Γράφει ο Βαγγέλης Τριάντης
Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ βρίσκονται χιλιάδες κάτοχοι υβριδικών ομολόγων και όχι μόνο της Eurobank. Πρόκειται για τα λεγόμενα προϊόντα μειωμένης εξασφάλισης οι κάτοχοι των οποίων αναμένεται να υποστούν υποχρεωτικό κούρεμα σε περίπτωση που η Τράπεζα ανακεφαλαιοποιηθεί με κρατικό χρήμα.
Τον περασμένο Αύγουστο, εκδόθηκε μία κοινοτική οδηγία που αφορούσε τις Τράπεζες. Σύμφωνα με αυτήν εάν μία Τράπεζα λάμβανε έστω και ένα ευρώ
κρατικό χρήμα για ανακεφαλαιοποίηση τότε όσοι έχουν επενδύσει σε τέτοιου είδους επενδυτικά προϊόντα θα υποστούν υποχρεωτικό κούρεμα. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες με νομοσχέδιο της να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο την συγκεκριμένη οδηγία. Κάτι που σημαίνει απώλειες εκατομμυρίων για χιλιάδες κατόχους τέτοιου είδους προϊόντων, σε περίπτωση που δοθεί έστω και ένα ευρώ κρατικό χρήμα.
Η συγκεκριμένη Τράπεζα έχει εκδώσει αρκετά προϊόντα τέτοιου είδους. Η συνολική τους αξία αγγίζει τα 270 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 102 εκατ. ευρώ περίπου κατέχουν ιδιώτες, ενώ από τα 125 εκατ. ευρώ που κατέχουν οι τράπεζες κατέχουν επίσης ιδιώτες και όχι θεσμικοί επενδυτές.
Σε περίπτωση που η Τράπεζα ανακεφαλαιοποιηθεί με κρατικό χρήμα τότε είναι πολύ πιθανό να τους ζητηθεί να ανταλλάξουν τα ομόλογα αυτά με μετοχές. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται ο κίνδυνος για χιλιάδες επενδυτές. Σε περίπτωση που τα ομόλογα αυτά ανταλλαγούν σε τρέχουσα αποτίμηση και όχι στην ονομαστική αξία μετοχών ισόποση με την ονομαστική αξία ομολόγων, τότε θα μιλάμε για ζημία αρκετών εκατομμυρίων για εκατοντάδες κατόχους υβριδικών ομολόγων. Με τον τρόπο αυτό η Eurobank, καταφέρνει σύμφωνα με πληροφορίες του e-reportaz να κάνει κάτι το πολύ απλό, αλλά κερδοφόρο. Η ζημία των ιδιωτών να μεταφράζεται σε λιγότερες δανειακές ανάγκες της Τράπεζας. Και άρα λιγότερα κεφάλαια για ανακεφαλαιοποίηση.
«Σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, θα έχουμε κανονική σφαγή μικρομετόχων και μικροεπενδυτών. Και αυτό διότι σε περίπτωση που θα υπάρξει νέα συμμετοχή του ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση, θα προβλέπεται υποχρεωτικό κούρεμα ομολογιούχων», επισημαίνει στο e-reportaz ο δικηγόρος και οικονομολόγος Γιάννης Κυριακόπουλος.
Τι είναι τα υβδριδικά ομολόγα
Τα υβριδικά ομόλογα δεν είναι ένα καινούργιο προϊόν. Τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες έχουν εκδώσει ουκ ολίγα τέτοιου είδους επενδυτικά προϊόντα. Πρόκειται ουσιαστικά για σύνθετα προϊόντα τα οποία χρειάζονται εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές γνώσεις. Συνήθως εγκυμονούν επενδυτικούς κινδύνους και διαθέτουν απεριόριστη ημερομηνία λήξεως.
Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά ομόλογα, κατά τη λήξη τους τα υβριδικά δεν εγγυώνται την επιστροφή του αρχικού κεφαλαίου στους κατόχους τους. Με λόγια η Τράπεζα μπορεί να επιστρέψει στον κάτοχο ακόμη και το 60% ή 70% της αρχικής τους αξίας. Και σαν να μην έφτανε αυτό είναι στην διακριτική ευχέρεια της Τράπεζας να ανακαλέσει ανά πάσα ώρα και στιγμή αυτά τα προϊόντα.
Τριγωνική συναλλαγή;
Τα υβριδικά ομόλογα χρησιμοποιούνται από τις Τράπεζες προκειμένου να πραγματοποιήσουν μόχλευση κεφαλαίων. Κυρίως σε περιόδους που δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή μέσω της κεφαλαιαγοράς. Στη διάθεσή τους επιστρατεύονται «offshore»εταιρίες θυγατρικές Τραπεζών. Το προϊόν εκδίδεται στο όνομα της θυγατρικής της μαμάς Τράπεζας εταιρίας, σε κάποιον φορολογικό παράδεισο όπως είναι για παράδειγμα τα νησιά Κέυμαν. Εδώ ανακύπτουν και διάφορα φορολογικά θέματα.
Όπως επισημαίνει στο e-reportaz, ο κ. Κυριακόπουλος «Εγείρεται ζήτημα φορολογικού ξεπλύματος. Οι πελάτες αποκτούν τα προϊόντα αυτά από τις θυγατρικές των Τραπεζών. Όταν γίνεται ανάκληση των προϊόντων τους ως αγοραστής εμφανίζεται η μαμά τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό επιβραβεύει τον εαυτό της για δήθεν επιτυχή διαχείριση παθητικού».
Πιο απλά, τα προϊόντα αυτά φεύγουν από το παθητικό των τραπεζών και περνούν στο ενεργητικό. Και αυτό με το σκεπτικό ότι δανείζουν τους πελάτες τους, τιτλοποιούνται και επομένως θεωρούνται ως επενδυτικά προϊόντα. Τα τελευταία περνάνε στις θυγατρικές εταιρείες, οι οποίες τα πωλούν και εμφανίζουν κέρδη. Όταν οι μητρικές Τράπεζες επαναγοράζουν τα προϊόντα αυτά, τα ξαναβάζουν στο παθητικό.
«Πρόκειται για ξεκάθαρη τριγωνική συναλλαγή» επισημαίνει στο e-reportaz ο κ. Κυριακόπουλος και συμπληρώνει: «Τα αγοράζουν σε χαμηλότερες τιμές με αποτέλεσμα να αποκομίζουν κέρδη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες