Στο βιβλίο του “The Mafia Manager” ο «V», μέλος της γνωστής οικογένειας των Μακιαβέλι, περιέγραψε, με γλαφυρό τρόπο, την αντίληψη περί διοίκησης που έχει η Σικελιανή Μαφία.Γράφει ότι όταν έχεις κάποιον στη δούλεψή σου και δεν θέλεις να αποδώσει τότε δεν είναι ανάγκη ούτε να τον σκοτώσεις, ούτε να τον απολύσεις. Αρκεί να του δώσεις πολύ δουλειά και ελάχιστη βοήθεια.
Στην Ελλάδα του 2014, της οικονομικής ύφεσης, σε μια χώρα η οποία προσπαθεί να ορθοποδήσει και να ανασυνταχθεί θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την πάταξη της διαφθοράς, την παραδειγματική τιμωρία των επίορκων και την επιστροφή των «κλεμμένων» στα δημόσια ταμεία, η προτροπή του «V» έχει πραγματοποιηθεί προ πολλού.
Στο ΣΔΟΕ, όπως κατήγγειλε και ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας, κ. Φλωράτος, υπολογίζουν ότι «λείπουν» περί τους 300 ελεγκτές προκειμένου να στελεχωθεί επαρκώς το Σώμα, οι εισαγγελείς κατά των εγκλημάτων Διαφθοράς αλλά και οι Οικονομικοί Εισαγγελείς δηλώνουν ανήμποροι να συγκινήσουν τα αυτιά της πολιτικής εξουσίας όταν μιλούν για επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του επιστημονικού προσωπικού.
Πλέον στην Ελλάδα των Μνημονίων, της ύφεσης και της ηθικής κατάπτωσης, η επιχείρηση «καθαρά χέρια» η οποία ξεκίνησε –δειλά, δειλά- το 2010 κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα από τα πλέον κακόγουστα ανέκδοτα. Ένας από τους λόγους είναι μια σειρά από διατάξεις που πέρασαν στα… κρυφά και πλέον αποτελούν ήδη Νόμο του Κράτους. Άλλες έβαλαν «χειροπέδες» στην απόπειρα άσκησης ποινικών διώξεων σε βάρος προσώπων που εμπλέκονται σε οικονομικά εγκλήματα και άλλες δημιούργησαν ουκ ολίγα προβλήματα στις διωκτικές Αρχές. Μάλιστα μερικές αποτέλεσαν και Νόμο του κράτους εκ… παραδρομής και στη συνέχεια ανακλήθηκαν. Όπως για παράδειγμα η υπόθεση της περίπτωσης «δ του άρθρου 263α του Ποινικού Κώδικα» που έγινε μέσω του πολυνομοσχεδίου, δηλαδή του Νόμου 4254/2014. Μέσω του πολυνομοσχεδίου καταργήθηκε και επανήλθε ένα μήνα αργότερα με το υπουργείο Δικαιοσύνης να κάνει λόγο για κατάργηση εκ παραδρομής. Ωστόσο το κακό είχε γίνει καθώς απαλλάσσονταν όλοι εκείνοι που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα και υπηρετούσαν σε ΝΠΙΔ ή ΜΚΟ.
«Πόλεμος» Τζαβάρα-Μπαλτάκου
Μύδρους εναντίον του πρώην γ.γ. της κυβέρνησης κ. Τάκη Μπαλτάκου εξαπέλυσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αlpha 989 και στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Πέτρο Κουσουλό, ο κ. Κώστας Τζαβάρας.
Ακούστε τι είπε:
Απαντώντας από την πλευρά του ο κ. Μπαλτάκος ανέφερε ότι η επίμαχη εξάλειψη ακολούθησε της φυγής του από την κυβέρνηση και ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη.
Ακούστε τι είπε:
Αντίδραση για το Νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου
Όλα τα παραπάνω ενδέχεται να μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στην επερχόμενη, σταδιακή, κατάργηση του Νόμου 1608/50 ο οποίος αφορά τους καταχραστές του Δημοσίου. Πρόκειται για το άρθρο 324 του νέου Ποινικού Κώδικα, του οποίου η επεξεργασία έχει ολοκληρωθεί από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου στην παράγραφο 5 αναφέρει ότι: «Καταργείται ο νόμος 1608 του 1950 «περί αυξήσεως των ποινών των προβλεπομένων για τους καταχραστάς του Δημοσίου»». Την υπόθεση είχε αποκαλύψει το 5ο τεύχος των «Αντιποίνων» και προκάλεσε την πρόσφατη αντίδραση των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου προβλέπει ποινές ισοβίων για όσους έχουν εμπλακεί σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος πάνω από 150.000 ευρώ, έχει ως συνέπεια οι σχετικές υποθέσεις να παραγράφονται μετά 20 χρόνια, αυξάνοντας τον χρονικό ορίζοντα για απόδοση ευθυνών και δίδοντας την ευκαιρία στις δικαστικές αρχές να αποκαλύψουν τις τις μίζες και τις άλλες παράνομες δραστηριότητες.
Όμως με την κατάργηση του Νόμου περί καταχραστών η παραγραφή των υποθέσεων αυτών είναι δεδομένη, καθώς θα συντομεύεται η παραγραφή των εγκλημάτων διαφθοράς από τα 20 στα 15 χρόνια, ενώ καταργούνται και τα ισόβια.
Έγκριτοι νομικοί αναφέρουν ότι θα προκληθούν καταλυτικές συνέπειες σε μια σειρά από υποθέσεις καθώς δεκάδες δικογραφίες οικονομικών σκανδάλων και κρατικής διαφθοράς, που βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε στα εισαγγελικά είτε στα ανακριτικά γραφεία, όπως εξηγούσαν στην θα τεθούν στο αρχείο και οι εμπλεκόμενοι σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος εκατομμυρίων θα βρεθούν στο απυρόβλητο.
Την ίδια στιγμή στον «αέρα» κινδυνεύει να τιναχθεί η σαρωτική δικαστική έρευνα που αφορά τα μέλη των επιτροπών που συμμετείχαν στις αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα καθώς στο νομοσχέδιο για το… γάλα παρείσφρησε μια διάταξη η οποία αναφέρει πως εάν το ωφέλημα για κάποιον υπάλληλο κατά την άσκηση των καθηκόντων δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας τότε συνιστά πράξη πλημμεληματικού χαρακτήρα. Το ίδιο ισχύει και για το πρόσωπο η επιχειρηματία ο οποίος δωροδοκεί. «Αυτό μας δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, καθώς αρκετές υποθέσεις από εκείνες που ελέγχουμε ενδέχεται να έχουν παραγραφεί» αναφέρουν οι δικαστικοί κύκλοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες