Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Οι «καυτοί» φάκελοι της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων

Γράφει ο Πέτρος Κουσουλός
Κατεπείγουσες έρευνες οι οποίες αγγίζουν σχεδόν ολόκληρο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης της χώρας, διενεργεί η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του περιοδικού «Αντίποινα» 7+1 ογκώδεις φάκελοι ελέγχονται εξονυχιστικά, ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται να συνταχθούν και τα πρώτα πορίσματα.
Στο στόχαστρο της μεγαλύτερης Ανεξάρτητης Αρχής της χώρας έχουν μπει οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από διάφορα υπουργεία, Δημόσιους Φορείς, εταιρίες ακόμη και ιδιώτες, ενώ σκοπός είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο έχει τηρηθεί η νομιμότητα και δεν έχουν συμβεί παραβάσεις και υπερκοστολογήσεις μέσω της μεθόδου των απευθείας αναθέσεων λόγω του «κατεπείγοντως».

Υψηλόβαθμα στελέχη του κτηρίου της Κηφισίας αναφέρουν ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του ο επικεφαλής της Αρχής, κ. Δημήτρης Ράικος, έδωσε το έναυσμα για σαρωτικούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες υπογράφηκαν «χρυσοφόρες» συμβάσεις οι οποίες –σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις- εμφανίζονται ιδιαίτερα επιζήμιες για το ελληνικό δημόσιο.
Ήδη περισσότερες από 150 υποθέσεις βρίσκονται υπό εκκαθάριση με την πλειονότητα να αφορά ιδιαίτερα ακανθώδη ζητήματα τα οποία είναι μέρος των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί και διερευνώνται για σαφείς παραβιάσεις του κοινοτικού δικαίου.
Μιλώντας στα «Α» ανώτερο στέλεχος της Αρχής επεσήμανε ότι στις συγκεκριμένες υποθέσεις διακυβεύονται τεράστια χρηματικά ποσά, ενώ επιπλέον διακυβεύεται και η καταδίκη της Ελλάδας από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
«Για να γίνουμε αντιληπτοί εάν καταφέρνουμε να εξοικονομήσουμε 1% με 2% του ΑΕΠ ετησίως τότε το Κράτος θα καταφέρει να καλύψει ανάγκες συμπολιτών μας που αυτή τη στιγμή πλήττονται από την κρίση αλλά και να αποκαταστήσει εμφανέστατες αδικίες οι οποίες δυναμιτίζουν την κοινωνική συνοχή», αναφέρει.
Οι «καυτοί» φάκελοι
Εκτός από τις 150 υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης, το τελευταίο διάστημα στο «μικροσκόπιο» της Αρχής μπήκαν 7+1 υποθέσεις στις οποίες πρωταγωνιστούν Δημόσιοι Φορείς, υπουργεία και εταιρίες.
Ήδη οι «Ράμπο» της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων κάνουν φύλλο και φτερό ιδιαίτερα ογκώδεις φακέλους που αφορούν τον χώρο της υγείας, της ενέργειας, των κατασκευών, του αθλητισμού, ακόμη και του πολιτισμού. Μάλιστα θεωρείται θέμα ημερών η έκδοση πορισμάτων που θα καταγράφουν με κάθε λεπτομέρεια τι ακριβώς έγινε ή για την ακρίβεια τι δεν έγινε προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου και να προστατευθεί το κρατικό χρήμα.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «Α» στο στόχαστρο των ελεγκτών έχουν μπει:
1) Αθλητικά Σωματεία και ΣΕΓΑΣ: Διερευνώνται δεκάδες απευθείας αναθέσεις οι οποίες έχουν κατ’ επίκληση του άρθρου 95 παράγραφος 4 του Νόμου 2725/1999, του περίφημου αθλητικού Νόμου που έδινε τη δυνατότητα για απευθείας αναθέσεις. Σύμφωνα με την Αρχή των Δημοσίων Συμβάσεων οι συγκεκριμένες διατάξεις του Νόμου ενδέχεται να έχουν παραβιάσει κατάφωρα το Κοινοτικό Δίκαιο. Έτσι λοιπόν εδώ και καιρό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία ελέγχου σε αθλητικά σωματεία αλλά κυρίως στο ΣΕΓΑΣ για τις συμβάσεις οι οποίες έχουν υπογραφεί καθώς το πιθανότερο είναι να «έχουν γίνει συστημικές παραβιάσεις του κοινοτικού δικαίου»,
2) Αγλαΐα Κυριακού: Ελεγκτές της Αρχής έχουν ήδη στην κατοχή τους όλο το υλικό με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί τα τελευταία χρόνια από το Δημόσιο Νοσοκομείο. Από όσα έχουν καταγραφεί, προκύπτει ότι ακόμη και μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης Τομπούλογλου ο υπόδικος πρώην επικεφαλής του Ιδρύματος υπέγραφε συμβάσεις με απευθείας αναθέσεις. Εκτός από το Αγλαΐα Κυριακού ο έλεγχος θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα Νοσοκομεία της χώρας αλλά και στον ευρύτερο τομέα της Υγείας με σκοπό τις συνάψεις συμβάσεων πλαισίου και κυρίως την έγκαιρη προμήθεια υλικών με το μικρότερο δυνατό δημοσιονομικό κόστος,
3) ΕΟΠΠΥ: Ήδη κλήθηκαν τα επιτελικά στελέχη του ΕΟΠΠΥ να δώσουν εξηγήσεις για την λειτουργία του Οργανισμού, ενώ σκοπός της Αρχής είναι να επέλθει η διαφάνεια και να λειτουργήσει ορθολογιστικά ο τρόπος σύναψης συμβάσεων,
4) Υπουργείο Εσωτερικών: Διερευνάται μεγάλος αριθμός απευθείας αναθέσεων σε ιδιοκτήτες λεωφορείων για την μεταφορά μαθητών στα σχολεία. Έχει ήδη υπάρξει αναφορά προς το υπουργείο Εσωτερικών μαζί με την σχετική ενημέρωση.
5) Απορρίμματα: Πρόκειται για έναν από τους πλέον εκτεταμένους ελέγχους της Αρχής καθώς ελέγχεται ο τρόπος ανάθεσης διαχείρισης των απορριμμάτων από την Περιφέρεια Αττικής. Από το ιστορικό της υπόθεσης συνάγεται το συμπέρασμα ότι παρόλο που υπήρχε αρνητική γνώμη για απευθείας αναθέσεις, εντούτοις υπογράφτηκαν συμπληρωματικές συμβάσεις οι οποίες καταστρατηγούσαν την ορθή διαγωνιστική διαδικασία. Μάλιστα έχει ήδη αποσταλεί επίσημο έγγραφο ενημέρωσης,
6) Ακροπόλ Παλάς: Το ξενοδοχεία «στολίδι» της Πατησίων το οποίο έχει κριθεί διατηρητέο από το 1991. Το ιστορικό ξενοδοχείο αγοράστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού,
7) Κατασκευαστικά έργα και οδικοί άξονες: Έχει δοθεί εντολή για τη διενέργεια εξονυχιστικού ελέγχου στον τρόπο ανάθεσης των συμβάσεων-μαμούθ. Αναμένεται να ελεγχθεί κατά πόσο έχει τηρηθεί το κοινοτικό δίκαιο.
8) Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων: Η χώρα μας , εδώ και χρόνια, έχει αρνηθεί να «ανοίξει» το επάγγελμα και να έχουν τη δυνατότητα όλοι οι εργολάβοι, ανεξαρτήτου τάξεως, να συμμετέχουν σε μικρά και μεγάλα έργα. Αυτό, όπως λέγεται, γινόταν προκειμένου να μην «σβήσει» ο κλάδος των αποκαλούμενων μικροεργολάβων. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κρίνει παράνομες τις διακρίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες