του Θοδωρή Παναγιωτίδη
Τουλάχιστον έκθετος αποδεικνύεται ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και μοιραίος ως υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση, για τα συμφέροντα των πολιτών και του ελληνικού Δημοσίου.
Ο λόγος απλός. Όπως αποδεικνύει το koutipandoras.gr με έγγραφα που αποκαλύπτει, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως υπουργός Οικονομικών, ήταν αυτός που πήρε την απόφαση να προχωρήσει στο PSI και να εντάξει τη διαδικασία στο Αγγλικό Δίκαιο, υποθηκεύοντας την ανεξαρτησία της χώρας και τα περιουσιακά της στοιχεία (έσοδα από ενέργεια, αποθέματα χρυσού, πλουτοπαραγωγικές πηγές) παρά τις αντίθετες προτάσεις της αμερικανικής εταιρείας συμβούλου, που προσέλαβε και πλήρωσε για να εξασφαλίσει τα ελληνικά συμφέροντα.
Η αμερικανική εταιρεία Cleary Gottlieb Steen and Hamilton, ορίστηκε από τον Βενιζέλο ως η εταιρεία που θα διαμεσολαβούσε νομικά και θα διαχειριζόταν το σενάριο του PSI. Για την υπόθεση αυτή η εταιρεία έλαβε μερικά εκατομμύρια ως αμοιβή.
Στις 4 Αυγούστου 2011, ο Lee Buccheit, μέτοχος της εταιρείας και ειδικός σε θέματα χρηματοοικονομικής διαχείρισης και κρατικού χρέους, με επιστολή του στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΔΔΗΧ Πέτρο Χριστοδούλου, αναφέρει τα αποτελέσματα των επαφών του με τους μεγαλομολογιούχους.
Σε αυτή προτείνει εναλλακτικά, προκειμένου να μην υπάρχει νομική ανασφάλεια, η διαδικασία του κουρέματος των ομολόγων να γίνει με το ελληνικό δίκαιο, με δέσμευση απέναντι στους ομολογιούχους ότι πρόκειται για αυτό που θα ισχύει έως την 01/08/2011, δηλαδή ότι θα μένουν ανεπηρέαστοι από τις οποιεσδήποτε νομικές ή πολιτικές μεταβολές.
Παρόλα αυτά, ο Βενιζέλος όχι μόνο δεν υιοθετεί την συμφέρουσα για το ελληνικό δημόσιο πρόταση αλλά απ’ ότι πλέον αποκαλύπτεται, έχει προαποφασίσει ένα μήνα πριν, την υπαγωγή στο αγγλικό δίκαιο.
Στις συναντήσεις που είχε ο Lee Buccheit με τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών είχε σημειώσει πως αφού πάνω από το 93% των ελληνικών ομολόγων διέπονται ήδη από το ελληνικό δίκαιο είναι βέβαιο πως αυτό το καθεστώς είναι που θα επιλεγεί.
Έπαιζε «θέατρο» ο Βενιζέλος ενώ ο ίδιος είχε αποφασίσει κάθετα το αγγλικό δίκαιο 8 μήνες πριν
Την εποχή εκείνη δηλαδή, η αμερικάνικη νομική εταιρεία διαβεβαιώνει το Βενιζέλο ότι βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση η Ελλάδα, καθώς το σύνολο του χρέους βρίσκεται σε ελληνικό δίκαιο. Παρόλα αυτά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον Ιούλιο του 2011, σε αλληλογραφία του με τους πιστωτές, προαποφασίζει κάθετα το αγγλικό δίκαιο. Δηλαδή η χρήση των συμβούλων είναι προσχηματική και για κάποιο λόγο, που μάλλον πρέπει να ερευνήσει η δικαιοσύνη, ο Βενιζέλος κάνει αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παράβαση καθήκοντος. Μας οδηγεί στο αγγλικό δίκαιο…
Έξι ολόκληρους μήνες μετά ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας Λουκάς Παπαδήμος και συγκεκριμένα στις 2 Δεκεμβρίου 2011, από το βήμα της Βουλής απαντούσε στην θορυβημένη από τις πληροφορίες περί του αντιθέτου αντιπολίτευση: «ΔEN έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα των πιστωτών να διέπονται τα ομόλογα που θα προκύψουν από το PSI από το αγγλικό δίκαιο». Δηλαδή ο κ. Βενιζέλος λειτουργούσε και αυτόνομα μεταξύ άλλων, τη στιγμή που ο επικεφαλής της κυβέρνησης κάθετα διέψευδε την υπαγωγή στο αγγλικό δίκαιο.
Δεν ήταν όμως η μόνη στιγμή που η κυβέρνηση βρισκόταν έκθετη μπροστά στις ήδη όπως αποδεικνύεται ειλημμένες αποφάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου. Δύο μήνες μετά τον τότε Πρωθυπουργό επανέρχεται στη Βουλή ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδη, με έγγραφη απάντηση και πάλι σε σχετική ερώτηση της αντιπολίτευσης όπου αναφέρει: «Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ομολόγων (93%) που θα ανταλλαγούν είναι εισηγμένα στο ΧΑΑ και διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, θα επιδιωχθεί κατά τις διαπραγματεύσεις τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν, να διέπονται από το Ελληνικό δίκαιο»
Μόλις έναν μήνα μετά και δύο ημέρες πριν το PSI που ισοπέδωσε τους Έλληνες μικρομολογιούχους και τα ασφαλιστικά ταμεία ο κ. Βενιζέλος σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Real FM και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου έφτανε σε ακόμα χειρότερα σημεία καθώς όχι μόνο υπερασπιζόταν το αγγλικό δίκαιο ως βέλτιστη επιλογή, αλλά έφτασε να τονίσει ψευδώς ότι «η αναγκαστική εκτέλεση διέπεται από το δίκαιο του τόπου της εκτελέσεως και από τη δικαιοδοσία των ελληνικών δικαστηρίων».
Αυτό το είπε, παρά τις περί το αντιθέτου προβλέψεις του αγγλικού δικαίου και ενώ τα έγγραφα που δημοσιεύει το koutipandoras.gr αποδεικνύουν, ότι ο κ. Βενιζέλος έχει αποφασίσει από τον Αύγουστο του 2011 το αγγλικό δίκαιο στην αλληλογραφία του με τους πιστωτές και παρά την περί του αντιθέτου συμφωνία μεταξύ των μικρομολογιούχων και του Αμερικανού συμβούλου του Υπ.Οικ. 20 ημέρες πριν την επιστολή Βενιζέλου.
Ακολουθεί το απόσπασμα της συνέντευξης:
Ν. Χατζηνικολάου: «Τα περί αγγλικού δικαίου, στο οποίο υπαγόμαστε πλέον με το νέο μνημόνιο, που ακούω να λέγονται και να γράφονται έντονα;»
Ευ. Βενιζέλος: «Υπαγόμαστε υπό την έννοια ότι η σύμβαση που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ευρωζώνη, διέπεται από το αγγλικό δίκαιο και από τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου του Λουξεμβούργου, διότι όταν έχεις μια σχέση μεταξύ αυτού που σε δανείζει και εσού που δανείζεσαι, δε μπορεί ο δανειζόμενος να έρχεται και να καθορίζει τους όρους. Δηλαδή, δε μπορούμε να πάμε στην Τράπεζα και να πούμε «δώσε μου ένα δάνειο, αλλά εγώ θα πω ποιοι είναι οι όροι που θα διέπουν το δάνειο».
Δεν μπορεί να μας δανείζει η Ευρωζώνη και το δάνειο που μας δίνει, 240 δις να διέπεται από το Ελληνικό Δίκαιο και εμείς να λέμε πώς θα διέπεται, από πού θα διέπεται η σύμβαση. Όμως, η αναγκαστική εκτέλεση διέπεται από το ελληνικό είκαιο. Άρα, όλα αυτά τα φληναφήματα -θα μου επιτρέψετε να πω- περί κατασχέσεως του ορυκτού πλούτου, των πολιτιστικών μνημείων, των πάρκων, των δασών, είναι ανυπόστατα. Διότι η αναγκαστική εκτέλεση διέπεται από το δίκαιο του τόπου της εκτελέσεως και από τη δικαιοδοσία των ελληνικών δικαστηρίων και όλα τ’ άλλα, τα οποία αφορούν το ουσιαστικό μέρος της σύμβασης, είναι και για τ’ ασφαλιστικά ταμεία και για τους ομολογιούχους πάρα πολύ καλό να ισχύει το διεθνώς αποδεκτό δίκαιο που είναι το Αγγλικό Δίκαιο. Αγγλικό Δίκαιο έχει χρησιμοποιήσει το ελληνικό Δημόσιο και το ’80 και το ’90 και το ’70, όταν εξέδιδε τα ομόλογα που έχουμε τώρα στα οποία αναφέρθηκα προηγουμένως και τα οποία είναι ομόλογα ξένου δικαίου, ελληνικά ομόλογα προηγούμενων εποχών.
Αλλά, βλέπετε τότε δεν υπήρχε αυτή η καχυποψία για να γίνει η συζήτηση για το τι δίκαιο διέπει το ομόλογο. Το διέπει το δίκαιο που κάνει το ομόλογο ελκυστικό και μπορούμε να το πουλήσουμε για να ζήσουμε».
Είναι προφανές από τα έγγραφα που παρουσιάζει το koutipandoras.gr, ότι ο κ. Βενιζέλος είχε δυστυχώς προαποφασίσει… τον εγκλεισμό της χώρας του και των συμπολιτών του στο αγγλικό δίκαιο και ενώ σαφώς γνώριζε, ότι την εκτελεσιμότητα των αποφάσεων κρατούν στα χέρια τους τα δικαστήρια του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου.
Να σημειωθεί εδώ πως το Αγγλικό δίκαιο διασφαλίζει απόλυτα τους πιστωτές έναντι της Ελλάδας και αποκλείει κάθε πιθανότητα μη αποπληρωμής των υποχρεώσεων μας προς τους δανειστές.
Άλλωστε και το πρώτο Μνημόνιο διέπεται από το Αγγλικό δίκαιο, μόνο που τότε η πρώτη δανειακή σύμβαση ποτέ δεν ψηφίστηκε από την Βουλή. Απλά δόθηκε εξουσιοδότηση στον κ. Παπακωνσταντίνου να εκπροσωπεί την Ελλάδα μόνο με μια υπογραφή του… Κοινώς πρόκειται για το χρονικό του μεγαλύτερου εγκλήματος σε βάρος της χώρας από την Ανεξαρτησία αυτού του τόπου και μετά…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες