-Ξύπνησαν μνήμες από το παρελθόν τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή
-Θα κάνουν μήνες να συνέλθουν από τις καταστροφές που έχουν υποστεί
Το ύπνο τους έχουν χάσει οι κάτοικοι στο Βόρειο και Κεντρικό τμήμα του Έβρου, μετρώντας μέρα με τη μέρα τις πληγές που αφήνουν πίσω τους τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει την περιοχή.
Παρόχθια σπίτια εκκενώθηκαν, ηλικιωμένοι βρέθηκαν σε κίνδυνο ενώ κτηνοτροφικές μονάδες και χιλιάδες στρέμματα γης πλημμύρισαν.
Σώθηκε το Ορμένιο
Μετά από μια πολύωρη μάχη και αφού είχαν ήδη εκκενωθεί σπίτια κοντά στις όχθες του ποταμού, το Ορμένιο του Δήμου Ορεστιάδας σώθηκε από βέβαιο “πνιγμό” χάρη στην κατασκευή ενός πρόσθετου αναχώματος στις παρυφές του οικισμού, μήκους σχεδόν 1 χιλιομέτρου. Το ανάχωμα απέτρεψε την είσοδο των υδάτων εντός του οικισμού, με αποτέλεσμα αυτό να μην πλημμυρίσει.
Το ανάχωμα στο Ορμένιο έσωσε 100 σπίτια |
Οι κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς της Παρασκευής στην Πλατεία του χωριού παρακολουθώντας τις εργασίες για την κατασκευή του αναχώματος με ζωγραφισμένη την αγωνία για τις περιουσίες τους στο πρόσωπό τους, αλλά και την αγανάκτηση για τα συνεχή προβλήματα που καταγράφονται από τις πλημμύρες στην περιοχή τους.
Όπως αναφέρουν, σημαντικά πλημμυρικά φαινόμενα κατεγράφησαν πριν από 2 χρόνια, ωστόσο φέτος η κατάσταση ξεπερνά κατά πολύ τις έως τώρα καταστροφές που έχει δει ο Βόρειος Έβρος εδώ και χρόνια.
Έχασαν τον ύπνο τους
Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Σουφλίου, κ. Βαγγέλης Πουλιλιός, τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν θα σταματήσουν για τους επόμενους δύο μήνες, καθώς η περιοχή θα δέχεται τα νερά από τη Βουλγαρία ενώ τονίζει πως η εξέλιξη αυτή προκαλεί έντονη ανησυχία στους κατοίκους που κυριολεκτικά έχουν χάσει τον ύπνο τους.
Συνεργεία των Δήμων και της Περιφέρειας ΑΜΘ, Στρατός, Αστυνομία και Πυροσβεστική εργάζονται αόκνως μέρα νύχτα για την κατασκευή αναχωμάτων, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο ώστε τα νερά των ποταμών να μην βγουν στο οδικό δίκτυο και να μην απειλήσουν σπίτια και επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή τα αναχώματα του Έβρου παρουσιάζουν προβλήματα σε μεγάλο βαθμό, μιας και ο μεγάλος όγκος των νερών τα φθείρει με αποτέλεσμα να καταρρέουν. Υπολογίζεται ότι πάνω από 100.000 στρέμματα γης έχουν πλημμυρίσει, χωρίς μέχρι στιγμής να καταστεί εφικτή η καταμέτρηση και ο υπολογισμός των ζημιών.
Οικισμοί του Έβρου έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σε πολλές των περιπτώσεων τα αναχώματα είχαν ήδη εξασθενήσει από τις ισχυρές βροχοπτώσεις του Φθινοπώρου. Κτηνοτροφικές μονάδες παραδόθηκαν επίσης στα ανελέητα ύδατα των ποταμών, ενώ αποφασίστηκε η απομάκρυνση αγροτικών μηχανημάτων και ζώων από τις περιοχές υψηλού κινδύνου.
ΠΗΓΗ: THRAKI TODAY
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες