Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Παραδέχεται τη φτώχεια ο Χαρδούβελης, αλλά...


Την επιδείνωση των κοινωνικών δεικτών στο πεδίο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ως «απόρροια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και της αναπόφευκτης άσκησης περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής για την αντιμετώπισή της», αναγνωρίζει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή.

Ωστόσο, επισημαίνει τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής 2015-2018, σύμφωνα με τις οποίες, «αναμένεται βελτίωση του οικονομικού κλίματος για το σύνολο της οικονομίας και σημαντική αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας για το τρέχον έτος αλλά και τα επόμενα έτη».

Όπως ειδικότερα αναφέρει ο κ. Χαρδούβελης, «το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,6% το 2014 και κατά 2,9% το 2015, ακολουθώντας περαιτέρω επιτάχυνση μεσοπρόθεσμα. Επίσης προβλέπεται σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας από το 2014, το ποσοστό της οποίας το 2018 αναμένεται να μειωθεί στο 16,9%». Απόρροια των παραπάνω ευνοϊκών μακροοικονομικών προοπτικών, τονίζει ο κ. Χαρδούβελης, προσδοκάται να είναι η σταδιακή αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή, ως απάντηση σε ερώτηση που είχε καταθέσει η ανεξάρτητη βουλευτής Χρυσούλα Γιαταγάνα, για την αύξηση των δεικτών της φτώχιας στη Θεσσαλονίκη. Η βουλευτής στην ερώτησή της είχε παραθέσει στοιχεία, από τις Μητροπόλεις και τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, για τη φτώχια στις συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με αυτά, μόνο οι ενορίες της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, που το 2009 σίτιζαν περίπου 1.500 άτομα, σήμερα προσφέρουν φαγητό σε 7.200 ανθρώπους, αύξηση που αγγίζει το 366%. Όπως είχε επισημάνει η βουλευτής, η μεγάλη ζήτηση για συσσίτια αναγκάζει τις Μητροπόλεις να λειτουργούν με λίστα. Το αρνητικό ρεκόρ φτώχιας, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η κ. Γιαταγάνα, στον νομό Θεσσαλονίκης καταγράφουν κυρίως οι δυτικές συνοικίες.

Στην απάντησή του ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, αναφέρει ότι «η ελληνική πολιτεία, αντιλαμβανόμενη τη δυσμενή πραγματικότητα, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που επιτρέπει η εφαρμογή του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής για την ελληνική οικονομία, λαμβάνει μέριμνα ώστε να ενισχύονται όσο το δυνατόν περισσότεροι από τις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» και θυμίζει πρωτοβουλίες, όπως η θέσπιση της καταβολής κοινωνικού μερίσματος και η χρηματοδότηση προγραμμάτων και δράσεων για τους άστεγους.

Όπως επισημαίνει, ο υπουργός Οικονομικών, «η υπερκάλυψη του δημοσιονομικού στόχου του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για το 2013 έδωσε τη δυνατότητα διάθεσης μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ, στην καταβολή κοινωνικού μερίσματος προς στήριξη των πολιτών και οικογενειών της χώρας με χαμηλό συνολικό ετήσιο εισόδημα και ακίνητη περιουσία μικρής αξίας (ν. 4254/2014)».

Αναφέρεται, επίσης, στη διάθεση 20 εκατομμυρίων ευρώ, από το πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης ως ειδική μέριμνα για τους άστεγους, μέσω δράσεων σίτισης, στέγασης και κοινωνικής φροντίδας.

«Στην ίδια κατεύθυνση, στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018, προκειμένου να περιοριστεί το επίπεδο φτώχειας, βασική προτεραιότητα οικονομικής πολιτικής για την επόμενη περίοδο τίθεται η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών με στοχευμένες παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής», αναφέρει ο κ. Χαρδούβελης και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων παρεμβάσεων, επισημαίνει την εφαρμογή προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο έχει ξεκινήσει πιλοτικά, με σκοπό να αποτελέσει τον πυρήνα μιας νέας στρατηγικής κοινωνικής πρόνοιας για το σύνολο της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες