Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Πέντε ενώσεις Δικαστών ξεσπαθώνουν κατά της κυβέρνησης - Βλέπουν συνταγματική εκτροπή


Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, οι πέντε δικαστικές ενώσεις της χώρας μετά την κατάθεση της τροπολογίας με την οποία περικόπτονται τα αναδρομικά τους κατά 50%, καλώντας τους βουλευτές να την καταψηφίσουν. 

«Καταγγέλλουμε ότι η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τις οποίες αντιπαρέρχεται με ανεπίτρεπτες νομοθετικές παρεμβάσεις σε αμετακλήτως κριθέντα ζητήματα, παραβιάζοντας απροσχημάτιστα το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως αυτή ερμηνεύτηκε σχετικώς και με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» αναφέρουν δικαστές και εισαγγελείς, ενώ δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για «τιμωρία» τους εκ μέρους της κυβέρνησης για τις αποφάσεις που εκδίδουν.


Οι δικαστικές ενώσεις εξηγούν ότι με την τροπολογία που κατατέθηκε στις 10 Νοεμβρίου στη Βουλή η κυβέρνηση «προβαίνει σε αυθαίρετη μερική εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν τις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, επικαλούμενη ότι η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων θα έθετε σε κίνδυνο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, εμφανίζοντας έτσι τη Δικαιοσύνη ως λειτουργικά περιττή και δημοσιονομικά επικίνδυνη στο μέτρο που παρεκκλίνει της κυβερνητικής πολιτικής».

Την ίδια στιγμή, προσθέτουν ότι με την ίδια τροπολογία καταργείται πρόσφατος νόμος που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση (4270/2014) και με τον οποίο συμμορφώθηκε η Πολιτεία στις αποφάσεις του Μισθοδικείου που τους δικαίωσαν και, μάλιστα, με την επίκληση της «ανατροπής της εισοδηματικής πολιτικής» που επέφεραν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους στρατιωτικούς και τους άνδρες των σωμάτων ασφαλείας. Κάτι τέτοιο -επισημαίνουν οι δικαστικές ενώσεις- αποτελεί προειδοποίηση προς τους δικαστές να μην εκδίδουν αποφάσεις που παρεκκλίνουν από τη δημοσιονομική πολιτική.

Σημειώνουν, ακόμη, ότι «η επιχειρούμενη με την εν λόγω τροπολογία, και μάλιστα για πρώτη φορά, υπαναχώρηση της Πολιτείας από τις επιταγές δικαστικών αποφάσεων προς τις οποίες η ίδια είχε συμμορφωθεί μόλις πριν από λίγους μήνες με νόμο του Κράτους, αλλά και η απαράδεκτη προσπάθεια αιτιολόγησης της εν λόγω όψιμης ανατροπής, εν είδει “τιμωρίας” των δικαστικών λειτουργών επειδή στο πλαίσιο της αμερόληπτης άσκησης των συνταγματικών καθηκόντων τους προβαίνουν σε δικαστικές κρίσεις μη αρεστές στην εκτελεστική εξουσία, συνιστούν μείζον θεσμικό ατόπημα με επικίνδυνες προεκτάσεις για την ουσιαστική αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης σε όλους τους Ελληνες πολίτες».

Δικαστές και εισαγγελείς υπογραμμίζουν: «Η τακτική αυτή, ασύμβατη με την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών, συνιστά άρνηση αποδοχής θεμελιωδών αρχών του Κράτους Δικαίου και αποτελεί κλιμάκωση κατ' επανάληψη συνταγματικής εκτροπής της κυβέρνησης σε θέματα εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων και σεβασμού των θεσμών με ευρύτατες συνέπειες στην ίδια την αξιοπιστία του πολιτεύματος ως Κράτους Δικαίου».

Σκληρή ανακοίνωση και από ΣτΕ! - Βλέπει συνταγματική εκτροπή

Για ανεπίτρεπτη προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστήσει ανενεργές αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης κάνει λόγο η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωσή της. Οι σύμβουλοι Επικρατείας, οι οποίοι εξέδωσαν και τις θετικότατες αποφάσεις για τους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας, καταγγέλλουν ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εκ μέρους της κυβέρνησης.

Συμφωνώντας και με τις άλλες πέντε δικαστικές ενώσεις της χώρας, η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας επισημαίνει ότι με την τροπολογία που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή η κυβέρνηση «εμφανίζει τη Δικαιοσύνη δημοσιονομικά ανεύθυνη», καθώς ισχυρίζεται πως η εφαρμογή των αποφάσεων που αφορούν τις αποδοχές των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Την ίδια στιγμή, όπως τονίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση του πρόσφατου νόμου, με τον οποίο συμμορφωνόταν με τις αποφάσεις του Μισθοδικείου που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές στις αποδοχές τους, και μειώνει κατά 50% τα αναδρομικά που θα τους καταβληθούν και τα οποία «είχαν περικοπεί αναδρομικώς και παρακρατηθεί παρανόμως».
Oπως εξηγεί η ένωση «για τη νέα αυτή περικοπή αποδοχών», η κυβέρνηση επικαλείται «ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής» που, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, επέφεραν οι αποφάσεις του ΣτΕ για τους υπηρετούντες στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας. Με τον τρόπο αυτόν επιβάλλονται σε βάρος των δικαστικών λειτουργών «κυρώσεις» δημοσιονομικής φύσεως για τον λόγο ότι με δικαστικές αποφάσεις δικαιώθηκαν, κατ’ εφαρμογή διατάξεων του Συντάγματος, άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Οπως, ωστόσο, τονίζεται στην ανακοίνωση, «η -δυνάμει της εν λόγω τροπολογίας- επιχειρούμενη μη πλήρης εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων, η ανατροπή των νομοθετικών ρυθμίσεων που είχαν θεσπισθεί ελάχιστους μήνες πριν σε συμμόρφωση προς τις αποφάσεις αυτές καθώς και η προσπάθεια να αιτιολογηθεί η ανατροπή αυτή με την επίκληση άλλων αποφάσεων της Δικαιοσύνης, οι οποίες ελήφθησαν στο πλαίσιο της συνταγματικής λειτουργίας της, συνιστούν ενέργειες αντίθετες προς την αρχή του Κράτους Δικαίου, οι οποίες θέτουν υπό αμφισβήτηση την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την αποτελεσματική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για όλους τους Ελληνες πολίτες».

Η ανακοίνωση καταλήγει με τους δικαστές του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας να καλούν τα μέλη της Βουλής να καταψηφίσουν την επίμαχη τροπολογία, επισημαίνοντας ότι είναι «ευθέως αντίθετη προς το Σύνταγμα». Παράλληλα οι σύμβουλοι Επικρατείας διαβεβαιώνουν τους πολίτες ότι το σύνολο των δικαστικών λειτουργών του ΣτΕ θα συνεχίσει να πράττει, όπως πάντα, το καθήκον του με νηφαλιότητα και με απαρέγκλιτο στόχο την προάσπιση της ομαλής και σύμφωνης με το Σύνταγμα και τους νόμους λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Βάσω Παλαιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες