεβαστούμε υπάρχοντες κανόνες χωρίς όμως να διαλύουμε την δημοκρατία με μία βαριοπούλα που να λέει ότι οι εκλογές δεν μετράνε» είπε. Εκανε αναφορά στον γερμανικό πολιτισμό, αλλά και σύνδεση με την ΧΑ και τον χιτλερισμό.
Παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα δεν έχει «άμεσο δικαίωμα» να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, «γιατί υπάρχουν 18 ακόμη κράτη. Αυτό που ζητάμε είναι μία ευκαιρία να θέσουμε στο τραπέζι τις προτάσεις που βασίζονται στην εντολή μας. Μπορεί να υπάρξει μία σύνδεση, μία διαβούλευση, ένα πρόγραμμα γέφυρα από τώρα μέχρι το τέλος Μαΐου». Και τούτο, για να κάνουμε τις διαβουλεύσεις και σε πολύ σύντομο διάστημα να υπάρχει καινούριο συμβόλαιο και να τελειώσουν αυτά τα προβλήματα ώστε να μην γεμίζετε πρωτοσέλιδα με νέα από την Ελλάδα»
Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι συμφωνήσαμε να μπούμε σε διαβουλεύσεις με τελικό στόχο μία κοινή λύση στα ευρωπαικά προβλήματα, μία λύση που θα διαφυλάττει πρώτα και κύρια τα ευρωπαικά συμφέροντα. Δεν συζητήσαμε το χρέος της Ελλάδας είπε, ούτε το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του. Συζητήσαμε την προσέγγιση που πρέπει να έχουμε για να τελειώσει η κατά τα φαινόμενα ατέλειωτη κρίση.
«Οι συμπατριώτες μου δεν θέλουν τίποτα άλλο παρά να τελειώσει αυτή η ταπείνωση» και να σταματήσει η ανησυχία στην Γερμανία για πιθανότητα κουρέματος. Υπεραμύνθηκε της μάχης κατά της διαφθοράς.
Απεύθυνε μήνυμα στην Γερμανία και στον λαό της ότι από την «κυβέρνηση μπορείτε να περιμένετε μία φρενίτιδα λογικής, δεν θα προωθήσουμε τα συμφέροντα του μέσου Ελληνα αλλά μέσου Ευρωπαίου».
«Είμαστε μία κυβέρνηση που ακόμη δεν έχει ορκισθεί. Θέλουμε χρόνο, ένα μικρό μέρος χρόνου που θα μας επιτρέψει να παρουσιάσουμε τις θέσεις στους εταίρους σε ΔΝΤ - ΕΚΤ και βέβαια να υπάρχει το πρόγραμμα γέφυρα»
Για siemens
Ερωτηθείς για το σκάνδαλο Siemens, o Schaeuble είπε ότι και στη Γερμανία υπάρχει φοροδιαφυγή, την καταπολεμούμε. Δεν είμαι της άποψης ότι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Είπε όμως «ο καθένας πρέπει να σκουπίζει γύρω και έξω από την πόρτα του» αναφερόμενος στον Γκαίτε.
Ο κος Βαρουφάκης απάντησε ότι είναι σίγουρο ότι κάθε κράτος πρέπει να καθορίζει τα δικά του προγράμματα, αλλά υπάρχουν εποχές που υφίστανται διασυνοριακές ατασθαλίες και αυτού του είδους η διαφθορά περνά τα σύνορα και πρέπει να δράσουμε από κοινού.
Χρειαζόμαστε την βοήθειά σας, έιπε ο ελληνας ΥΠΟΙΚ. Και γι ανθρώπους που έχουν έρθει στην δικά σας δικαιοδοσία και έχουν φύγει από την δική μας είναι πολύ σημαντικό να μας παραδώσετε αυτά τα άτομα. Για να πούμε στους πολίτες ότι δεν υπάρχει ασυλία από την ποινική δίωξη στην Ευρωζώνη.
Gabriel: Η Ελλάδα χρειάζεται πρόγραμμα βοήθειας αλλά η συμφωνία είναι δύσκολη
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας αλλά δεν είναι σαφές εάν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα είναι σε θέση να καταλήξουν σε μία συμφωνία, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Sigmar Gabriel, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργός Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, μεταδίδει το Reuters.
«Κανείς δεν ξέρει εάν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Πρόκειται για σοβαρές συνομιλίες» δήλωσε.
από capital μέσω hggiken
μέσω το Γρέκι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες