Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Πλεόνασμα βλακείας ή σκόπιμο ξεπάστρεμα του λαού; - Μπαίνει "κόφτης" στα φάρμακα με βάση τους ασθενείς και την πάθησή τους!


Νέα δεδομένα έρχονται το επόμενο διάστημα στη φαρμακευτική περίθαλψη όλων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης μέσω της τροπολογίας που κατατέθηκε στη βουλή για το πλαφόν στα φάρμακα, σκοπεύει να βάλει νέο όριο στους γιατρούς αλλά με βάση τον αριθμό των ασθενών και την πάθησή τους.

της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Αλλάζει άρδην το σκηνικό στις συνταγογραφήσεις φαρμάκων καθώς
ο Άδωνις Γεωργιάδης διαφοροποιεί τον τρόπο με τον οποίο θα παίρνουν πια τα φάρμακά τους οι ασφαλισμένοι βάζοντας συγκεκριμένο οικονομικό πλαφόν στους γιατρούς ανά αριθμό ασθενών που έχουν και ανά πάθηση από την οποία πάσχουν αυτοί.

Ειδικότερα σύμφωνα με την τροπολογία που κατετέθη στη Βουλή από βουλευτές της ΝΔ ώστε να ακολουθηθεί διαδικασία-εξπρές και να ψηφιστεί την Τετάρτη σε νομοσχέδιο του υπουργείο Ανάπτυξης, δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Υγείας να εκδώσει υπουργική απόφαση που θα βάζει διαφορετικά πια το πλαφόν στους γιατρους.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν πληροφορίες του iatropedia.gr ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει μελετήσει τα ανώτατα οικονομικά όρια συνταγογράφησης που θα τεθούν στους γιατρούς ανά ΑΜΚΑ- ανά ασθενή δηλαδή- και με βάση την πάθηση από την οποία πάσχει. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών τόσο θα αυξάνεται και το πλαφόν του γιατρού και ανάποδα.

Κάθε ασφαλισμένος θα υπολογίζεται με βάση συγκεκριμένο όριο χρημάτων για την αγορά φαρμάκων. Το πλαφόν θα προκύπτει από τον μέσο όρο της ειδικότητας του γιατρού, τον αριθμό των ασθενών αλλά και τις παθήσεις οι οποίες επίσης θα έχουν συγκεκριμένο όριο.
Έτσι ο γιατρός δε θα μπορεί να ξεπερνά το πλαφόν που θα καθοριστεί, διαφορετικά θα πρεπει να πληρώνει τα φάρμακά του από την τσέπη του ο ασθενής.

Οι ασφαλισμένοι που πάσχουν για παράδειγμα από δύο διαφορετικές ασθένειες θα υπολογίζονται διαφορετικά στο πλαφόν ενός γιατρού. Για τον καθορισμό των ορίων αποζημίωσης για τα φάρμακα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ο μέσος όρος της ειδικοτητας και της ασθενειας ενώ θα αξιοποιηθούν και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία ωστόσο στη χώρα μας δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης.

Πάντως το "παιχνίδι" θα παιχτεί σε βάρος των ασθενών στην περίπτωση που το πλαφόν που θα καθοριστεί για κάθε ασθένεια θα είναι πολύ χαμηλό. Τότε η συμμετοχή του αναμένεται να αυξηθεί.

Στο μεταξύ οι γιατροί προσφευγουν στη δικαιοσύνη για την κατάργηση γενικότερα του πλαφον στα φάρμακα μέτρο το οποίο θεωρούν επικίνδυνο. Ήδη η πρώτη εφαρμογή του πλαφόν κατέπεσε στο ΣτΕ γι αυτό και ο Άδωνις Γεωργιά προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση για να το επαναφέρει. Πράγμα που οδηγεί στα κάγκελα τον ιατρικό κόσμο.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) (μαζί με τον ΙΣΑ) που είχε κερδίσει και την προηγούμενη προσφυγή στο ΣτΕ προσφεύγει εκ νέου στη δικαιοσύνη χαρακτηρίζοντας μάλιστα την απόφαση του υπουργού Υγείας ως αντιδεοντολογική και αντιεπιστημονική.

Όπως σημειώνει ο ΠΙΣ: “θα προσφύγει πάραυτα στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να ακυρωθεί εκ νέου η προσπάθεια του Υπουργού Υγείας να περιορίσει δραματικά τις δυνατότητες των ασφαλισμένων και των ασθενών να διατηρούν απρόσκοπτη πρόσβαση στην ιατρική και την φαρμακευτική τους περίθαλψη”.

Και καταλήγει μεταξύ άλλων: “Σε μία εποχή κατά την οποία η χώρα μας “μετράει” περί τους 2,5 εκατ. ανασφάλιστους κατοίκους, κανένας περαιτέρω αποκλεισμός από την ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη δεν μπορεί να γίνει ανεκτός”.
http://www.iatropedia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες