Τέσσερις τραπεζικοί κολοσσοί η Citigroup, η Deutsche Bank, η HSBC και η JP Morgan. Δύο από αυτούς, η HSBC και η Citigroup, κινούνται παρασκηνιακά για την επίλυση του θέματος που έχει ανακύψει μετά την άρνηση της Αργεντινής να πληρώσει τα funds - όρνεα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais.
Οπως γράφει εξετάζεται το ενδεχόμενο οι τράπεζες να αγοράσουν τα ομόλογα των funds ή να προσφέρουν εγγύηση 250 εκ. δολαρίων για να ανασταλεί η δικαστική απόφαση. Σύμφωνα με τον πρόσφατο διακανονισμό με το Κλάμπ των Παρισίων, η Αργεντινή έχει συμφωνήσει να αποπληρώσει σταδιακά και μέχρι το 2019 επτά δισεκατομμύρια δολάρια.
Μεγαλύτερος πιστωτής είναι η Γερμανία η οποία θα λάβει 2,6 δισ. ευρώ!
Πάντως από ότι φαίνεται με τις μέχρι τώρα εξελίξεις ηΑργεντινή είναι η κερδισμένη από όλη αυτή την ιστορία! Χαρακτηριστικός είναι εξάλλου ο τίτλος του TheBull.com: "For Argentina, debt default is a solution not a problem"!
Πάντως από ότι φαίνεται με τις μέχρι τώρα εξελίξεις ηΑργεντινή είναι η κερδισμένη από όλη αυτή την ιστορία! Χαρακτηριστικός είναι εξάλλου ο τίτλος του TheBull.com: "For Argentina, debt default is a solution not a problem"!
Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για "παρέμβαση" ιδιωτικών τραπεζών με στόχο μία απεμπλοκή στο «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αργεντινής και στους «απρόθυμους» πιστωτές της.
H ισπανική εφημερίδα El Pais, επικαλούμενη «πηγές από τον χρηματοπιστωτικό τομέα» υποστηρίζει ότι τέσσερις διεθνείς τραπεζικοί κολοσσοί εμπλέκονται σε μία συντονισμένη διαδικασία παρέμβασης: η Citigroup, η Deutsche Bank, η HSBC και η JP Morgan. Δύο από αυτές, η HSBC και η Citigroup, έχουν ισχυρή παρουσία στην Αργεντινή.
Η JP Morgan αγόρασε τα ομόλογα που πήρε η ισπανική Repsol από το αργεντινό δημόσιο ως αποζημίωση για την εθνικοποίηση του πετρελαϊκού κολοσσού YPF. Πρόκειται για τίτλους 5 δισ. δολαρίων. «Σίγουρα θα τους ρευστοποίησε στην αγορά, αλλά ενδεχομένως να υπάρχουν ακόμα ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό της» αναφέρει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η οποία επικαλείται ανώνυμες πηγές, οι Citigroup, HSBC και JP Morgan είχαν συνάντηση με εκπροσώπους του fund Elliott Associates την περασμένη Τετάρτη, οι διαπραγματεύσεις ωστόσο δεν καρποφόρησαν. Το δημοσίευμα της WSJ αναφέρει ότι συζητήθηκαν τρεις προτεινόμενες «τραπεζοκεντρικές» λύσεις.
Η πρώτη, που στηρίζεται και από την Ένωση Τραπεζών της Αργεντινής, προβλέπει την προσφορά 250 εκατ. δολαρίων από τράπεζες της χώρας προς τους ομολογιούχους που δεν συμμετείχαν στην αναδιάθρωση (επί συνόλου 1,33 δισ. δολαρίων) προκειμένου τα hedge funds να ζητήσουν αναστολή της δικαστικής απόφασης, κάτι που αφενός κερδίζει χρόνο για την Αργεντινή για διαπραγματεύσεις, αφετέρου δεν θα επιτρέψει σε άλλους ομολογιούχους να ζητήσουν παρόμοια μεταχείριση.
Η δεύτερη, προβλέπει την ανάμιξη στο παραπάνω σχέδιο και μεγάλων παγκόσμιων τραπεζών με παρουσία στη χώρα, πιθανότατα ανεβάζοντας το προαναφερθέν ποσό.
Η τρίτη προτεινόμενη λύση, αφορά τη σύσταση την υποβολή προσφοράς από μια ομάδα επενδυτικών τραπεζών για την εξαγορά του συνόλου των αξιώσεων των hedge funds.
Πάντως καμία τράπεζα δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής τις πληροφορίες για πιθανή παρέμβαση στην υπόθεση των «απρόθυμων πιστωτών». Υπενθυμίζεται ότι μεγάλες εταιρίες αξιολόγησης κήρυξαν «πιστωτικό γεγονός», μετά την άρνηση της Αργεντινής να καταβάλλει τα οφειλόμενα σε διεθνή hedge funds, που δεν συμμετείχαν σε πρόσφατο διακανονισμό για το κρατικό χρέος της Αργεντινής, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα μετά τη χρεοκοπία της χώρας το 2001.
Οι «επενδυτές» αυτοί είχαν αγοράσει κρατικά ομόλογα της Αργεντινής σε πολύ χαμηλή τιμή και επιμένουν σήμερα να πληρωθούν στην ονομαστική τους αξία, βγάζοντας κέρδος έως 1.600%.
Οι «απρόθυμοι πιστωτές» δικαιώθηκαν από αμερικανικό δικαστήριο. Εκτιμάται τώρα ότι οι ενδιαφερόμενες τράπεζες θα μπορούσαν να αγοράσουν τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις των hedge funds, ώστε να απεμπλακεί η διαδικασία αποπληρωμής με βάση τον διακανονισμό στο «Κλαμπ των Παρισίων».
Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις οι τράπεζες θα μπορούσαν τουλάχιστον να προσφέρουν εγγυήσεις ύψους 250 εκ. δολαρίων στους «απρόθυμους πιστωτές», ώστε εκείνοι να έχουν οικονομικό κίνητρο για να ζητήσουν από το αμερικανικό δικαστήριο αναστολή εκτέλεσης, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, για την όποια απόφαση εις βάρος της Αργεντινής.
Γερμανία: ο μεγαλύτερος πιστωτής!
Σύμφωνα με τον πρόσφατο διακανονισμό η Αργεντινή καλείται να αποπληρώσει σταδιακά και μέχρι το 2019 συνολικό ποσό επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων στα κράτη που συμμετέχουν στο «Κλαμπ των Παρισίων». Μεγαλύτερος πιστωτής είναι η Γερμανία, η οποία «έχει λαμβάνειν» δύο δισεκατομμύρια εξακόσια εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη λάβει τα πρώτα 175 εκατομμύρια που προβλέπει η συμφωνία με το «Κλαμπ των Παρισίων».
Το Βερολίνο έχει επισημάνει ότι αναμένει την περαιτέρω υλοποίηση των συμπεφωνημένων, παρά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε μετά την δικαστική προσφυγή των «απρόθυμων πιστωτών». Σημειώνεται πάντως ότι τα οφειλόμενα προς τη Γερμανία δεν οφείλονται σε επενδυτικές κινήσεις τύπου hedge funds.
Πριν ακόμη ανακοινωθεί το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων με τους «απρόθυμους πιστωτές» της Αργεντινής ιδιωτικές τράπεζες είχαν προτείνει στην κυβέρνηση της χώρας να αγοράσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, χωρίς ωστόσο να επέλθει σχετική συμφωνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες