Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Διπλό μνημόσυνο και βαφτίσια στα... 40 του ΠΑΣΟΚ

40 χρόνια... στις 3 Σεπτεμβρίου
«Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη» μπορεί να είναι το όνομα του κόμματος
Την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου από τη ΔΕΘ ο Ευάγγ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει «τον οδικό χάρτη για την οριστική έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια».

Υστερα από μια πολύ σύντομη θερινή ανάπαυλα, το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται σε ένα σκηνικό ενδοκομματικών τριβών. Ηδη οι δύο παράλληλες εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ έχουν μετατραπεί ατύπως σε πεδίο σύγκρουσης μεταξύ του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Είναι ενδεικτική μάλιστα η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να μιλήσει στην έναρξη της εκδήλωσης που διοργανώνει το Ιδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου» και να απουσιάζει στο εξωτερικό στις 3 Σεπτεμβρίου.
Ηδη αρκετοί εκ των λεγόμενων «παπανδρεϊκών» στελεχών (όχι οι νυν βουλευτές) έχουν αποφασίσει να μην παρευρεθούν στην κεντρική εκδήλωση της 3ης Σεπτεμβρίου με ομιλητή τον κ. Βενιζέλο.

Στελέχη, όπως οι κ. Γ. Πεταλωτής, Σ. Ξυνίδης και άλλοι συνεργάτες και συνομιλητές του κ. Παπανδρέου, θα είναι παρόντες στην εκδήλωση της 1ης Σεπτεμβρίου με ομιλητή τον πρώην πρωθυπουργό, όχι όμως και στις 3 του μηνός. Ωστόσο, δεν θα τηρήσουν όλοι την ίδια στάση. Πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου, όπως ο κ. Π. Γερουλάνος, δεν επιθυμούν να δώσουν διχαστικό τόνο στους εορτασμούς. Ως εκ τούτου, προτιμά να μην είναι παρών σε καμία από τις δύο εκδηλώσεις, προκειμένου να μην εκληφθεί η παρουσία ή η απουσία του ως έμμεση στάση υπέρ κάποιου. Ανάλογη στάση αναμένεται να τηρήσουν και άλλα στελέχη τα οποία εκτιμούν ότι η διαχείριση της κατάστασης του ΠΑΣΟΚ σε αυτήν τη χρονική φάση είναι λανθασμένη από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Οι περισσότερες από τις επαφές με τα παλαιότερα στελέχη θα πραγματοποιηθούν, στις περισσότερες περιπτώσεις με την προσωπική εμπλοκή του κ. Βενιζέλου, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, με πλέον σημαντική εκείνη που πρέπει να γίνει με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη. Παλαιότερα στελέχη, όπως οι κ.κ. Δ. Ρέππας και Βάσω Παπανδρέου, είχαν παρευρεθεί και στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ προ των ευρωεκλογών και, πιθανότατα, θα είναι παρόντες και στις 3 Σεπτεμβρίου. Αλλωστε, τα παλαιότερα στελέχη αντιτάσσονται στη λογική της ευρείας κεντροαριστερής παράταξης και προτιμούν, σε κάθε περίπτωση, τη δρομολόγηση εξελίξεων μέσα στο πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θεωρούν και τον μοναδικό λόγο που η «Ελιά» κατόρθωσε να επιτύχει το 8% των ευρωεκλογών που επέτρεψε και στη σημερινή ηγεσία να υποβαθμίσει τις ενδοκομματικές αντιδράσεις των προηγούμενων μηνών. Στον γύρο των φετινών επαφών για την 3η Σεπτεμβρίου δεν θα συμμετάσχει καν ο γραμματέας του κόμματος (όπως είθισται), κάτι το οποίο αποτελεί και μια σαφή ένδειξη της απόστασης που χωρίζει τον κ. Ν. Ανδρουλάκη από τον κ. Βενιζέλο και το περιβάλλον του.

Από την πλευρά της Χαρ. Τρικούπη τονίζουν ότι η φετινή επέτειος έχει ιστορικό ενδιαφέρον τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για τη χώρα, καθώς ταυτίζεται η ύπαρξη του κόμματος με τη «συκοφαντημένη», όπως λένε, μεταπολίτευση. Το σύνθημα της 3ης Σεπτεμβρίου δεν περιλαμβάνει τη λέξη ΠΑΣΟΚ και αναγράφεται ως «Ολοι Μαζί Ξανά – Με τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη για τη Νέα Αλλαγή».

Υπενθυμίζεται ότι ορισμένοι θεωρούν ότι η «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη» μπορεί να είναι το όνομα του κόμματος στο οποίο θα μετεξελιχθούν το ΠΑΣΟΚ και όσες κεντροαριστερές δυνάμεις προσχωρήσουν μετά το ιδρυτικό συνέδριο που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του Οκτωβρίου. Το ιδρυτικό συνέδριο και ο τρόπος διεξαγωγής του αναμένεται να αποτελέσει το αμέσως επόμενο σημαντικό ενδοκομματικό πεδίο τριβών και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση θα βρίσκεται σε περίοδο σημαντικών και πολυεπίπεδων διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Ο αμέσως επόμενος σταθμός του κ. Βενιζέλου θα είναι η Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου, όταν και θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη για την 79η ΔΕΘ. Εκεί, όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του, ο κ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει «τον οδικό χάρτη για την οριστική έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια». Σε αυτόν τον οδικό χάρτη, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, θα περιλαμβάνονται προτάσεις για την ανάπτυξη και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, την καταπολέμηση της ανεργίας, τις μεταρρυθμίσεις, τη βιωσιμότητα του χρέους, το φορολογικό σύστημα κ.ά.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

  1. Γιατί συνεχώς επικαλούνται το ΄΄ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΉ πΑΡΆΤΑΞΗ""?μΉΠΩς ΈΧΟΥΝ ΕΝΟΧΈς ΠΕΡΊ ΤΟΥ ΑΝΤΙΘΈΤΟΥ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες