Ο Σαμαράς την Τρίτη στο Βερολίνο για κρίσιμο τετ α τετ με τη Γερμανίδα καγκελάριο
- Εγώ τους είπα ότι, αν βγει ο Τσίπρας, δεν θα μείνει ευρώ στις Τράπεζες
- Κι ο Τσίπρας τι απάντησε;
- Οτι αν δεν βγει, δεν θα μείνει ευρώ στις τσέπες τους
Γενέθλια με προσπάθεια ανασύνταξης της κεντροδεξιάς
της ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ
Το σχέδιο του Μαξίμου, με τελικό στόχο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, μπαίνει στην τελική του ευθεία
Την υπέρβαση στα πολιτικά διλήμματα εσωτερικού και την οικονομική διαπραγμάτευση εξωτερικού αναζητεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε μία κρίσιμη πολιτικά περίοδο.
Το σχέδιο του Μαξίμου, με τελικό στόχο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, μπαίνει στην τελική του ευθεία. Σχέδιο, τα στάδια του οποίου έχουν ήδη προδιαγραφεί:
Ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις σε Ασφαλιστικό και εργασιακά μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Στη συνέχεια έναρξη έστω της συζήτησης για το χρέος, παρά την απροθυμία των εταίρων. Κατάθεση του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμών από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης φοροελαφρύνσεων. Υιοθέτηση ενός «ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος», ώστε να ικανοποιηθεί η επιθυμία των δανειστών για συνέχιση της δημοσιονομικής εποπτείας χωρίς την ταμπέλα ενός τρίτου Μνημονίου. Ανασύνταξη των δυνάμεων της κατακερματισμένης Κεντροδεξιάς και φυγή μπρος τα εμπρός.
Για την ομαλή εξέλιξη του σχεδίου αυτού κομβικά σημεία αποτελούν η συνάντηση του πρωθυπουργού την Τρίτη με την ισχυρή κυρία της Ευρώπης, Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, και οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 40 ετών από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, το επόμενο και το μεθεπόμενο Σάββατο.
Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος το Σάββατο παρευρέθη στις εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ και τα εγκαίνια του νότιου ενεργειακού διαδρόμου στο Μπακού, μεταβαίνει στο Βερολίνο με την προσδοκία στήριξης από την καγκελαρία σε μία συνάντηση καθοριστική και για το προσωπικό πολιτικό μέλλον του. Δεν είναι βέβαιο ωστόσο πως η απειλή του ΣΥΡΙΖΑ αρκεί για να δεχθεί η Γερμανίδα καγκελάριος υποχωρήσεις από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, ούτε κατά πόσον είναι διατεθειμένο το Βερολίνο να χαρίσει τη διευθέτηση του χρέους -και μάλιστα χωρίς την «εγγύηση» ενός νέου προγράμματος στήριξης και των ανάλογων δεσμεύσεων- σε μία κυβέρνηση που ενδέχεται να μετρά μήνες ζωής, λόγω της εκκρεμότητας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Την ίδια απειλή συνεχίζει να επισείει ο πρωθυπουργός και στο εσωτερικό, με στόχο την τρομοκράτηση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, χωρίς να διστάσει να κινδυνολογήσει ο ίδιος, πως «εάν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μείνει ευρώ στις τράπεζες», με μόνο αποτέλεσμα όμως μέχρι στιγμής να καλύψει επικοινωνιακά την προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να απαντήσει στα μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.
Εν τω μεταξύ στη Συγγρού προχωρούν, υπό την εποπτεία του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκου, με πυρετώδεις ρυθμούς, οι προετοιμασίες για τα 40 χρόνια της Ν.Δ., με στόχο οι εκδηλώσεις να δώσουν το μήνυμα της σύνδεσης με το (καραμανλικό) παρελθόν και πορείας στο (σαμαρικό) μέλλον της παράταξης.
Και εδώ η υπέρβαση είναι η λέξη-κλειδί για τον πρωθυπουργό: Υπέρβαση του διλήμματος «κέντρο ή δεξιά» μέσω της εθνικής διάστασης και της ενωτικής-συνθετικής λογικής. Υπέρβαση και του διλήμματος «μνημόνιο- αντιμνημόνιο», μέσω της προσδοκίας για απεμπλοκή από την τρόικα.
Συμβολισμοί
Και μόνο ο χαρακτήρας των δύο εκδηλώσεων που σχεδιάζει η Νέα Δημοκρατία για την επέτειο των 40 ετών από την ίδρυσή της από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή βρίθει πολιτικών συμβολισμών:
Εμφαση στην παράδοση και την ιδεολογική συνέχεια της Κεντροδεξιάς, με την ανοιχτή κοινή συνεδρίαση των Πολιτικών Επιτροπών της Ν.Δ. και της ΟΝΝΕΔ στη Χαλκιδική, στο ξενοδοχείο «Athos» (το 1979 είχε πραγματοποιηθεί εκεί το πρώτο συνέδριο του κόμματος) το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου.
Εμφαση στο μέλλον της παράταξης και της χώρας, με ανοιχτή εκδήλωση, στην οποία κεντρικό στοιχείο θα είναι μία άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία του κ. Σαμαρά, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στην Αθήνα, ανήμερα των «γενεθλίων» της Ν.Δ., το Σάββατο 4 Οκτωβρίου.
Το κοινό μήνυμα και των δύο εκδηλώσεων θα είναι «40 χρόνια για την Ελλάδα», καθώς Μαξίμου και Συγγρού επιθυμούν να αποδώσουν έντονο εθνικό χαρακτήρα στην προσπάθεια ανασύνταξης της Κεντροδεξιάς. Στόχος είναι επίσης να συνδεθεί σημειολογικά η ίδρυση της Ν.Δ. κατά τη Μεταπολίτευση από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με τη «Νέα Μεταπολίτευση», το λεκτικό σχήμα που αρέσκεται να λανσάρει ο κ. Σαμαράς, καθώς και μέσα από τη διαδικασία της συζήτησης να προκύψει στίγμα ενότητας και σύνθεσης δυνάμεων.
Δεν θα υπάρξουν προσωπικές προσκλήσεις σε νυν και πρώην βουλευτές ή άλλα κόμματα, αλλά, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά γαλάζιες πηγές, ένα «ανοιχτό προσκλητήριο κυρίως στα μεσαία στελέχη και τους ψηφοφόρους που απομακρύνθηκαν αλλά και όσους νιώθουν κοντά μας». Το ζήτημα -σε αυτή τη φάση τουλάχιστον- δεν είναι οι επιστροφές προσώπων, αλλά η ανάκτηση ιδεολογικών και εκλογικών δυνάμεων.
Ο Καρατζαφέρης
Τα σενάρια για επιστροφή του Γιώργου Καρατζαφέρη φαίνεται εν τω μεταξύ να «καίγονται» οριστικά, παρά την επιμονή των εμπνευστών της «δεξιάς συμμαχίας», λόγω των αντιδράσεων που προκαλεί όχι μόνο στον καραμανλικό χώρο, αλλά και εντός του στενού ηγετικού πυρήνα του Μαξίμου. Ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης είχαν ανοίξει τον Αύγουστο με δημόσιες δηλώσεις το θέμα, κινούμενοι σε αντίστοιχη λογική με αυτή του Χρύσανθου Λαζαρίδη, για να λάβουν όμως στη συνέχεια το μήνυμα ότι βρίσκονται εκτός γραμμής. Παρ' όλ' αυτά στο παρασκήνιο συνεχίστηκαν οι σχετικές εισηγήσεις, που δεν έχουν όμως γίνει αποδεκτές. Εάν, δε, ορισμένοι επιμείνουν σε προσωπικές στρατηγικές, επιχειρώντας να εμφανίσουν τον κ. Καρατζαφέρη στις επετειακές εκδηλώσεις, είναι βέβαιον πως θα αντιμετωπίσουν ηχηρές αποδοκιμασίες.
***
Στο Βερολίνο θα ζητιανέψουν τις φοροελαφρύνσεις
Η τρόικα αναμένεται να επιμείνει στην επιβολή νέων σφικτών δημοσιονομικών στόχων στον προϋπολογισμό του 2015
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ a.klossas@eleftherotypia.net
Με πολιτική διαπραγμάτευση επιχειρεί η κυβέρνηση να αποφύγει το σκόπελο της τρόικας, ώστε να καταφέρει να «κερδίσει» τις ελάχιστες φοροελαφρύνσεις που έταξε ο πρωθυπουργός και παράλληλα να μην εμφανιστεί ανακόλουθη σε σχέση με τις προβλέψεις της ότι το κλίμα αλλάζει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι η κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2015 θα είναι αποτέλεσμα πολιτικής διαπραγμάτευσης, και αυτό γιατί στο μέτωπο των αριθμών θεωρούν ότι η κυβέρνηση είναι ήδη χαμένη.
Οπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, είναι σχεδόν αδύνατο η τρόικα να αποδεχτεί τα ελληνικά αιτήματα σε δημοσιονομική βάση, από τη στιγμή μάλιστα που η συζήτηση ξεκινά με μια διαφορά ύψους 1,1δισ. ευρώ, η οποία χωρίζει τις δύο πλευρές στο δημοσιονομικό κενό.
Ακόμα και με τη διατήρηση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης για ακόμα ένα χρόνο, για την οποία έχει συμφωνήσει ήδη η κυβέρνηση, το δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δισ. ευρώ που βλέπει η τρόικα δεν μπορεί να καλυφθεί.
Χωρίς ατού
Ωστόσο, τα διαπραγματευτικά όπλα της ελληνικής κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα περιορισμένα. Το Μέγαρο Μαξίμου, γνωρίζοντας ότι έχει μπροστά του τη διαπραγμάτευση για τη διαχείριση και τη βιωσιμότητα του χρέους, την οποία επιθυμεί να χρησιμοποιήσει επικοινωνιακά, αλλά και τις αυξανόμενες πιέσεις από τους εταίρους-δανειστές για την υπογραφή ενός ακόμα Μνημονίου, έχει ιδιαίτερα μικρά περιθώρια ελιγμών.
Με αυτά τα δεδομένα η τρόικα αναμένεται να επιμείνει στην επιβολή νέων σφιχτών δημοσιονομικών στόχων στον προϋπολογισμό του 2015 και παράλληλα να περιορίσει στο ελάχιστο τις «παροχές» που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι αυτήν τη στιγμή μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη μόνο η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κατά 30% και η διατήρηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ακόμα ένα χρόνο, αλλά μειωμένη κατά 30%.
Τα υπόλοιπα μέτωπα, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, παραμένουν ανοιχτά και μάλλον πολύ δύσκολα θα συμφωνηθούν με την τρόικα σε συζητήσεις που θα επικεντρωθούν σε αριθμούς, στόχους και προβλέψεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε στην «Κ.Ε.» ότι, εάν ξεκινήσει η συζήτηση με κύριο θέμα το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των 2 δισ. ευρώ και πώς θα αποδείξει η κυβέρνηση ότι αυτό δεν ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ, τότε οι φοροελαφρύνσεις δεν έχουν μεγάλη ελπίδα να βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων.
Οπως όλα δείχνουν, στο Βερολίνο θα κριθούν τα περιθώρια που έχει η κυβέρνηση να διεκδικήσει τις φοροελαφρύνσεις που περιέγραψε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, λύνοντας το θέμα σε πολιτικό επίπεδο, παρακάμπτοντας τους ελεγκτές της τρόικας. Αρχής γενομένης από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, η ελληνική πλευρά θα διεκδικήσει να αποσπάσει κάποιου είδους «δώρα», ώστε να καταφέρει να συνεχίζει χωρίς προβλήματα το αφήγημά της σχετικά με την έξοδο από την κρίση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών και στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, λίγες ημέρες πριν από την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή, δεν γνωρίζουν ακόμα ποιες θα είναι οι προβλέψεις που θα περιλαμβάνονται στο κείμενο.
Αιτία είναι το γεγονός ότι ακόμα υπάρχουν αρκετά τυφλά σημεία σε σχέση τόσο με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014, όσο και με τις προβλέψεις του 2015. Για παράδειγμα, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του 2014 βρίσκεται στο όριο, τόσο σε επίπεδο δαπανών όσο και σε επίπεδο εσόδων. Ηδη θεωρείται δεδομένο ότι έχει χαθεί ο στόχος του 2,5% πρωτογενούς πλεονάσματος που έθετε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας(ΜΠΔΣ) και δίνεται μάχη για να επιτευχθεί το 1,5% που θέτει το Μνημόνιο.
Ποιό πλεόνασμα;
Αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών να μην ξέρουν αν το σενάριο του προϋπολογισμού θα πρέπει να στηθεί με βάση πρωτογενές πλεόνασμα 2,7%, που θέτει ως στόχο το ΜΠΔΣ ή με στόχο πλεονάσματος 3%, που θέτει το Μνημόνιο.
Αντίστοιχα, ακόμα δεν είναι έτοιμο το σχέδιο αποκατάστασης των μισθών των ενστόλων, σύμφωνα με όσα ζητεί το Συμβούλιο της Επικρατείας. Εστω και αν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διαμηνύουν ότι η τελική λύση που θα δοθεί θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, δεν μπορούν να διαβεβαιώσουν ότι αυτή δεν θα προκαλέσει νέα παρέμβαση του ΣτΕ ή νέες προσφυγές των εργαζομένων, όταν θα δουν ότι οι μισθοί τους δεν θα αποκατασταθούν πλήρως.
Υπό αυτές τις συνθήκες, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ενημερώνουν τους συνομιλητές τους ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού στην πραγματικότητα θα έχει μικρή αξία, καθώς το κείμενο του προϋπολογισμού, το οποίο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στο τέλος του έτους, θα προκύψει έπειτα από πολιτική απόφαση, την οποία θα λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες