Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Από λάθος σε λάθος! Παραδέχονται τέσσερα χρόνια «αστοχιών» που τις πληρώνουμε ακριβά

Στο όριο της φτώχειας το 34,6% των Ελλήνων

του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ

ΣΤΥΓΝΗ ομολογία ακόμα ενός λάθους από το ΔΝΤ, το οποίο παραδέχεται μεν την «αστοχία», χωρίς όμως να σπεύδει να τη διορθώσει. Σε μελέτη τους αναλυτές του Ταμείου παραδέχονται ότι με τις περικοπές μισθών που επέβαλε η τρόικα και εφάρμοσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν επιτεύχθηκε ο στόχος αύξησης της ανταγωνιστικότητας, με αποτέλεσμα να μην αυξηθούν οι εξαγωγές, αλλά μόνο τα κέρδη των εξαγωγέων. 

Την ίδια ώρα, έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία βλέπει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (0,7%) ακόμη και από το υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος όμως θα επιτευχθεί με την ανεργία στο 26,7% και την Ελλάδα να έχει το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό πολιτών (34,6%) στο όριο της φτώχειας, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΙΟΒΕ: 3.795.100 Ελληνες ζουν με εισόδημα μικρότερο από το 60% του εθνικού μέσου εισοδήματος.


Επιστροφή στην ανάπτυξη και παραμονή στη φτώχεια διαπιστώνει η έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, στην οποία εκτιμά ότι το 2014 θα σημειωθεί ρυθμός ανάπτυξης 0,7%, αλλά η ανεργία θα βρεθεί στο 26,7%.
Ωστόσο, αν και στην έκθεση του ΙΟΒΕ επιχειρείται να αναδειχθεί η αισιόδοξη πλευρά της ελληνικής οικονομίας, η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Ελληνες εξαιτίας της μνημονιακής λαίλαπας αποδεικνύεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν στην έκθεση.
Συγκεκριμένα η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το υψηλότερο ποσοστό πολιτών στο όριο της φτώχειας, καθώς το ποσοστό των Ελλήνων που ζούσαν πέρυσι στο όριο της φτώχειας (εισόδημα μικρότερο από το 60% του εθνικού διάμεσου διαθέσιμου εισοδήματος) ανήλθε σε 34,6%, ή σε 3.795.100 άτομα.
Μάλιστα, το ποσοστό αυτό βαίνει συνεχώς αυξανόμενο από το 2010 και το πρώτο Μνημόνιο (27,6% το 2010, 27,7% το 2011, 31% το 2012 και 34,6% το 2013).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα βρίσκονται μόνο η Βουλγαρία (49,3%), η Ρουμανία (41,7%) και η Λετονία (36,2%). Σε ελαφρώς καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα βρίσκονται οι υπόλοιπες χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο. Στο όριο της φτώχειας βρίσκεται το 30% των πολιτών στην Ιρλανδία, το 28,2% στην Ισπανία, το 27,1% στην Κύπρο και το 25,3% στην Πορτογαλία.
Παρά τα συγκλονιστικά στοιχεία που περιλαμβάνει η έκθεση, το ΙΟΒΕ θεωρεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης είναι πλέον πίσω μας και η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών θα ανέλθει οριακά, κατά 1% το τρέχον έτος, ενώ η μείωση της δημόσιας κατανάλωσης θα είναι χαμηλότερη από ό,τι το 2013, της τάξης του 2%. Αντίστοιχα, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι εξαιτίας πρωτίστως τής έντονα ανοδικής δυναμικής των εξαγωγών υπηρεσιών, το σύνολό τους θα αυξηθεί περισσότερο από πέρυσι κατά περίπου 4%-4,5%.
Παράλληλα, το ΙΟΒΕ τονίζει ότι θα πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή των απαραίτητων δομικών μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέπουν την αποφασιστική μεταφορά παραγωγικών πόρων στην εξωστρεφή επιχειρηματικότητα και θα διατηρήσουν και στο μέλλον τούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

ΔΝΤ: Κάναμε λάθος και στις μειώσεις μισθών

Σε ακόμα μία παραδοχή λάθους προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χωρίς ωστόσο να προτείνει τρόπους για τη διόρθωσή του. Σύμφωνα με μελέτη αναλυτών του Ταμείου, ο στόχος αύξησης της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας δεν επετεύχθη με τις περικοπές μισθών, που επέβαλε η τρόικα και εφάρμοσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα η μελέτη αναφέρει ότι η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έριξε τις τιμές, ωστόσο αυτό προήλθε από τις σημαντικές περικοπές μισθών αλλά και της μεγάλης πτώσης της παραγωγής, όπως αναφέρει μελέτη με τίτλο «Η προσαρμογή στις ελλειμματικές χώρες της Ευρωζώνης: Πρόοδος, Προκλήσεις και Πολιτικές».
Οπως αναφέρουν οι αναλυτές του ΔΝΤ, η μείωση στο κόστος εργασίας δεν μεταφράστηκε σε μείωση των τιμών στις εξαγωγές, αλλά αντιθέτως σε αύξηση των περιθωρίων κερδοφορίας για τους εξαγωγείς. «Η ουσιαστική προσαρμογή στο κόστος εργασίας δεν ακολουθήθηκε συστηματικά από βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στις τιμές των εξαγωγών», συμπληρώνοντας ότι «στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και στην Ισπανία καταγράφηκε αύξηση στα μέσα περιθώρια κερδοφορίας για τους εξαγωγείς από την κρίση».
«Ενας καλός δείκτης για την ανταγωνιστικότητα στις εξαγωγές είναι η τιμή των εξαγόμενων προϊόντων συγκριτικά με την τιμή των προϊόντων που παράγονται στις εν λόγω αγορές. Αυτός ο δείκτης βελτιώθηκε στην Ιρλανδία και στην Ισπανία, αλλά υποχώρησε στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία» σημειώνει η έκθεση.
Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι στρατηγικές εσωτερικής υποτίμησης που ακολούθησαν οι ελλειμματικές χώρες βασίστηκαν κυρίως: α) στην προσαρμογή των τιμών μέσω του περιορισμού της εσωτερικής ζήτησης και της απώλειας θέσεων εργασίας και β) σε διαρθρωτικές αλλαγές για την αύξηση της παραγωγικότητας με την ανακατανομή πόρων από μη εμπορεύσιμους σε εμπορεύσιμους τομείς.
Οι συντάκτες της έκθεσης αποδίδουν την όποια αύξηση των εξαγωγών «κυρίως στην ανάκαμψη της εξωτερικής ζήτησης» και αναφέρουν ότι ενώ υπήρξε ισχυρή ανάκαμψη των εξαγωγών σε Ιρλανδία και Ισπανία, «η ανάπτυξη των εξαγωγών ήταν μέτρια -και αναμένεται να παραμείνει έτσι- κυρίως στην Ελλάδα, αλλά επίσης στην Ιταλία και στην Πορτογαλία».

Goldman Sachs: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο δάνειο

Δεν χρειάζεται νέο δάνειο η Ελλάδα, εκτιμά σε έκθεσή της η Goldman Sachs, χαρακτηρίζοντας «άστοχη» μια τέτοια κίνηση, καθώς οι πολιτικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την ψήφιση νέων μέτρων από την ελληνική Βουλή.
Στην έκθεσή τους οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2020 είναι μικρές και προσθέτουν ότι υπάρχουν ακόμη πόροι από το πρώτο πακέτο διάσωσης, οι οποίοι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και μπορούν να καλύψουν ένα μέρος του χρηματοδοτικού κενού.
Στην έκθεσή της η Goldman Sachs αναφέρει ότι η αύξηση των επιτοκίων κατά την πρόσφατη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αν και πρέπει να αποδοθεί στην πορτογαλική κρίση, αναδεικνύει την ανάγκη διαπραγμάτευσης για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Το βασικό ζήτημα για την Ελλάδα, τονίζει ο οίκος, είναι πώς θα αντιμετωπίσει το υψηλό χρέος.
«Σύμφωνα με τα περισσότερα δημοσιεύματα, οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους εστιάζουν περισσότερο στην επιμήκυνση των ωριμάνσεων και στη διασφάλιση χαμηλών επιτοκίων για το χρέος που έχει στα χέρια του ο επίσημος τομέας. Τα μέτρα αυτά θα αντιμετώπιζαν ένα μέρος των κινδύνων βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας» υπογραμμίζει η Goldman Sachs.
«Για να πραγματοποιηθούν οι συζητήσεις αυτές, η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει σταθερή δέσμευση στην προώθηση νέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», σημειώνεται στην έκθεση και προσθέτει ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται προς την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δεύτερου πακέτου διάσωσης. ΑΛ.ΚΛ.
http://www.enet.gr/

Σχόλιο Ζείδωρον:Κανένα λάθος δεν έκανε κανένας!Αυτό ήθελαν και το πέτυχαν!
Την εξαθλίωση του Ελληνικού λαού ήθελαν και οι ξένοι σωτήρες μας και τα ντόπια δουλικά τους,φαρισαίοι και υποκριτές,όπως και τη διάλυση κάθε τι αυθεντικού ελληνικού στοιχείου.
Δεν τους αρέσει η Ελληνική οικογένεια,δεν τους αρέσει η θρησκεία μας,δεν τους αρέσει η παιδεία μας και δεν γουστάρουν εμείς οι παρακατιανοί να 'χουμε ιδιοκτησία σε τούτο το οικόπεδο,στο εξοχικό του Θεού.
Μονάχα αυτοί και τα τσιράκια τους να γεμίζουν τις τσέπες τους,λες και τα σάβανα έχουν τσέπες αλήτες,δολοφόνοι!
Και το χειρότερο είναι πως έκαναν και τη δικαιοσύνη σαν τα μούτρα τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες