Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Κλοιός θρήνου και διαμαρτυρίας στη Χαλυβουργία για την τραγωδία

«Υγρός τάφος» για 47χρονο εργαζόμενο δεξαμενή της Χαλυβουργίας

Το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας στη Β’ ΒΙΠΕ, όπου προχθές το βράδυ έγινε ο «υγρός τάφος» για τον 47χρονο εργαζόμενο Χρήστο Ανεστιάδη, έμεινε χθες κλειστό και δεν θα λειτουργήσει μέχρι και τη Δευτέρα, όπως αποφάσισαν οι εργαζόμενοι μετά από έκτακτη συνέλευση.

Η εταιρεία κάτω από την πίεση των γεγονότων και του τραγικού θανάτου του Χαλυβουργού χθες το μεσημέρι δεσμεύτηκε ενώπιον των εργαζομένων για τη λήψη επιπλέον μέτρων ασφαλείας αλλά και για την πρόσληψη προσωπικού προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχει επιφέρει η εντατικοποίηση.

Στο μεταξύ σε ένα περίπου μήνα αναμένεται να προσδιοριστούν τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν το θάνατο του εργαζόμενου από τις ιστολογικές εξετάσεις. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ο ιατροδικαστής απέκλεισε το ενδεχόμενο πνιγμού με τις εκτιμήσεις να  μην αποκλείουν ο άτυχος εργαζόμενος να  υπέστη βλαπτικό για την υγεία του επεισόδιο, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του και να πέσει στη δεξαμενή χάνοντας έτσι τη ζωή του».


Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
Χθες το πρωί έξω από την πύλη του εργοστασίου που συγκεντρώθηκε το προσωπικό από τις δύο μονάδες παρουσία του σωματείου της Χαλυβουργίας και του ΕΚΒ, αποφασίστηκε όπως ξεκινήσουν επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες μέχρι η εταιρεία να εφαρμόσει μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της παραγωγής.

Μετά από τρεις ώρες και μετά από συνάντηση που έγινε με το Γενικό προσωπάρχη κ. Μουνταλά από την Αθήνα, η εταιρεία δεσμεύτηκε ότι θα κάνει αποδεκτά τα αιτήματα του σωματείου. Πρώτον επιστρέφει όλο το προσωπικό σε τέσσερις βάρδιες έτσι ώστε να αποφευχθεί η εντατικοποίηση, δεύτερον θα βελτιωθούν τα μέτρα ασφαλείας και τρίτον θα γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού (συμβασιούχων) όπως ζητήθηκε.

Οι Χαλυβουργοί μέχρι και την νεκρώσιμη ακολουθία για τον άτυχο εργαζόμενο δεν πρόκειται να εργαστούν για αυτό και πιθανολογείται ότι εκτός απροόπτου μέχρι και τη Δευτέρα το εργοστάσιο θα παραμείνει κλειστό.
Χθες από το πρωί δεν επιτράπηκε η είσοδος σε κανέναν μέσα στο εργοστάσιο με αποτέλεσμα κατά μήκος της Εθνικής Οδού να έχουν σχηματιστεί ουρές τουλάχιστον δύο χιλιομέτρων από νταλίκες με σκραπ που είχαν μεταβεί στο εργοστάσιο για να ξεφορτώσουν το φορτίο τους αλλά φυσικά δεν εισήλθαν στο χώρο.

Ο άτυχος Χρήστος Ανεστιάδης ανασύρθηκε νεκρός προχθές το βράδυ, γύρω στις 11.30 από μία δεξαμενή μετά από παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που κλήθηκε στο χώρο.


Εργάζονταν από 20 χρονών στη Χαλυβουργία, ήταν από τους πιο έμπειρους στον τομέα του και μάλιστα όπως έλεγαν χθες οι συνάδελφοί του όλοι είχαν μάθει τη δουλειά από τον ίδιο. Οικογενειάρχης και πατέρας δύο μικρών παιδιών, ηλικίας 10 και 12 χρόνων διέμενε με την οικογένειά του στη Νέα Ιωνία. Από προχθές το βράδυ το άγγελμα του θανάτου του έχει σκορπίσει θλίψη σε όλη την τοπική κοινωνία ενώ απαρηγόρητοι οι δικοί του άνθρωποι δεν μπορούν ακόμη να συνειδητοποιήσουν το τραγικό τέλος που του είχε επιφυλάξει η μοίρα, λίγες μόνο εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα και την ονομαστική του εορτή.

Oι συνθήκες του δυστυχήματος
Ο άτυχος 47χρονος όπως κάθε μέρα έτσι και προχθές το βράδυ βρίσκονταν στο πόστο του ελέγχοντας το σύστημα ψύξης στη μοιραία δεξαμενή. Μία βλάβη στην αντλία ήταν αυτή που έπρεπε να επιδιορθωθεί. Για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ο ίδιος και ενώ προσπαθούσε να επιδιορθώσει τη βλάβη έπεσε μέσα στη δεξαμενή από την οποία ανασύρθηκε νεκρός μετά από δύο περίπου ώρες.

Η τραγική πτώση σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πρέπει να έγινε μετά τις 9.30 το βράδυ, μισή δηλαδή ώρα πριν σχολάσει, καθώς σύμφωνα με τις μαρτυρίες συναδέλφων του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, στις 9.15 το βράδυ, ο άτυχος εργαζόμενος, συνομίλησε με συνάδελφό του.

Στο συγκεκριμένο τμήμα, σε κάθε βάρδια απασχολείται ένας εργαζόμενος και αυτό σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ίδιων των Χαλυβουργών είναι και ψυχοφθόρο αλλά και επικίνδυνο αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί κάτι και να μην υπάρχει ένα δεύτερο άτομο να προστρέξει προς βοήθεια αποσοβώντας τα χειρότερα.

Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Β’ ΒΙΠΕ μαζί με τους εργαζόμενους στο δεύτερο εργοστάσιο «ΕΛΑΣΤΡΟ» χθες το πρωί πραγματοποίησαν συνέλευση έξω από την πύλη της πάνω μονάδας και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ως μέτρο πίεσης προκειμένου η Χαλυβουργία να δεσμευτεί για τη βελτίωση και αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής μέσα στους χώρους δουλειάς.

Το κλίμα μεταξύ των εργαζομένων ήταν βαρύ, πρόσωπα σκυθρωπά από τη θλίψη και μουδιασμένα από το αναπάντεχο κακό που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας συνάδελφος.

Μακριά η λίστα ατυχημάτων
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την ίδρυση και λειτουργία της Χαλυβουργίας μέχρι και σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 10 εργαζόμενοι σε αντίστοιχα εργατικά δυστυχήματα ενώ κατά καιρούς έχουν καταγραφεί αρκετά σοβαρά ατυχήματα της ώρα της παραγωγής.
Ετπά θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα «μετρά» το εργοστάσιο στην Β’ ΒΙΠΕ όπου άφησε την τελευταία του πνοή προχθές ο άτυχος Χρήστος Ανεστιάδης, το τελευταίο γύρω στο 1990.

Στο ΕΛΑΣΤΡΟ έχουν καταγραφεί τρία θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα, το τελευταίο πριν από 8 περίπου χρόνια, στο οποίο έχασε τη ζωή του εργαζόμενος, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως και προχθές στο μοιραίο δυστύχημα. Από πτώση μέσα σε δεξαμενή στο χώρο παραγωγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα τρία τελευταία χρόνια, τα μέτρα ασφαλείας «έχουν χαλαρώσει» συνέπεια της οικονομικής κρίσης. Δημοσιογραφικές πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ κατέγραψαν την αγωνία και τον έντονο προβληματισμό των Χαλυβουργών που σύμφωνα με μαρτυρίες, πολλές φορές, είχαν επισημάνει διάφορα προβλήματα, ελλείψεις και ζητήματα που αφορούσαν τη συντήρηση στους εκπροσώπους της εταιρείας, όμως η αντιμετώπιση δεν ήταν η ενδεδειγμένη, κυρίως εξαιτίας του κόστους που επικαλούνταν, σύμφωνα με τους εργαζόμενους η εταιρεία.

«Πήγε χαμένος….
Ξέσπασε σε λυγμούς μην αντέχοντας στη σκέψη ότι έχασε το συνάδελφο με τον οποίο αντάλλασαν κάθε μέρα την πρώτη καλημέρα, ο Βαγγέλης Σκανδάλης έξω από την πύλη του εργοστασίου.
Ηταν ο άνθρωπος, τον οποίο άλλαξε στη βάρδια ο άτυχος Χρήστος Ανεστιάδης, προχθές το μεσημέρι, αναλαμβάνοντας το πόστο του. Επί πολλά χρόνια άλλωστε ο ένας «παρέδιδε» στον άλλο το πόστο στο συγκεκριμένο πόστο της ψύξης της δεξαμενής. «Τον ενημέρωσα ότι όλα ήταν εντάξει και του ευχήθηκα καλή δουλειά» είπε με τρεμάμενη φωνή στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ συντετριμμένος και απαρηγόρητος ο κ. Σκανδάλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο στο συγκεκριμένο πόστο, δούλευε πάντα ένα άτομο σε κάθε βάρδια. «Πολλές φορές είχαμε πει ότι εάν ήταν δύο στην κάθε βάρδια στη συγκεκριμένη θέση τότε τα πράγματα θα ήταν πιο βολικά, διότι εάν χρειάζονταν βοήθεια ο ένας θα μπορούσε να συντρέξει ο άλλος. Εάν ήμουν εδώ χθες μπορεί βλέποντας ότι κάτι συνέβη στο συνάδελφο, θα μπορούσα να βοηθήσω και να τον έχουμε σώσει» συνέχισε χωρίς να μπορεί να ολοκληρώσει την κουβέντα του αφού τα δάκρυα κυλούσαν ασταμάτητα.

«Φύλλο και φτερό…»
Το κλιμάκιο του ΣΕΠΕ με επικεφαλής την κ. Μάγδα Ηλιδάκη, ενημερώθηκε μόλις σημειώθηκε το εργατικό δυστύχημα από την εταιρεία αλλά και από το σωματείο για το συμβάν.

Χθες το πρωί κλιμάκιο ΣΕΠΕ και της Επιθεώρησης Εργασίας βρέθηκε στο εργοστάσιο της Β’ ΒΙΠΕ. Αφενός για την αυτοψία στο χώρο που έγινε το τραγικό δυστύχημα και αφετέρου για να ελέγξει τις καταστάσεις προσωπικού. Στο πλαίσιο των ερευνών για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το θανατηφόρο δυστύχημα, θα ληφθούν καταθέσεις από προϊσταμένους, τον τεχνικό ασφαλείας, εργαζόμενους που ήταν παρόντες στο εργοστάσιο στην απογευματινή βάρδια.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μέχρι αργά χθες το απόγευμα τα στελέχη του ΣΕΠΕ βρίσκονταν μέσα στο εργοστάσιο και λάμβαναν καταθέσεις από το προσωπικό της απογευματινής βάρδιας.

Βολές από το ΕΚΒ και τα συνδικάτα για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας και τη συχνότητα ατυχημάτων
Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου, ζητά να διερευνηθούν σε βάθος οι αιτίες του τραγικού δυστυχήματος και συνεχίζοντας σε ανακοίνωση τονίζει ότι «ήρθε επιτέλους η ώρα, ο κ. Μάνεσης να αναλογισθεί με περισσότερη υπευθυνότητα την έννοια της λέξεως «άνθρωπος» και να αναλάβει τις μεγάλες ευθύνες του.

Οπως και τις άλλες φορές, έτσι και τώρα, οι υπεύθυνοι της Εταιρείας θα αρκεσθούν να εκφράσουν τη λύπη τους, ίσως και να ξαναψελλίσουν τα γνωστά, περί… αναγκαιότητας λήψης μέτρων προστασίας, στο εργοστάσιο. Λόγια, που τους εκθέτουν, όμως, ανεπανόρθωτα, καθώς οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι είναι που, με γνώμονα τα μεγαλύτερα κέρδη τους, έχουν εντατικοποιήσει την εργασία στη Χαλυβουργία, έχουν κάνει απάνθρωπες τις συνθήκες εργασίας, κι έχουν οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωση το προσωπικό τους, αλλεπάλληλες φορές αξιώνοντας τις περικοπές των μισθών τους.

Τα απανωτά δυστυχήματα στη Χαλυβουργία, όσο και αν κάποιοι περιμένουν ξανά τον χρόνο να σβήσει και το νέο αυτό περιστατικό του θανάτου έχουν τον ηθικό αυτουργό τους!
Το Εργατικό Κέντρο Βόλου, δεν αρκείται στην έκφραση απλών συλλυπητηρίων προς τους οικείους του αδικοχαμένου συναδέλφου μας».

To ΠΑΜΕ
Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και της Τ.Ε. ΚΚΕ επισκέφθηκε το εργοστάσιο και όπως τονίζεται στις ανακοινώσεις τους σε συζητήσεις που έγιναν με τους εργαζόμενους, ήταν έντονη η αγανάκτησή τους για την παντελή έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας, ζήτημα που κατ’ επανάληψη έχουν επισημάνει προς το Δ.Σ. του Σωματείου και την εταιρεία και δυστυχώς κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής.

Επίσης αρκετές συζητήσεις έγιναν γυρνώντας τις μνήμες τρία χρόνια πριν, για το δίκιο του αγώνα των Χαλυβουργών του Ασπροπύργου, επισημαίνοντας ότι διαφορετικές θα ήταν οι εξελίξεις και στις Χαλυβουργίες του Βόλου. Το χώρο του εργοστασίου επισκέφτηκε και συζήτησε με τους εργαζόμενους επίσης αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του Δήμου Βόλου και το κλιμάκιο της Τ.Ε. Βόλου, με επικεφαλής το δημοτικό σύμβουλοΘ. Τσαλούχα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα εργοδοτικό έγκλημα εκ προμελέτης, μια δολοφονία ενός ακόμα εργάτη για τα κέρδη των βιομηχάνων. Οι εργάτες του εργοστασίου έχουν δεχτεί στις πλάτες τους απανωτά χτυπήματα ακολουθώντας τη γραμμή της συναίνεσης, τη γραμμή των «κοινών συμφερόντων» με το Μάνεση. Τώρα έχουν και έναν δολοφονημένο συνάδελφο ανάμεσά τους. Η εργατική τάξη της περιοχής μας πρέπει τώρα να βγει πιο αποφασιστικά και να διεκδικήσει μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Σε κάθε χώρο δουλειάς, οι ίδιο οι εργάτες, να κάνουν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση της ζωής τους» υπογραμμίζεται στις ανακοινώσεις τους.

Η διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου εξάλλου καταγγέλλει «ως έγκλημα» το θάνατο του Χαλυβουργού, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «αποδείχτηκε για άλλη μια φορά, ότι η συνεχής υποχώρηση των εργαζομένων στις ορέξεις της εργοδοσίας, επιδεινώνει την ζωή των εργαζομένων με τραγικά αποτελέσματα τα συνεχή ατυχήματα, πολλά εκ των οποίων σοβαρά, αλλά και θανατηφόρα».

Το Συνδικάτο Μετάλλου ανακοίνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 9 Δεκέμβρη, στις 6:30 το απόγευμα, στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, για να ληφθούν σε κάθε εργασιακό χώρο μέτρα προστασίας.

Μέλη του (ΜΕΤΑ) Μαγνησίας βρέθηκαν επίσης χθες στο χώρο της χαλυβουργίας και συζήτησαν με εργαζομένους κυρίως για τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στο εργοστάσιο οι οποίες όπως σε όλο το βιομηχανικό τομέα είναι τραγικές και όπως σημειώνουν «ακόμη ένας θάνατος εργαζόμενου δείχνει με τον ποιο ξεκάθαρο τρόπο την τραγική κατάσταση που έχει επέλθει στο χώρο της εργασίας».

Ανακοινώσεις στο ίδιο ύφος εκδόθηκαν από το ΕΕΚ και άλλες συλλογικότητες.
Ο χώρος που βρίσκεται η δεξαμενή όπου έχασε τη ζωή του ο 47χρονος Χρήστος Ανεστιάδης
Ουρές δύο χιλιομέτρων από νταλίκες στην Ε.Ο. που δεν τους επιτράπηκε η είσοδος για να ξεφορτώσουν σκραπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες