ΚΑΘΟΛΟΥ «ΑΘΩΑ» Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ, ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΑΜΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
ΛΙΓΕΣ ημέρες πριν από μία ιστορική κίνηση προσέγγισης Σερβίας-Αλβανίας, με την προγραμματισμένη επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού στο Βελιγράδι, οι Αλβανοί εθνικιστές διεκδίκησαν το γήπεδο των εξελίξεων και προσπαθούν να βάλουν -πάλι- φωτιά στα Βαλκάνια.
του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ
Τα αθλητικά γεγονότα έχουν και στο παρελθόν αποτελέσει καταλύτη εθνικιστικών εντάσεων στα Βαλκάνια. Η διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησε από τις απίστευτες συγκρούσεις οπαδών της Δυναμό Ζάγκρεμπ με τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου. Τους Σέρβους οπαδούς τότε κατηύθυνε ο περιβόητος Ζέλικο Αρκάν, ο οποίος στον εμφύλιο που ακολούθησε ηγήθηκε μιας από τις πιο σκληρές παραστρατιωτικές οργανώσεις. Δυστυχώς αυτά δεν είναι μόνο παρελθόν, όπως θα έπρεπε.
Αντίθετα, όπως έδειξαν οι πρόσφατες εκλογές στη Βοσνία, ο εμφύλιος της Γιουγκοσλαβίας μπορεί να τερματίστηκε με τις συμφωνίες του Ντέιτον, άφησε όμως χαίνουσες πληγές, η χειρότερη εκ των οποίων είναι οι εθνικισμοί. Εθνικιστικά και θρησκευτικά ήταν τα κριτήρια των ψηφοφόρων στις πολύ πρόσφατες εκλογές της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Ο ρόλος της Δύσης στον τερματισμό του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου ήταν επίσης καταλυτικός για την έξαψη του αλβανικού εθνικισμού. Η Αλβανία και το σημερινό Κοσσυφοπέδιο έχουν πια τόσο στενή συνεργασία, που μόνο η ρητή ανακοίνωση της συνένωσής τους υπολείπεται για την ανακήρυξη του νέου κράτους.
Η ένταξη στην Ε.Ε.
Θεωρητικά, υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση είναι η Δύση, αφού υποσχέθηκε στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου ανεξαρτησία από το Βελιγράδι, το οποίο τώρα το αναγκάζει να την αποδεχτεί με το δέλεαρ της ένταξης. Η ένταξη όλων των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας στην Ε.Ε. θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να ξεπεραστούν τα μίση. Ομως, πολιτικά, οικονομικά και τεχνικά είναι πάρα πολύ δύσκολη. Τόσο, που θα χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Αλβανοί πανηγυρίζουν γιατί ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι σήκωσε τη σημαία με τη Μεγάλη Αλβανία στο Βελιγράδι. Η φτώχεια και η εξαθλίωση ψάχνουν διέξοδοΣτο διάστημα αυτό η οικονομική δυσπραγία σε Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο και ΠΓΔΜ, η οικονομική κρίση που προέκυψε, και οι τοπικοί αλυτρωτισμοί, εκτρέφουν τα εθνικιστικά μίση, τα οποία εκφράζονται πολύ εύκολα σε αθλητικές διοργανώσεις.
Σέρβοι και Αλβανοί σε αυτή την ορεινή, σκληρή, περιοχή των Βαλκανίων αισθάνονται θύματα και εξαπατημένοι. Σε μεγάλο βαθμό έχουν δίκιο, ο καθένας το δικό του, όπως έχουν και άδικο. Τα όρια είναι δυσδιάκριτα. Οι κυβερνήσεις τους δεν έχουν όσα μέσα χρειάζονται, για να στρέψουν τον κόσμο στην ευημερία και στον δυτικό πολιτισμό, ωστόσο προσπαθούν.
Το προχθεσινό επεισόδιο σημειώθηκε σε μία ιδιαίτερη για την περιοχή χρονική στιγμή. Σερβία και Αλβανία έχουν προγραμματίσει, σε έξι ημέρες, μία ιστορική κίνηση προσέγγισης. Την πρώτη, έπειτα από 68 χρόνια, επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού (Εντι Ράμα) στο Βελιγράδι. Είναι μοναδική ευκαιρία, οι ηγεσίες των δύο χωρών να σταθούν στο ύψος τους και να δώσουν μήνυμα ενότητας. Βελιγράδι και Τίρανα (κυρίως το πρώτο) έχουν πληρώσει ακριβά τα βήματά τους προς τον εκσυγχρονισμό και την Ε.Ε. Είναι ευκαιρία να δείξουν το δρόμο σε Πρίστινα και Σκόπια. Είναι ευκαιρία να δείξουν στον απλό κόσμο ότι δεν γίνεται κάποιοι θερμοκέφαλοι να τον βάζουν «μπροστάρη» σε επιδείξεις μίσους, για να εξυπηρετήσουν άλλα συμφέροντα. Είναι προφανές ότι η σχεδιαζόμενη προσέγγιση δεν αρέσει σε κάποιους. Και η εμπλοκή του Ολσι Ράμα (αδελφού του Εντι, κατηγορούμενου ότι χειριζόταν το ελικοπτεράκι) φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τα Τίρανα.
Μεσαιωνικό μίσος
Το μεσαιωνικό μίσος μεταξύ Σέρβων και Αλβανών ενισχύθηκε από την καταπίεση του Βελιγραδίου στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και στη συνέχεια από το αίμα και τις προσβολές στα σερβικά μνημεία από τους αντάρτες του UCK, κατά τον πόλεμο του Κοσόβου. Ο τερματισμός των συγκρούσεων στην περιοχή, όπως επιβλήθηκε από τη Δύση επέτρεψε στους αλβανικούς πληθυσμούς να ονειρεύονται τη Μεγάλη Αλβανία. Και ανάγκασε τους Σέρβους σε πλείστες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς (κυρίως στο Κοσσυφοπέδιο, που θεωρούν λίκνο του πολιτισμού τους), για να ανοίξουν την πόρτα της Ε.Ε., στην οποία τώρα έφτασε και η Αλβανία.
Οι δύο χώρες πρέπει να εργαστούν σκληρά για να γκρεμίσουν αυτό το αλλόκοτο τέρας που έστησε η Δύση στα Δυτικά Βαλκάνια, για να σταματήσει την αιματοχυσία.
Η Ελλάδα, έχοντας στενές σχέσεις και με τις δύο, λόγω γεωγραφικής και πολιτικής θέσης, συνεργασίας, και παλαιών ιστορικών δεσμών με τη Σερβία, έχει μπροστά της ακόμα μία σοβαρή πρόκληση, πολύ περισσότερο μάλιστα στο μέτρο που ο αλβανικός εθνικισμός, όπως εκδηλώθηκε στο γήπεδο, περιλαμβάνει και ελληνικά εδάφη.
«Λαθρέμποροι» των Σκοπίων: Εμείς το κάναμε
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης στην ΠΓΔΜ, Αλβανοί οπαδοί από τα Σκόπια σχεδίασαν την «πτήση» του τηλεκατευθυνόμενου ιπτάμενου αντικειμένου από το οποίο κρεμόταν λάβαρο στο οποίο εικονιζόταν ο χάρτης της «Μεγάλης Αλβανίας».
Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας των Σκοπίων «Ουτρίσνκι Βέσνικ» (Utrinski Vesnik) αναφέρει ότι μια ομάδα Αλβανών οπαδών από τα Σκόπια οι οποίοι αποκαλούνται «Σβέρτσερι» (λαθρέμποροι) σημείωσαν σε σχετική ανάρτηση στο λογαριασμό τους σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Χαιρετίσματα από τα Σκόπια - Εργα και όχι λόγια». Με ενθουσιασμό «υποδέχτηκαν» την είδηση για το τηλεκατευθυνόμενο νεαροί Αλβανοί στις πόλεις Τέτοβο, Γκόστιβαρ και Στρούγκα της ΠΓΔΜ, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στις πλατείες των συγκεκριμένων πόλεων για να γιορτάσουν το γεγονός.
Δ. Χρ. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥΣ «ΠΟΥ ΚΥΜΑΤΙΣΕ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ»
«Ηρωες» οι παίκτες, «αφιλόξενοι» οι Σέρβοι
Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ k.tzavara@eleftherotypia.net
Ο επεισοδιακός ποδοσφαιρικός αγώνας του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Αλβανίας στο Βελιγράδι έδωσε πολλά πρωτοσέλιδα στα έντυπα της Πρίστινας καθώς απρόβλεπτα ήλθε ξανά στο προσκήνιο της επικαιρότητας η σερβο-αλβανική διένεξη.
Ευγενικές χειρονομίες προς φωτογράφους και κοινόΠανηγυρισμοί από τους απανταχού Αλβανούς, που μιλούν για «παράσταση ντροπής» της Σερβίας ενώ ακόμη και η αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας των Τιράνων έδειξε έλλειψη διάθεσης για εξομάλυνση των σχέσεων με το Βελιγράδι.
Με την εκτίμηση ότι ο αγώνας ήταν «κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι», τα έντυπα ΜΜΕ στην Πρίστινα προέβαλαν πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα, παραθέτοντας και φωτογραφίες του τηλεκατευθυνόμενου ελικοπτέρου με τη σημαία της Μεγάλης Αλβανίας και τις μορφές του Ισμαήλ Κεμάλι και του Κοσοβάρου συναγωνιστή του, Ισά Μπολετίνι, όπως και φωτογραφίες στο γήπεδο.
Η εφημερίδα «Ζέρι», σε δημοσίευμα με τίτλο «Μεγάλη Αλβανία», ανέφερε ότι ακόμη μεγαλύτερο ήταν το ελικόπτερο που έφερε τη σημαία με το χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας και την επιγραφή «αυτόχθονες» που πετούσε πάνω από τους 25 χιλιάδες Σέρβους οπαδούς.
Η εφημερίδα «Τριμπούνα» ανέφερε ότι στη διάρκεια του αγώνα είχαν κλείσει όλες οι είσοδοι, αλλά «ξέχασαν ότι οι αετοί έρχονται από τον ουρανό». Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται ότι «στους Σέρβους ανήκει η ντροπή και στην Αλβανία η σημαία».
Μάλιστα τον αγώνα παρακολουθούσαν στο Κόσοβο δεκάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι μετά τη διακοπή του, βγήκαν στους δρόμους και πανηγύριζαν όπως μετέδωσαν τα ΜΜΕ της Πρίστινας.
Ο αδελφός
Ουσιαστικά, ήλθε ξανά στο προσκήνιο η σερβο-αλβανική διένεξη. Μάλιστα η εμπλοκή του αδελφού του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Εντι Ράμα, στο όλο περιστατικό έδωσε αναπόφευκτα μια πολιτική διάσταση στο θέμα ή άφησε τα περιθώρια να αντιμετωπιστεί και από αυτή τη σκοπιά.
Οι απανταχού Αλβανοί πανηγύριζαν, θεωρώντας μεγάλη νίκη το γεγονός ότι κυμάτισε η σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» στο κέντρο του Βελιγραδίου. Στα Τίρανα, στο Τέτοβο, στην Πρίστινα, στη νότια Μιτρόβιτσα αλλά και σε πολλές πόλεις στο εξωτερικό, δεκάδες χιλιάδες Αλβανοί βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν.
Την ίδια ώρα, ακόμη και η αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας της Αλβανίας έδειξε έλλειψη διάθεσης για εξομάλυνση των σχέσεων με το Βελιγράδι, όπως επισήμαναν πολιτικοί παρατηρητές. Ο Αλβανός πρωθυπουργός έκανε λόγο για αφιλόξενους Σέρβους, δεν καταδίκασε το επεισόδιο και αργότερα μίλησε για «φρικτή εμφάνιση» των Σέρβων γειτόνων.
Στο αεροδρόμιο των Τιράνων, πάνω από 5 χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα κατά της Σερβίας, υποδέχθηκαν σαν ήρωες τους παίκτες της αλβανικής ομάδας, τα ξημερώματα της Τετάρτης.
(Πηγές: AFP-ΑΠΕ)
Πρωτεργάτες οι γνωστοί σεσημασμένοι - ετοιμη για βαριές καμπάνες η UEFA
Ο χειρότερος εθνοχούλιγκαν των σερβικών γηπέδων κυκλοφορούσε ανενόχλητος στο χορτάρι του γηπέδου την ώρα των επεισοδίων, ενώ δύο Αλβανοί ποδοσφαιριστές που ανήκουν σε ελληνικές ομάδες διεκδίκησαν πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η UEFA ετοιμάζεται να χτυπήσει τις καμπάνες χωρίς να υπολογίζει χρώματα και σημαίες.
Χαμός στη φυσούνα των αποδυτηρίωνΓια τα διαδικτυακά ανδραγαθήματα του -σεσημασμένου από το παρελθόν- Εργκους Κάτσε θα βρείτε λεπτομέρειες στα «Παρασκήνια» των αθλητικών σελίδων. Ο παίκτης του ΠΑΟΚ είχε φωτογραφηθεί πέρυσι με μπλουζάκι του UCK και πέρασε τους επόμενους 12 μήνες προσπαθώντας να σβήσει την πυρκαγιά. Αργά τη νύχτα της Τρίτης, την αναζωπύρωσε ανεβάζοντας στο Facebook ενσταντανέ από την πτήση της επιστροφής και παίνεψε δημόσια «αυτούς που προστάτευσαν την εθνική σημαία». Αργότερα, τα έσβησε. Υποτίθεται ότι τη σελίδα επιμελούνται (όχι ο ίδιος, αλλά) «φίλοι του Κάτσε».
Ο Αντι Λίλα του ΠΑΣ Γιάννινα είναι νέο πρόσωπο στο παλκοσένικο. Οι κάμερες της σερβικής τηλεόρασης τον έδειξαν να σπεύδει στην εστία της γρονθοπατινάδας, αλλά όχι να σηκώνει χέρι. Ο εργοδότης του τον κάλεσε σε απολογία. «Ελπίζουμε ότι ο εν λόγω ποδοσφαιριστής προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα και όχι να ενισχύσει το λάδι που έριχνε στη φωτιά η παρουσία του ιπτάμενου μίνι αεροπλάνου», διαβάζουμε στην ανακοίνωση του ΠΑΣ.
Στις φωτογραφίες από το Βελιγράδι, οι Ιταλοί αναγνώρισαν αμέσως τον πρωταίτιο των τρομερών επεισοδίων του 2010 στη Τζένοβα. «Ο Ιβάν ο τρομερός ήταν στο γήπεδο», έγραψαν εν χορώ: «Με το πρόσωπο ακάλυπτο μάλιστα». Σύμφωνα με την «Gazzetta dello Sport» ο διαβόητος εξτρεμιστής Ιβάν Μπογκντάνοφ είχε ρόλο... μεσολαβητή για να ξαναρχίσει ο αγώνας! Αλλά τι δουλειά έχει η αλεπού στο παζάρι; Ο λεβέντης αυτός αποφυλακίστηκε μόλις τον περασμένο Απρίλιο, αφού εξέτισε ποινή κάθειρξης 23 μηνών για το ρόλο του στα προ τετραετίας έκτροπα. Τον τσάκωσαν μέσα σε πορτμπαγκάζ λεωφορείου, λίγο πριν τον φυγαδεύσουν οι ομοϊδεάτες του. Οι βανδαλισμοί των Σέρβων άφησαν πίσω 14 τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους ήταν και δύο καραμπινιέροι.
Το σύνθημα που δονούσε τις κερκίδες του γηπέδου της Παρτίζαν, επί 1 ώρα τουλάχιστον, ήταν: «Σκοτώστε, σκοτώστε τον Αλβανό». Η ανώμαλη προσγείωση του τηλεκατευθυνόμενου ελικοφόρου συνοδεύτηκε από την ιαχή: «Το Κόσοβο είναι Σερβία». Ο Ιταλός προπονητής της Εθνικής Αλβανίας, Τζάνι Ντι Μπιάζι, μίλησε για πρωτόγνωρη εμπειρία: «Ηταν το χειρότερο πράγμα που είδα ποτέ στη ζωή μου. Η ένταση ήταν τρομερή και η πίεση αφόρητη. Δεν καταλαβαίνω πώς επιτρέπονται στην εποχή μας τέτοιες καταστάσεις. Είναι αδιανόητο, κινδύνευσε η ζωή μας».
Οι Σέρβοι ανέθεσαν ρόλο ειρηνοποιού στον αρχηγό τους, Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς, για να μεθοδεύσουν συνέχιση του αγώνα, αλλά οι Αλβανοί αρνήθηκαν κατηγορηματικά: «Κάποιοι παίκτες τραυματίστηκαν, ευτυχώς όχι σοβαρά, από οπαδούς που μπήκαν μέσα αλλά και από ανθρώπους της ασφαλείας», εξηγεί ο αρχηγός Λόρικ Τσάνα. «Μας χτύπησαν με μία καρέκλα και με άλλα αντικείμενα. Κάναμε αυτό που έπρεπε για να προστατευτούμε».
Αργά τη νύχτα στα Τίρανα, χιλιάδες ενθουσιασμένοι εθνικιστές υποδέχθηκαν την αποστολή για να την αποθεώσουν. Ο καπετάν Τσάνα πήρε το μικρόφωνο και μίλησε στο πλήθος για περισσότερα από 30 λεπτά. Στην Πρίστινα, πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, έγιναν διαδηλώσεις με συνθήματα ενάντια στους Σέρβους, ενώ επεισόδια μικρής έκτασης έγιναν και στη Βιέννη.
Ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, χαρακτήρισε τα γεγονότα του Βελιγραδίου «ασυγχώρητα» και άφησε να εννοηθεί ότι ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς, ιδίως για την υπότροπη Σερβία. Οι δύο Ομοσπονδίες έλαβαν προθεσμία μίας εβδομάδας για να απολογηθούν. Από τα γραφεία της FIFA, ο ισχυρός ανήρ Ζεπ Μπλάτερ αρκέστηκε σε καταδικαστικό τιτίβισμα: «Το ποδόσφαιρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για πολιτικά μηνύματα. Καυτηριάζω κατηγορηματικά αυτά που συνέβησαν χθες στο Βελιγράδι». Ο κομισάριος Χάρι Μπέιν απέφυγε τα σχόλια και τόνισε ότι θα υποβάλει λεπτομερή αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.
«Πρόκληση»
Η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Σερβίας εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση στην οποία μιλάει για «ξεδιάντροπη πρόκληση» και τονίζει ότι η επίμαχη σημαία «προσβάλλει όχι μόνο το έθνος της Σερβίας αλλά και αυτό της Ελλάδας, των Σκοπίων και του Μαυροβουνίου». Για τα επεισόδια στον αγωνιστικό χώρο κατηγορεί τους Αλβανούς ποδοσφαιριστές, ενώ ζητεί ευθέως την παρέμβαση του πολιτικού κόσμου, στη Σερβία και στο εξωτερικό: «Είναι αποθαρρυντικό γεγονός η εμπλοκή του αδελφού του πρωθυπουργού της Αλβανίας σε αυτή την τρομοκρατική ενέργεια»! Τον κόσμο που γέμισε το γήπεδο τον ευχαριστεί που τήρησε τα «δρακόντεια», λέει, μέτρα ασφαλείας...
«Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε απόλυτα αυτό που έγινε», είπε στους δημοσιογράφους ο αρχηγός της Σερβίας, Ιβάνοβιτς. «Εκ μέρους της ομάδας μου δηλώνω ότι επιθυμούσαμε να συνεχίσουμε τον αγώνα και ότι προστατεύσαμε τους Αλβανούς ποδοσφαιριστές σε όλη τη διαδρομή μέχρι τη φυσούνα. Αργότερα μας είπαν ότι δεν ένιωθαν ψυχολογικά και σωματικά ικανοί για να παίξουν μπάλα. Λυπόμαστε που το ποδόσφαιρο βρέθηκε στο πίσω κάθισμα, αλλά είναι δύσκολο να βγάλουμε συμπεράσματα ή να κάνουμε σχόλια αυτή τη στιγμή». Ο άσος της Τσέλσι επαινέθηκε από τους Αλβανούς για τη νηφαλιότητά του.
Νικ.α.π.
ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ
«Θέλησαν να μας ταπεινώσουν»
Της ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Εκδηλη είναι η οργή των Σέρβων, πολιτών και πολιτικών, για τα γεγονότα που οδήγησαν στη διακοπή του ποδοσφαιρικού αγώνα Σερβίας-Αλβανίας στο Βελιγράδι, με τον Τύπο και την πολιτική ηγεσία να καταγγέλλουν επικίνδυνη προβοκάτσια.
Εξαλλος ο σερβικός Τύπος από την προβοκάτσια στον αγώνα Σερβίας - ΑλβανίαςΟι κυρίαρχες απόψεις που υιοθετούν αναλυτές και αξιωματούχοι είναι ότι στόχος της αλβανικής πρόκλησης ήταν: 1ον η ταπείνωση του σερβικού λαού, 2ον η υπονόμευση εκ μέρους εξτρεμιστικών κύκλων της προσπάθειας εξομάλυνσης των σχέσεων Σερβίας-Αλβανίας ιδίως εν όψει της επίσκεψης του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στο Βελιγράδι στις 22 Οκτωβρίου, 3ον η απόπειρα ορισμένων δυτικών κέντρων εξουσίας να προκαλέσουν χάος εν όψει της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Πούτιν και να «τιμωρήσουν» έτσι τη Σερβία για τη διαλλακτική της στάση έναντι της Μόσχας στο ουκρανικό και, 4ον, ένας συνδυασμός των παραπάνω.
Για προσχεδιασμένη πολιτική πρόκληση έκανε λόγο ο Σέρβος ΥΠΕΞ Ιβιτσα Ντάτσιτς τονίζοντας ότι οι σερβικές αρχές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τη διακοπή του αγώνα και ότι αναμένει την κατάλληλη αντίδραση από την Ε.Ε. και την UEFA. «Εάν ένας Σέρβος ανέμιζε τη σημαία της Μεγάλης Σερβίας στα Τίρανα ή την Πρίστινα, το θέμα θα έμπαινε στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» είπε ο κ. Ντάτσιτς, επισημαίνοντας ότι το επεισόδιο λαμβάνει μια ιδιαίτερη πολιτική διάσταση εξαιτίας της διαφαινόμενης ανάμειξης του αδελφού του Αλβανού πρωθυπουργού, Ολσι Ράμα.
Κατά τα σερβικά ΜΜΕ, οι Αρχές θεωρούν τον Ολσι Ράμα ύποπτο για την οργάνωση του επεισοδίου και εκτιμούν μάλιστα ότι ο ίδιος πιλοτάρισε το τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι που εμφανίστηκε με το λάβαρο της Μεγάλης Αλβανίας στον αγωνιστικό χώρο.
Ο κ. Ράμα κρατήθηκε για λίγο αλλά εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος -σύμφωνα με μία εκδοχή διότι δεν μπορούσε να οριστεί συνήγορος εξαιτίας της απεργίας των Σέρβων δικηγόρων. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.
«Αστάθεια»
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατήγγειλε απόπειρα ταπείνωσης των Σέρβων και πρόκλησης διαρκούς αστάθειας στα δυτικά Βαλκάνια, ιδίως στη Σερβία.
Υποστήριξε ότι υπάρχουν ενδείξεις για το ποιος είναι ο κάτοχος του κινητού που χρησιμοποιήθηκε για τον τηλεχειρισμό του ιπτάμενου αντικειμένου -κάτι που μένει ν' αποδειχθεί- ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνδέεται το περιστατικό με τη σημερινή επίσκεψη Πούτιν.
Οσον αφορά ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν τελικώς ο Εντι Ράμα θα επισκεφτεί το Βελιγράδι, απάντησε ότι την τελική απόφαση θα τη λάβει εκείνος.
Το επεισόδιο στον αγώνα καταδίκασε και ο Σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς αποδίδοντάς το σε κύκλους που επιδιώκουν να προκαλέσουν ταραχές στη Σερβία και ν' αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την περιοχή.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε από την πλευρά της θλίψη και απογοήτευση για τα γεγονότα, τονίζοντας ότι η πολιτική δεν πρέπει να διεξάγεται «υπό την πίεση προκλήσεων στα στάδια».
«Εκτιμούμε ότι οι σερβικές αρχές χειρίστηκαν την κατάσταση με επαγγελματισμό» δήλωσε η εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της Ε.Ε. Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, δίνοντας συγχρόνως έμφαση στη σπουδαιότητα της περιφερειακής συνεργασίας και στην επικείμενη επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού.
(Πηγές: AFP-ΑΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες