Ανησυχία και προβλητισμό έχει προκαλέσει το ρωσικό εμπάργκο εισαγωγής αγροτικών προϊόντων που τέθηκε από χθες σε ισχύ, με την κυβέρνηση να γίνεται και δέκτης επικρίσεων από κόμματα της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, διατυπώνονται και προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Αντισταθμιστικά μέτρα ζητεί ο Κ. Μίχαλος
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος πρότεινε να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα για την άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων στις ευρωπαϊκές και τις ελληνικές επιχειρήσεις από το ρωσικό εμπάργκο, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με τη ρωσική πλευρά.
Ο κ. Μίχαλος ζήτησε συγκεκριμένα από τη Διοικητική Επιτροπή των Ευρωεπιμελητηρίων, με την ιδιότητα του αναπληρωτή προέδρου της, να υποβληθεί το αίτημα αυτό προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Ε.Ε. Παράλληλα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΒΕΑ, γίνονται επαφές με τα επιμελητήρια της Ρωσίας και τον Ρώσο πρέσβη στην Ελλάδα, προκειμένου να επιτευχθεί εξαίρεση από το εμπάργκο σε όσα περισσότερα προϊόντα γίνεται.
Επιστολή Ιοδράνη Τζαμτζή στον Πρωθυπουργό
Ο βουλευτής της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής από την πλευρά του απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στην οποία εκθέτει τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών και των φορέων της Πέλλας και άλλων νομών, μετά τον αποκλεισμό των εισαγωγών από τις ΗΠΑ και τις χώρες-μέλη της ΕΕ που επέβαλε η ρωσική κυβέρνηση ως αντίμετρα στα μέτρα των ΗΠΑ και ΕΕ προς τη Ρωσία.
«Έτσι σήμερα φτάσαμε να αποκλείονται από την προνομιακή για τη χώρα μας ρωσική αγορά, τα αγροτικά μας προϊόντα, αλλά και πολλά βιομηχανικά» αναφέρει ο βουλευτής και εξηγεί ότι αυτήν την περίοδο και αφού η Ρωσία εισήγαγε το τελευταίο διάστημα μεγάλες ποσότητες κερασιών και βερίκοκων από την χώρα μας, υπολογίζονταν ότι θα απορροφούσε περίπου 170.000 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια.
Ο κ. Τζαμτζής σημειώνει, επίσης, ότι ο 2013 η ρωσική αγορά κατανάλωσε το 25% της παράγωγης νωπού ροδάκινου, αξίας 24,5 εκατ. ευρώ και το σύνολο των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων έφτασε τα 406 εκατ. ευρώ και τονίζει ότι «αυτές οι εξαγωγές και το συνάλλαγμα απ’ αυτές, μετά τα αντίμετρα της Μόσχας, σταματούν» και «η ζημία για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ μεγάλη».
Σοβαρά προβλήματα από το ρωσικό εμπάργκο
Οι νομοί Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Λάρισας, Κοζάνης και Φλώρινας, σήμερα με τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα μήλα, τα ακτινίδια, τα αχλάδια, τα σταφύλια και αύριο οι νομοί της Πελοποννήσου, της Κρήτης της Ηπείρου και άλλες περιοχές, με τα πορτοκάλια τα μανταρίνια, τα λεμόνια, αλλά και τις ελιές απ' όλη την Ελλάδα, δέχονται και θα δεχτούν ένα συντριπτικό πλήγμα, προσθέτει.
Ο βουλευτής Πέλλας εκφράζει την πεποίθηση ότι υπάρχει περιθώριο αντίδρασης και τη βεβαιότητα ότι ο Πρωθυπουργός θα πράξει τα δέοντα για την απελευθέρωση των εξαγωγών στη ρωσική αγορά και εκτιμά ότι επιβάλλεται να διεκδικήσουμε από την ΕΕ την αναπλήρωση όλων αυτών των ζημιών που έχουν υποστεί οι αγρότες και οι φορείς που εμπορεύονται νωπά ροδάκινα, εξαιτίας του εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία.
Ταυτόχρονα, αναφέρει, ο ΕΛΓΑ πρέπει να καταγράψει τις ζημίες από την μονίλια, (ζημιές από έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις), για να αποζημιωθούν οι ροδακινοπαραγωγοί.
Σ. Βούλτεψη: Γίνονται όλα όσα πρέπει να γίνουν
Νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, σε συνέντευξή της στη ΝΕΡΙΤ είχε τονίσει πως «γίνονται αυτή τη στιγμή όλα όσα πρέπει να γίνουν, για την περίπτωση που η κατάσταση θα συνεχιστεί, τόσο όσον αφορά στο αέριο, όσο και για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα προϊόντα μας τα οποία εξάγουμε στη Ρωσία».
Σημείωσε ακόμη πως έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία και η Ρωσία αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ε.Ε. δεν μπορεί να απαρνηθεί τη συμμαχία στην οποία ανήκει και να κάνει δική της πολιτική.
Βολές ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές του Βαγγέλη Αποστόλου και Δημήτρης Κοδέλας επιρρίπτουν ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως «το εμπάργκο της Ρωσίας με καταστροφικές επιπτώσεις για τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και τη μεταποιητική και εξαγωγική βιομηχανία ήταν θέμα χρόνου να συμβεί με βάση τη μονόπλευρη και τυχοδιωκτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην κλιμακούμενη ένταση στην Ουκρανία».
Σημειώνουν μάλιστα πως η συνέχιση της ίδιας στάσης από την ελληνική κυβέρνηση εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την ελληνική γεωργία και την αγροτική οικονομία: συμπίεση αγροτικών εξαγωγών, ολοκληρωτική καταστροφή για κλάδους και περιοχές με σημαντική εξάρτηση από τις εξαγωγές στη Ρωσία (πυρηνόκαρπα, φράουλα, ακτινίδιο, εσπεριδοειδή, κ.ά.), υποκατάσταση των ελληνικών προϊόντων στη ρωσική αγορά από αγροτικά προϊόντα άλλων χωρών, πλήγμα στην μεταποιητική και εξαγωγική βιομηχανία, απώλεια μιας αγοράς στην οποία υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Οι δύο βουλευτές καλούν έστω και τώρα την κυβέρνηση «να υιοθετήσει μια φιλειρηνική, πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική προς το συμφέρον της χώρας, των Ελλήνων αγροτών αλλά και του ελληνισμού της Ουκρανίας που δοκιμάζεται».
Επιστολή Μ. Γλέζου στον Πούτιν
Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην οποία του ζητά να προχωρήσει σε άρση του εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Ο κ. Γλέζος - αφού πρώτα παραθέτει μία σειρά ιστορικών γεγονότων που αποδεικνύουν τη θετική στάση του ελληνικού λαού απέναντι στη Ρωσία - απευθύνει έκκληση προς τον κ. Πούτιν, επικαλούμενος τα ανθρωπιστικά του αισθήματα και την παραδοσιακή φιλία μεταξύ των δύο λαών, να μην εφαρμοστεί το εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Υπογραμμίζει, πάντως, ότι κατανοεί τους λόγους για τους οποίους η Ρωσία αποφάσισε να επιβάλει εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα της Ε.Ε., προσθέτοντας όμως ότι «εξ ονόματος του ελληνικού λαού, που διέρχεται μια εποχή ακραίων στερήσεων, κάνω έκκληση στα ανθρωπιστικά σας αισθήματα να ξανασκεφτείτε την απόφασή σας ως προς τους Έλληνες αγρότες».
Αναφερόμενος στις ιστορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, υπενθυμίζει στον Ρώσο πρόεδρο ότι οι Έλληνες ήταν οι μόνοι που δεν απέστειλαν στρατιώτες στο Ανατολικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Όπως σημειώνει ο κ. Γλέζος «το αυτό ομολόγησε ο Στρατάρχης Μπουτιόνι όταν, σε συνέδριο της F.I.R. στη Μόσχα, το 1955, δήλωνε χαρακτηριστικά: «Συλλάβαμε αιχμαλώτους από όλες τις φυλές του Ισραήλ, Έλληνα δεν συλλάβαμε»».
Προθέτει ακόμη ότι ο ελληνικός λαός ήταν σταθερά αντίθετος με «τις επιθυμίες του διευθυντηρίου της Ε.Ε.», σε ό,τι αφορά τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και κατόπιν στο βομβαρδισμό της Σερβίας, την εισβολή στο Ιράκ και στις απειλές εναντίον της Συρίας.
Σύμφωνα με τον κ. Γλέζο η Ελλάδα «πλήρωσε ακριβά την παραπάνω στάση της», καθώς Έλληνες σε Ελλάδα και Κύπρο έγιναν «τα πειραματόζωα της νέας τάξης πραγμάτων που επιχειρείται να επιβληθεί παγκόσμια».
Επικρίσεις και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες
Επικριτικός εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουΐκ.
Όπως ανέφερε σε δήλωσή του, «όταν σημαντικά εθνικά μας θέματα έχουν γίνει χωματερή στην εξωτερική μας πολιτική, είναι επόμενο οι Έλληνες αγρότες να βλέπουν στη δική τους χωματερή τα προϊόντα που δεν μπορούν πλέον να εξάγουν στη Ρωσία, όχι από το εμπάργκο Πούτιν που ήταν αναμενόμενο, αλλά από το εμπάργκο που έχει βάλει στη λογική της η συγκυβέρνηση».
Σχέδιο διαχείρισης της κρίσης ζητεί η ΔΗΜΑΡ
Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ ζητεί σχέδιο διαχείρισης της κρίσης που προκαλεί το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα, σημειώνοντας πως «κάθε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τους Έλληνες παραγωγούς και την ελληνική αγροτική οικονομία».
«Απαιτείται άμεσα ένα σχέδιο διαχείρισης της κρίσης από την Ε.Ε. και την ελληνική κυβέρνηση. Απαιτείται συνδυασμένη δράση των υπουργείων Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εργασίας. Πρέπει άμεσα να συγκληθεί το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στην Ε.Ε.», τονίζει σε σχετική της ανακοινωση.
Η ΔΗΜΑΡ αναφέρεται και σε χαρακτηριστικά παραδείγματα αγροτικών προϊόντων με σημαντικές εξαγωγές στη Ρωσία όπως το ροδάκινο, η φράουλα και τα ακτινίδια, «όπου η Ρωσία απορροφά σημαντικά ποσοστά των ελληνικών εξαγωγών».
ΚΚΕ: Υπεύθυνη η κυβέρνηση για το ρωσικό εμπάργκο
Κριτική στην κυβέρνηση ασκεί το ΚΚΕ με αφορμή το ρωσικό εμπάργκο εισαγωγής αγροτικών προϊόντων.
Όπως αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του η καταστροφή που απειλεί τους μικρομεσαίους αγρότες από το εμπάργκο της Ρωσίας, απορρέει από την επέμβαση της Ε.Ε και των ΗΠΑ στην Ουκρανία, επέμβαση που στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, με βασικό κριτήριο τη διείσδυση των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μονοπωλίων στην περιοχή.
Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι η ευθύνη της κυβέρνησης παραμένει όσο δεν διαχωρίζει τη θέση της από τα μέτρα της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία και όσο δεν σχεδιάζει μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων αγροτών, με αποζημιώσεις σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους.
Ποτάμι: Στηρίζουμε τις ευρωπαϊκές αρχές, πρέπει να στηριχθεί και η αγροτική παραγωγή
Και το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως η απειλούμενη μείωση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία πλήττει τον πλέον εξωστρεφή κλάδο της εθνικής μας οικονομίας σε μια περίοδο που η αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών είναι μονόδρομος για την μείωση του ελλείμματος του εμπορικού μας ισοζυγίου.
Όπως επισημαίνει, η ρωσική απόφαση προέκυψε ως «παράπλευρη απώλεια» στην προσπάθεια της ΕΕ να προασπίσει τις ευρωπαϊκές αξίες της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας.
«Στηρίζουμε τις ευρωπαϊκές αρχές αλλά ταυτόχρονα ζητούμε να υποστηριχθεί η ελληνική αγροτική παραγωγή» σημειώνει το κόμμα στην ανακοίνωσή του και τονίζει πως η κυβέρνηση οφείλει, σε συνεργασία με την ΕΕ, να φροντίσει για την εξασφάλιση αντισταθμιστικών μέτρων των παραγωγών που πλήττονται και ταυτόχρονα να διερευνηθούν οι δυνατότητες διοχέτευσης των ελληνικών προϊόντων σε νέες αγορές.
Η κρίση, σύμφωνα με το Ποτάμι, μπορεί να γίνει ευκαιρία για επαναδιάταξη των εξαγωγών μας προς περισσότερες αγορές. Παράλληλα, εκτιμά ότι οφείλουμε να επιμείνουμε στη διατήρηση των στενών εμπορικών μας σχέσεων με την Ρωσία.
http://www.naftemporiki.gr/
Αντισταθμιστικά μέτρα ζητεί ο Κ. Μίχαλος
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος πρότεινε να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα για την άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων στις ευρωπαϊκές και τις ελληνικές επιχειρήσεις από το ρωσικό εμπάργκο, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με τη ρωσική πλευρά.
Ο κ. Μίχαλος ζήτησε συγκεκριμένα από τη Διοικητική Επιτροπή των Ευρωεπιμελητηρίων, με την ιδιότητα του αναπληρωτή προέδρου της, να υποβληθεί το αίτημα αυτό προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Ε.Ε. Παράλληλα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΒΕΑ, γίνονται επαφές με τα επιμελητήρια της Ρωσίας και τον Ρώσο πρέσβη στην Ελλάδα, προκειμένου να επιτευχθεί εξαίρεση από το εμπάργκο σε όσα περισσότερα προϊόντα γίνεται.
Επιστολή Ιοδράνη Τζαμτζή στον Πρωθυπουργό
Ο βουλευτής της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής από την πλευρά του απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στην οποία εκθέτει τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών και των φορέων της Πέλλας και άλλων νομών, μετά τον αποκλεισμό των εισαγωγών από τις ΗΠΑ και τις χώρες-μέλη της ΕΕ που επέβαλε η ρωσική κυβέρνηση ως αντίμετρα στα μέτρα των ΗΠΑ και ΕΕ προς τη Ρωσία.
«Έτσι σήμερα φτάσαμε να αποκλείονται από την προνομιακή για τη χώρα μας ρωσική αγορά, τα αγροτικά μας προϊόντα, αλλά και πολλά βιομηχανικά» αναφέρει ο βουλευτής και εξηγεί ότι αυτήν την περίοδο και αφού η Ρωσία εισήγαγε το τελευταίο διάστημα μεγάλες ποσότητες κερασιών και βερίκοκων από την χώρα μας, υπολογίζονταν ότι θα απορροφούσε περίπου 170.000 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια.
Ο κ. Τζαμτζής σημειώνει, επίσης, ότι ο 2013 η ρωσική αγορά κατανάλωσε το 25% της παράγωγης νωπού ροδάκινου, αξίας 24,5 εκατ. ευρώ και το σύνολο των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων έφτασε τα 406 εκατ. ευρώ και τονίζει ότι «αυτές οι εξαγωγές και το συνάλλαγμα απ’ αυτές, μετά τα αντίμετρα της Μόσχας, σταματούν» και «η ζημία για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ μεγάλη».
Σοβαρά προβλήματα από το ρωσικό εμπάργκο
Οι νομοί Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Λάρισας, Κοζάνης και Φλώρινας, σήμερα με τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα μήλα, τα ακτινίδια, τα αχλάδια, τα σταφύλια και αύριο οι νομοί της Πελοποννήσου, της Κρήτης της Ηπείρου και άλλες περιοχές, με τα πορτοκάλια τα μανταρίνια, τα λεμόνια, αλλά και τις ελιές απ' όλη την Ελλάδα, δέχονται και θα δεχτούν ένα συντριπτικό πλήγμα, προσθέτει.
Ο βουλευτής Πέλλας εκφράζει την πεποίθηση ότι υπάρχει περιθώριο αντίδρασης και τη βεβαιότητα ότι ο Πρωθυπουργός θα πράξει τα δέοντα για την απελευθέρωση των εξαγωγών στη ρωσική αγορά και εκτιμά ότι επιβάλλεται να διεκδικήσουμε από την ΕΕ την αναπλήρωση όλων αυτών των ζημιών που έχουν υποστεί οι αγρότες και οι φορείς που εμπορεύονται νωπά ροδάκινα, εξαιτίας του εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία.
Ταυτόχρονα, αναφέρει, ο ΕΛΓΑ πρέπει να καταγράψει τις ζημίες από την μονίλια, (ζημιές από έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις), για να αποζημιωθούν οι ροδακινοπαραγωγοί.
Σ. Βούλτεψη: Γίνονται όλα όσα πρέπει να γίνουν
Νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, σε συνέντευξή της στη ΝΕΡΙΤ είχε τονίσει πως «γίνονται αυτή τη στιγμή όλα όσα πρέπει να γίνουν, για την περίπτωση που η κατάσταση θα συνεχιστεί, τόσο όσον αφορά στο αέριο, όσο και για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα προϊόντα μας τα οποία εξάγουμε στη Ρωσία».
Σημείωσε ακόμη πως έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία και η Ρωσία αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ε.Ε. δεν μπορεί να απαρνηθεί τη συμμαχία στην οποία ανήκει και να κάνει δική της πολιτική.
Βολές ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές του Βαγγέλη Αποστόλου και Δημήτρης Κοδέλας επιρρίπτουν ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως «το εμπάργκο της Ρωσίας με καταστροφικές επιπτώσεις για τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και τη μεταποιητική και εξαγωγική βιομηχανία ήταν θέμα χρόνου να συμβεί με βάση τη μονόπλευρη και τυχοδιωκτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην κλιμακούμενη ένταση στην Ουκρανία».
Σημειώνουν μάλιστα πως η συνέχιση της ίδιας στάσης από την ελληνική κυβέρνηση εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την ελληνική γεωργία και την αγροτική οικονομία: συμπίεση αγροτικών εξαγωγών, ολοκληρωτική καταστροφή για κλάδους και περιοχές με σημαντική εξάρτηση από τις εξαγωγές στη Ρωσία (πυρηνόκαρπα, φράουλα, ακτινίδιο, εσπεριδοειδή, κ.ά.), υποκατάσταση των ελληνικών προϊόντων στη ρωσική αγορά από αγροτικά προϊόντα άλλων χωρών, πλήγμα στην μεταποιητική και εξαγωγική βιομηχανία, απώλεια μιας αγοράς στην οποία υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Οι δύο βουλευτές καλούν έστω και τώρα την κυβέρνηση «να υιοθετήσει μια φιλειρηνική, πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική προς το συμφέρον της χώρας, των Ελλήνων αγροτών αλλά και του ελληνισμού της Ουκρανίας που δοκιμάζεται».
Επιστολή Μ. Γλέζου στον Πούτιν
Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην οποία του ζητά να προχωρήσει σε άρση του εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Ο κ. Γλέζος - αφού πρώτα παραθέτει μία σειρά ιστορικών γεγονότων που αποδεικνύουν τη θετική στάση του ελληνικού λαού απέναντι στη Ρωσία - απευθύνει έκκληση προς τον κ. Πούτιν, επικαλούμενος τα ανθρωπιστικά του αισθήματα και την παραδοσιακή φιλία μεταξύ των δύο λαών, να μην εφαρμοστεί το εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Υπογραμμίζει, πάντως, ότι κατανοεί τους λόγους για τους οποίους η Ρωσία αποφάσισε να επιβάλει εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα της Ε.Ε., προσθέτοντας όμως ότι «εξ ονόματος του ελληνικού λαού, που διέρχεται μια εποχή ακραίων στερήσεων, κάνω έκκληση στα ανθρωπιστικά σας αισθήματα να ξανασκεφτείτε την απόφασή σας ως προς τους Έλληνες αγρότες».
Αναφερόμενος στις ιστορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, υπενθυμίζει στον Ρώσο πρόεδρο ότι οι Έλληνες ήταν οι μόνοι που δεν απέστειλαν στρατιώτες στο Ανατολικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Όπως σημειώνει ο κ. Γλέζος «το αυτό ομολόγησε ο Στρατάρχης Μπουτιόνι όταν, σε συνέδριο της F.I.R. στη Μόσχα, το 1955, δήλωνε χαρακτηριστικά: «Συλλάβαμε αιχμαλώτους από όλες τις φυλές του Ισραήλ, Έλληνα δεν συλλάβαμε»».
Προθέτει ακόμη ότι ο ελληνικός λαός ήταν σταθερά αντίθετος με «τις επιθυμίες του διευθυντηρίου της Ε.Ε.», σε ό,τι αφορά τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και κατόπιν στο βομβαρδισμό της Σερβίας, την εισβολή στο Ιράκ και στις απειλές εναντίον της Συρίας.
Σύμφωνα με τον κ. Γλέζο η Ελλάδα «πλήρωσε ακριβά την παραπάνω στάση της», καθώς Έλληνες σε Ελλάδα και Κύπρο έγιναν «τα πειραματόζωα της νέας τάξης πραγμάτων που επιχειρείται να επιβληθεί παγκόσμια».
Επικρίσεις και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες
Επικριτικός εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουΐκ.
Όπως ανέφερε σε δήλωσή του, «όταν σημαντικά εθνικά μας θέματα έχουν γίνει χωματερή στην εξωτερική μας πολιτική, είναι επόμενο οι Έλληνες αγρότες να βλέπουν στη δική τους χωματερή τα προϊόντα που δεν μπορούν πλέον να εξάγουν στη Ρωσία, όχι από το εμπάργκο Πούτιν που ήταν αναμενόμενο, αλλά από το εμπάργκο που έχει βάλει στη λογική της η συγκυβέρνηση».
Σχέδιο διαχείρισης της κρίσης ζητεί η ΔΗΜΑΡ
Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ ζητεί σχέδιο διαχείρισης της κρίσης που προκαλεί το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα, σημειώνοντας πως «κάθε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τους Έλληνες παραγωγούς και την ελληνική αγροτική οικονομία».
«Απαιτείται άμεσα ένα σχέδιο διαχείρισης της κρίσης από την Ε.Ε. και την ελληνική κυβέρνηση. Απαιτείται συνδυασμένη δράση των υπουργείων Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εργασίας. Πρέπει άμεσα να συγκληθεί το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στην Ε.Ε.», τονίζει σε σχετική της ανακοινωση.
Η ΔΗΜΑΡ αναφέρεται και σε χαρακτηριστικά παραδείγματα αγροτικών προϊόντων με σημαντικές εξαγωγές στη Ρωσία όπως το ροδάκινο, η φράουλα και τα ακτινίδια, «όπου η Ρωσία απορροφά σημαντικά ποσοστά των ελληνικών εξαγωγών».
ΚΚΕ: Υπεύθυνη η κυβέρνηση για το ρωσικό εμπάργκο
Κριτική στην κυβέρνηση ασκεί το ΚΚΕ με αφορμή το ρωσικό εμπάργκο εισαγωγής αγροτικών προϊόντων.
Όπως αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του η καταστροφή που απειλεί τους μικρομεσαίους αγρότες από το εμπάργκο της Ρωσίας, απορρέει από την επέμβαση της Ε.Ε και των ΗΠΑ στην Ουκρανία, επέμβαση που στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, με βασικό κριτήριο τη διείσδυση των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μονοπωλίων στην περιοχή.
Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι η ευθύνη της κυβέρνησης παραμένει όσο δεν διαχωρίζει τη θέση της από τα μέτρα της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία και όσο δεν σχεδιάζει μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων αγροτών, με αποζημιώσεις σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους.
Ποτάμι: Στηρίζουμε τις ευρωπαϊκές αρχές, πρέπει να στηριχθεί και η αγροτική παραγωγή
Και το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως η απειλούμενη μείωση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία πλήττει τον πλέον εξωστρεφή κλάδο της εθνικής μας οικονομίας σε μια περίοδο που η αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών είναι μονόδρομος για την μείωση του ελλείμματος του εμπορικού μας ισοζυγίου.
Όπως επισημαίνει, η ρωσική απόφαση προέκυψε ως «παράπλευρη απώλεια» στην προσπάθεια της ΕΕ να προασπίσει τις ευρωπαϊκές αξίες της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας.
«Στηρίζουμε τις ευρωπαϊκές αρχές αλλά ταυτόχρονα ζητούμε να υποστηριχθεί η ελληνική αγροτική παραγωγή» σημειώνει το κόμμα στην ανακοίνωσή του και τονίζει πως η κυβέρνηση οφείλει, σε συνεργασία με την ΕΕ, να φροντίσει για την εξασφάλιση αντισταθμιστικών μέτρων των παραγωγών που πλήττονται και ταυτόχρονα να διερευνηθούν οι δυνατότητες διοχέτευσης των ελληνικών προϊόντων σε νέες αγορές.
Η κρίση, σύμφωνα με το Ποτάμι, μπορεί να γίνει ευκαιρία για επαναδιάταξη των εξαγωγών μας προς περισσότερες αγορές. Παράλληλα, εκτιμά ότι οφείλουμε να επιμείνουμε στη διατήρηση των στενών εμπορικών μας σχέσεων με την Ρωσία.
http://www.naftemporiki.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες