Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Μεγάλη απάτη με εγγυητικές επιστολές εκ. ευρώ στο υπουργείο Ανάπτυξης (βίντεο)

Στο κύκλωμα εμπλέκεται και γνωστός επικοινωνιολόγος σύμφωνα με ρεπορτάζ του καναλιού "Ε"

Κύκλωμα έκδοσης πλαστών εγγυητικών επιστολών εξαρθρώθηκε από τον οικονομικό εισαγγελέα μετά από καταγγελία του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου διαπίστωσαν ότι στο πλαίσιο της υποβολής προτάσεων ένταξης επιχειρηματικών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο εκδίδονταν πλαστές εγγυητικές επιστολές, κατ' αρχήν για λογαριασμό γραφείων του εξωτερικού και εν συνεχεία για λογαριασμό μεγάλων τραπεζών κυρίως από την Αγγλία, στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι εγγυητικές επιστολές - «μαϊμού» αφορούσαν συνολικές επενδύσεις περίπου 70 εκατ. ευρώ και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ύψους 18 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η ακριβής εικόνα είναι συγκεχυμένη καθώς ένα από τα γραφεία που φέρονται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση έχει εκδώσει εγγυητικές ύψους 30 εκατ. ευρώ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Πλήρης ενημέρωση επί του θέματος θα γίνει από την ΕΛΑΣ, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης.

Όπως δήλωσε ο κ. Μηταράκης, οι υπηρεσίες του υπουργείου συνέβαλαν στην εξάρθρωση του κυκλώματος και δεν έχει συμμετοχή σε αυτό υπάλληλος του υπουργείου, ενώ η πρώτη καταγγελία από τον υφυπουργό είχε γίνει στον οικονομικό εισαγγελέα τον Δεκέμβριο και προστίθενται στοιχεία σε αυτήν μέχρι και πρόσφατα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δικογραφία είναι 40.000 σελίδων.

Όπως είπε ο υφυπουργός, θα πραγματοποιηθεί έλεγχος όλων των εγγυητικών επιστολών από το υπουργείο Ανάπτυξης με αφορμή τον εντοπισμό του κυκλώματος, ενώ μέχρι τώρα διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση που να έχει εισπράξει λεφτά επενδυτής που να εμπλέκεται στην υπόθεση για έργα από τον αναπτυξιακό νόμο.

Ανακοινώσεις για την εξάρθρωση του κυκλώματος έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., που συγκεκριμένα ανέφερε:

"Για την εξιχνίαση της υπόθεσης αυτής, που εγκυμονούσε πολύπλευρες επιπτώσεις στο οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας, προηγήθηκε εξειδικευμένη αστυνομική έρευνα, που διήρκεσε χρονικά πάνω από έξι μήνες.

Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν η ταυτοποίηση της παράνομης δραστηριότητας δυο εγκληματικών οργανώσεων, που λειτουργούσαν είτε αυτοτελώς είτε συνεργαζόμενες μεταξύ τους και απαρτίζονταν από στελέχη έξι ιδιωτικών εταιρειών - νομικών προσώπων.

Τα μέλη των εγκληματικών αυτών οργανώσεων, που ενέχονται σε πλήθος εξαπατήσεων και πλαστογραφιών σε βάρος του Δημοσίου, βαρύνονται με τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της πλαστογραφίας, της απάτης και της παράβασης της νομοθεσίας περί καταχραστών του Δημοσίου.

Τα αδικήματα και ο βαθμός συμμετοχής των εμπλεκομένων εξατομικεύονται λεπτομερώς στην πολυσέλιδη, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία που σχημάτισε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας σε βάρος (17) προσώπων, τα οποία δραστηριοποιούνταν στις επίμαχες εταιρείες, ως μέλη Διοικητικών Συμβουλίων, νόμιμοι εκπρόσωποι και διαχειριστές αυτών.

Με την υποβολή της δικογραφίας στον Οικονομικό Εισαγγελέα, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος των προαναφερόμενων ατόμων και παραγγέλθηκε η διενέργεια κύριας ανάκρισης, στο πλαίσιο της οποίας εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για τέσσερις από τους εμπλεκόμενους.

Συνελήφθησαν τρεις από αυτούς, ηλικίας 30, 53 και 59 ετών, οι οποίοι με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Ανακριτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υποβοήθηση του ερευνητικού έργου συλλέχθηκε και μελετήθηκε υλικό άνω των 40.000 σελίδων, το οποίο και αξιοποιήθηκε κατάλληλα για την ταυτοποίηση της εγκληματικής δράσης των εμπλεκομένων ατόμων.

Με την εξάρθρωση των εγκληματικών αυτών οργανώσεων η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας κατάφερε να ανασχέσει μια παράνομη οικονομική δραστηριότητα, που έθετε σε κίνδυνο τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς, υπονόμευε το κύρος και την αξιοπιστία των φορέων χρηματοδότησης, ενώ επιπλέον συνιστούσε σημαντική διακινδύνευση και επισφάλεια για τους χρηματικούς πόρους του Ελληνικού Δημοσίου".

Γνωστός επικοινωνιολόγος στο κύκλωμα
Γνωστός «πράσινοροζ» επικοινωνιολόγος φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της απάτης των 30 εκ Ευρώ σε βάρος του δημοσίου που αποκαλύφθηκε, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός «Ε».



Χτες το βράδυ το κανάλι "Ε" στην εκπομπή του Ακη Παυλόπουλου είχε και πάλι ρεπορτάζ του Βασίλη Χήτου για την υπόθεση των εγγυητικών και "φωτογράφισε" το γνωστό επικοινωνιολόγο!

Οι παριστάμενοι απόρησαν πως μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο στο υπουργείο Ανάπτυξης,αφού πριν από 3 χρόνια η Αννα Διαμαντοπούλου είχε προβεί σε μαζικές εκκαθαρίσεις όταν είχε σκάσει ανάλογη περίπτωση!

Πρωτοσέλιδο το θέμα στο σημερινό Εθνος

ΜΟΙΡΑΖΑΝ ΠΛΑΣΤΕΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΕΣΠΑ...σαν τη μαφία των κονδυλίων

Φάμπρικα με πλαστές εγγυητικές επιστολές από τράπεζες του εξωτερικού είχαν στήσει 6 εταιρείες οικονομικών συμβούλων. Τις χορηγούσαν έναντι αμοιβής σε επιχειρήσεις που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στα προγράμματα ΕΣΠΑ

Βιομηχανία πλαστών εγγυητικών επιστολών από τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού είχαν φτιάξει εταιρείες οικονομικών συμβούλων. Με «βιτρίνα» την παροχή υπηρεσιών διαμεσολάβησης, εδώ και τρία χρόνια, έξι εταιρείες «εξέδιδαν» ανύπαρκτες επιστολές για υποψηφίους που κατέθεταν φακέλους για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες