Διανύουμε την περίοδο έξαρσης της γρίπης, των ιώσεων και του απλού κρυώματος. Εάν δεν θέλουμε να υποβληθούμε στα -συχνά αμφιβόλου αποτελεσματικότητας- εμβόλια που ξεφορτώνονται οι φαρμακευτικές ή αν δεν έχουμε την ευκαιρία για έναν καλό μεσημεριανό ύπνο υπάρχουν μια σειρά από αποτελεσματικά φυσικά φάρμακα που καταπραΰνουν τα συμπτώματα της γρίπης.
1. Λάδι ρίγανης
Η γεύση του είναι “κακή”, αλλά δουλεύει. Στάξτε 3 ή τέσσερεις σταγόνες κάτω από τη γλώσσα σας και πιείτε ένα ποτήρι νερό για να διώξετε τη γεύση. Εάν το διαλύσετε στο νερό ενός υγραντήρα, μπορεί να αντιμετωπίσει τη ρινική συμφόρηση, κοινώς το συνάχι. Το ριγανόλαδο μπορεί στις σωστές δόσεις να ενισχύσει το ανοσοποιητικό και να μειώσει τα συμπτώματα.
2. Εχινάτσεα
Η αποτελεσματικότητα της εχινάτσεα είναι αμφιλεγόμενη. Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι τονώνει και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά μάλλον η δράση της είναι καταπραϋντική παρά προληπτική. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να πιείτε αφέψημα εχινάτσεα αφού το ζεστό υγρό θα σας ενυδατώσει και θα καθαρίσει τα φλέματα.
3. Ψεκασμός ή ξέπλυμα της μύτης με αλατόνερο
Το αλατόνερο αντιμετωπίζει το συνάχι απομακρύνοντας παράλληλα ιογενή σωματίδια και βακτήρια. Τέτοια σκευάσματα κυκλοφορούν στα φαρμακεία ή μπορείτε να φτιάξετε το ακόλουθο διάλυμα: ¼ κουτάλι της σούπας αλάτι, ¼ κουτάλι της σούπας μαγειρική σόδα και 250 ml βρασμένο, φιλτραρισμένο ή αποσταγμένο νερό. Γεμίστε μια σύριγγα και καθαρίστε διαδοχικά τα ρουθούνια κρατώντας το άλλο κλειστό. Αφήστε το ρουθούνι να στραγγίξει και επαναλάβετε τη διαδικασία προτού προχωρήσετε στο επόμενο.\
4. Πίνετε πολλά υγρά
Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ως δέκα ποτήρια των 250 ml νερού κάθε μέρα. Αποφύγετε τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη και την καφεΐνη γιατί είναι διουρητική. Εξυπακούεται ότι αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη ποτά τα οποία αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αφυδατώνουν τον οργανισμό.
5. Στον ατμό
Τοποθετήστε το πρόσωπό της πάνω από μια λεκάνη με βραστό νερό για να καθαρίσετε τη ρινική συμφόρηση. Ένας υγραντήρας ή ένα ζεστό μπάνιο μπορούν επίσης να βοηθήσουν.
6. Τσάι από τζίντζερ
Το τζίντζερ είναι μια ισχυρή ρίζα με αντιβακτηριδιακή δράση που μπορεί να σταματήσει τα συμπτώματα του κρυώματος εάν ληφθεί έγκαιρα. Φτιάξτε ένα τσάι με φρέσκο τζίντζερ, φρέσκο χυμό λεμόνι και μέλι.
7. Η κλασική κοτόσουπα
Η επιστήμη έρχεται να υποστηρίξει αυτό το παραδοσιακό γιατρικό. Η κοτόσουπα περιέχει κυστεΐνες, οι οποίες λεπταίνουν τους μύκητες. Γαρνίρετε με σκόρδο (που σκοτώνει τα μικρόβια) και κόκκινο πιπέρι ή μπούκοβο (για να καθαρίσουμε τα φλέματα).
8. Φτιάξτε ένα σπιτικό σιρόπι για τον βήχα
Αναμείξτε ¼ του φλυτζανιού μέλι και ¼ ξύδι από μηλίτη. Ανακατέψτε καλά και πιείτε ένα κουτάλι της σούπας κάθε τέσσερεις ώρες/
9. Πάρτε Βιταμίνη C
Η έρευνα πάνω στη Βιταμίνη C είναι αμφιλεγόμενη. Πιθανότατα δεν έχει προληπτική δράση, αλλά συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα λάβετε μια γενναία δόση της τάξης των 1000-3000mg για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
10. Πιείτε λίγο ψευδάργυρο
Οι παστίλιες ψευδαργύρου υποτίθεται ότι μειώνουν τα συμπτώματα του κρυώματος εάν τις λάβετε εγκαίρως. Οι πιο αποτελεσματικές περιέχουν 15 ως 25 mg γλυκονικού ψευδαργύρου ανά παστίλια.
11. Απλά μέλι
Το αγνό, βιολογικό μέλι έχει αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπραϋνει τον βήχα και είναι ιδανικό για παιδιά κάτω των έξι ετών που καλό είναι να αποφεύγουν τα φάρμακα χωρίς συνταγή. Ωστόσο, καλό είναι να μην δίνουμε μέλι σε παιδιά κάτω του ενός έτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες