Με νέες μειώσεις μισθών, de facto κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία και κίνδυνο νέων περικοπών στις συντάξεις ισοδυναμούν οι πρόσθετες απαιτήσεις της Τρόικας στο εργασιακό
του Θάνου Τσίρου
Το ζήτημα των τριετιών, είναι εξαιρετικά σοβαρό καθώς, ανάλογα με τις εξελίξεις, μπορεί να οδηγήσει σε νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα όχι μόνο γι’ αυτούς που αμείβονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.
...Στο μνημόνιο του περασμένου Μαΐου
Το ζήτημα δεν έπεσε ακριβώς ως «κεραυνός εν αιθρία». Το μνημόνιο του περασμένου Μαΐου, το έλεγε καθαρά: «η κυβέρνηση επανεξετάζει τη δομή του συστήματος κατώτατων μισθών, αποτιμώντας την τρέχουσα μεταρρύθμιση, με σκοπό την πιθανή βελτίωση της απλότητας και της αποτελεσματικότητάς του, την υποστήριξη της απασχολησιμότητας, την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέχρι το Μάρτιο του 2014».
Η Τρόικα πέρα από τις τριετίες, φαίνεται να επιζητεί να θιγούν και τα επιδόματα πολυετίας
Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, φαίνεται η Τρόικα να εγείρει θέμα τριετιών. Φυσικά, οι τριετίες έχουν ήδη παγώσει που σημαίνει ότι όποιος συμπληρώνει τρία χρόνια, δεν παίρνει πλέον αύξηση. Φαίνεται όμως ότι η Τρόικα επιζητεί να θιγούν τα επιδόματα πολυετίας που συνεχίζουν να αποδίδονται στους εργαζόμενους κυρίως μέσω των κλαδικών συμβάσεων.
Οι πληροφορίες από τις διαπραγματεύσεις που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί να μην ανοίξει καμία συζήτηση σε αυτή τη φάση για τον κατώτατο μισθό και τα επίδομα και το ζήτημα να ανοίξει το 2017.
Για τη συγκεκριμένη χρονιά, το υπουργείο Εργασίας έχει ούτως ή άλλως προγραμματίσει να ενεργοποιήσει το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού (σήμερα 586 ευρώ μεικτά) έτσι ώστε αυτός να προκύπτει με βάση μια σειρά από παράγοντες όπως είναι η πορεία της οικονομίας, η πορεία της ανεργίας κλπ.
Για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
Για το φλέγον ζήτημα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, η Τρόικα φαίνεται να συμφωνεί με την άμεση μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.
Δεν αποκλείεται να προβλεθεί και πρόσθετη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είτε μέσα στο 2015 είτε μέσα στο 2016
Ωστόσο, επειδή το υπουργείο Εργασίας θέλει η μείωση να προέλθει κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και κατά μία μονάδα από τη μείωση των εισφορών που πληρώνει ο εργαζόμενος, τίθεται ζήτημα από την Τρόικα να τηρηθεί αυτό που προβλέπει το μνημόνιο. Δηλαδή να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές κατά 3,9 μονάδες ανεξάρτητα με το τι θα γίνει με τις εισφορές των εργαζόμενων.
Ετσι, στο τραπέζι έχει πέσει το ζήτημα ναι μεν η μείωση των 3,9 ποσοστιαίων μονάδων να ισχύσει από 01/07 όπως προτείνει η κυβέρνηση, αλλά να προβλεφθεί ότι θα υπάρξει και πρόσθετη μείωση κατά μία μονάδα είτε μέσα στο 2015 είτε μέσα στο 2016.
Το πρόβλημα έχει να κάνει με το πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτή η πρόσθετη μείωση η οποία ισοδυναμεί με περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά, θα «λείψουν» από το ΙΚΑ δηλαδή από τα χρήματα για την καταβολή των συντάξεων. Ήδη και με τη μείωση των 3,9 ποσοστιαίων μονάδων, το υπουργείο Εργασίας αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στο να καλύψει το «κενό» που θα προκύψει ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ.
Η απεργία και το lockout
Όσον αφορά στο θέμα της κήρυξης της απεργίας, τέθηκε το ζήτημα η απόφαση να λαμβάνεται όχι με την πλειοψηφία των παρευρισκομένων σε μια συνέλευση αλλά με βάση την απόλυτη πλειοψηφία των εργαζομένων μιας επιχείρησης.
Το ζήτημα του lockout αντιμετωπίζεται από τους εργατολόγους κι ως αντισυνταγματικό
Και μόνο αυτή η αλλαγή, θα δυσχεράνει εξαιρετικά τη διαδικασία λήψης μιας απόφασης για απεργία. Από την άλλη, το ζήτημα της ανταπεργίας (lockout) του εργοδότη δεν προβλέπεται από καμία ευρωπαϊκή νομοθεσία, οπότε θα φανεί στην πράξη αν το θέμα τέθηκε ως «πυροτέχνημα» ή για λόγους ουσίας από την πλευρά της Τρόικας.
Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που είχε νομοθετήσει το δικαίωμα του εργοδότη στην ανταπεργία. Αυτό είχε συμβεί το 1976 ως «απάντηση» της τότε κυβέρνησης στις απεργιακές κινητοποιήσεις της εποχής. Ο νόμος καταργήθηκε ενώ πλέον το ζήτημα του lockout αντιμετωπίζεται από εργατολόγους και ως αντισυνταγματικό μέτρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες