Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Ο χάρτης των εκλογών στην Τουρκία «φανερώνει» τον μελλοντικό διαμελισμό της

Η Τουρκία αντίθετα από ό,τι νομίζουμε εδώ στην Ελλάδα, εξαιτίας της πετυχημένης προπαγάνδας της Άγκυρας, δεν κατοικείται από ένα, άντε το πολύ δύο έθνη, τους Τούρκους και τους Κούρδους δηλαδή.
Είναι μια πολυεθνική χώρα, με τεράστιες αντιθέσεις, που δεν είναι καθόλου βέβαιο εάν θα της επιτρέψουν για πολλά χρόνια ακόμα να παραμείνει μία και αδιαίρετη.
Μια συνηθισμένη ρήση, που λέγεται για να περιγράψει το μωσαϊκό εθνών που συνθέτει το λεγόμενο (αλλά μάλλον ανύπαρκτο) τουρκικό έθνος, είναι η «Turkiye de yetmis iki bucuk millet war» (στην Τουρκία υπάρχουν εβδομήντα δυόμισι εθνότητες), κι αυτό το λένε οι Τούρκοι μεταξύ τους.
Σε μια έρευνα του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν με τίτλο Ethnic Groups in the Republic of Turkey, αναφέρεται ότι στη σημερινή Τουρκία υπάρχουν τουλάχιστον 52 εθνότητες, με ξεχωριστά γλωσσικά, θρησκευτικά και εθνολογικά χαρακτηριστικά. Σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει αυτό τον αριθμό ο πρώην Πρόεδρος της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ είχε αναφερθεί σε μόλις… 25 εθνότητες που κατοικούν στην επικράτεια της Τουρκίας.
Ωστόσο, όλη αυτή πανσπερμία λαών, φαίνεται ότι συγκεντρώνεται πλέον γύρω από τρεις πόλους, οι οποίοι εκφράστηκαν και στις τελευταίες εκλογές και ίσως είναι το προμήνυμα της μελλοντικής τριχοτόμησης της Τουρκίας.
Ο ένας πόλος, που είναι κυρίως θρησκευτικός, είναι εκείνος του Σουνιτικού Ισλάμ, που εκφράζει οΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον χάρτη είναι με κίτρινο χρώμα.
Ο δεύτερος πόλος, που είναι ο κοσμικός, στον χάρτη απεικονίζεται με το πορτοκαλί χρώμα (περιοχές όπου βγήκε πρώτο το κόμμα του Ιχσάνογλου) και όλως… τυχαίως καταλαμβάνει τα εδάφη της ανατολικής Θράκης, της Ιονίας, της Λυκίας και της Καρίας, δηλαδή εκείνων των μεσογειακών περιοχών που παραδοσιακά ήταν και ελληνικές. Θρησκευτικά αυτός ο πόλος εκφράζεται κυρίως από τους Αλεβίτες, που για πολλούς δεν θεωρούνται καν Μουσουλμάνοι. Αλεβίτες είναι και οι Έλληνες Μουσουλμάνοι στη Θράκη. Οι Αλεβίτες μάλιστα, που είναι ανεπίσημα το 1/4 του πληθυσμού της Τουρκίας δηλωμένα ψήφισαν σε αυτήν την κατεύθυνση. Οι Αλεβίτες θεωρούνται εκχριστιανισμένοι πρώην ελληνόφωνοι πληθυσμοί, γι” αυτό και ακόμα και σήμερα τιμούν τον Άγιο Γεώργιο και την Παναγία, ενώ η θρησκεία τους είναι απαγορευμένη από το τουρκικό κράτος και κατά καιρούς γνωρίζουν διώξεις.
Τέλος, ο τρίτος πόλος, που είναι εντελώς εθνικός, είναι ο Κουρδικός, στον χάρτη είναι με το μοβ χρώμα και φυσικά αυτές που βλέπετε είναι οι κουρδικές περιοχές που το φιλοκουρδικό κόμμα θριάμβευσε.
xartis-mesa
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που γνωρίζει καλύτερα από όλους την πραγματικότητα της Τουρκίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά την εκλογική νίκη του, στην οποία αναγνώρισε ότι η Τουρκία είναι πολυεθνικό κράτος αλλά έκανε έκκληση για ενότητα, διότι προφανώς βλέπει ότι οι αποσχιστικές τάσεις ισχυροποιούνται.
«Όλοι μας είμαστε παιδιά των ίδιων προγόνων, της ίδιας κουλτούρας, του ίδιου πολιτισμού και της ίδιας ιστορίας. Μπορεί οι πολιτικές μας απόψεις να είναι διαφορετικές, οι τρόποι ζωής μας διαφορετικοί, μπορεί να είναι διαφορετικά τα πιστεύω μας, το δόγμα μας, οι αξίες μας, η εθνική μας καταγωγή και οι γλώσσες μας, αλλά όλοι μας είμαστε παιδιά αυτής της χώρας. Όλοι μας βρισκόμαστε στην σκιά της ημισελήνου σημαίας. Όλοι μας είμαστε ιδιοκτήτες αυτού του κράτους. Πάνω από την ιδιότητα του μουσουλμάνου, χριστιανού, εβραίου, ασσύριου και γιαζίντι υπάρχει η ιδιότητα του πολίτη της Τουρκίας. Πάνω από την ιδιότητα του αλεβίτη και του σουννίτη υπάρχει η ιδιότητα του πολίτη της Τουρκίας. Πάνω από την ιδιότητα του Τούρκου, Κούρδου, Άραβα, Λαζού, Γεωργιανού, Βόσνιου, Τσερκέζου, Ρωμά, Πομάκου, Ρωμιού και Αρμένιου υπάρχει η ιδιότητα του Τούρκου πολίτη».
Και μετά από αυτή την ομολογία και τον χάρτη που σας δείξαμε, τον οποίο κρατείστε τον καλά ως εικόνα στο μυαλό σας, θα επανέλθουμε στο θέμα σύντομα στο μέλλον… Κι αυτό είναι υπόσχεση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες