Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα το θρίλερ με το Boeing - Συνεργασία Μαλαισίας με FBI - Ψάχνουν τρομοκράτες


- Ανοιχτά όλα τα σενάρια, ακόμα κι αυτό της τρομοκρατίας, για την εξαφάνιση του αεροσκάφους της Malaysian Airlines
- Δυο επιβάτες με κλεμμένα διαβατήρια επιβιβάστηκαν στη Μαλαισία
- Δεν βρέθηκαν συντρίμμια ούτε στο σημείο που υπήρχαν οι πετραιλαιοκηλίδες
- Το ενδεχόμενο το αεροπλάνο να έκανε αναστροφή για να επιστρέψει στην Κουάλα Λουμπούρ εξετάζουν τώρα οι αρχές
- Η Malaysia Airlines ανακοίνωσε ότι «φοβάται το χειρότερο».
- Ψάχνουν τα video από τις κάμερες ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ


Την ταυτότητα τεσσάρων επιβατών του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, που χάθηκε το από τα ραντάρ λίγο μετά την απογείωσή του από την Κουάλα Λουμπούρ με 239 επιβαίνοντες, εξετάζουν μαλαισιανοί ερευνητές, όμως δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν το Boeing 777 κατερρίφθη από τρομοκρατική επίθεση.

Το FBI στέλνει πράκτορες και εμπειρογνώμονες
«Έχω στη διάθεσή μου και τα τέσσερα ονόματα», δήλωσε ο Χισαμουντίν Χουσέιν, που είναι και υπουργός Άμυνας, στους δημοσιογράφους. 
Ο υπουργός Άμυνας Χουσέιν επιβεβαίωσε ότι μαλαισιανοί ερευνητές έχουν συναντηθεί με ομολόγους τους του αμερικανικού FBI και πρόσθεσε ότι η έρευνα επικεντρώνεται σε ολόκληρο τον κατάλογο των επιβατών. 

«Θα εξετάσουμε όλον τον κατάλογο των επιβατών», πρόσθεσε ο Χουσέιν. «Δεν θα ερευνήσουμε μόνο τους τέσσερις ανθρώπους που αναφέρονται από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά όλους όσοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο», είπε ο ίδιος.


Γιατί ψάχνουν για τρομοκράτες


Εδείξεις δολιοφθοράς ή καταγγελίες για επίθεση δεν υπάρχουν. Όμως, στον κατάλογο των επιβατών που εξέδωσε η Malaysia Airlines περιλαμβάνονται τα ονόματα δύο Ευρωπαίων --του Αυστριακού Κρίστιαν Κότσελ και του Ιταλού Λουίτζι Μαράνλτι— οι οποίοι, σύμφωνα με τα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών τους δεν επέβαιναν στο αεροπλάνο. 

Η αυστριακή αστυνομία σημείωσε ότι εντόπισε τον Κότσελ ασφαλή στο σπίτι του, ενώ πρόσθεσε ότι το διαβατήριό του είχε κλαπεί πριν χρόνια όταν είχε ταξιδέψει στην Ταϊλάνδη. 

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κανένας Ιταλός δεν επέβαινε στο Μπόινγκ, παρότι το όνομα του Μαράλντι περιλαμβάνεται στον κατάλογο των επιβατών. Η μητέρα του, Ρενάτα Λούτσι, είπε στο Ρόιτερς ότι το διαβατήριο του γιου της έχει χαθεί και μάλλον του το είχαν κλέψει στην Ταϊλάνδη το 2013. 

Η κινεζική εφημερίδα Xiamen Daily ανέφερε ότι ένας από τους ανθρώπους που φερόταν να ταξιδεύει με το Μπόινγκ βρίσκεται στο σπίτι του στην Κίνα. Το όνομα στο διαβατήριο δεν αντιστοιχεί στον αριθμό διαβατηρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ωστόσο, προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν η ταυτότητα του κινέζου επιβάτη είναι μεταξύ αυτών που ερευνώνται. 


Ευρωπαίοι και αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για δολιοφθορά ή επίθεση και ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις για τα κλεμμένα διαβατήρια.

Σύμφωνα με αξιωματούχο, οι επιβάτες που ελέγχονται έχουν όλοι αγοράσει τα εισιτήριά τους από τις China Southern Airlines, οι οποίες μοιράζονταν την πτήση με τη Malaysia Airlines. 


Άκαρπες οι έρευνες


Βιετναμέζικα πλοία που συμμετέχουν στην επιχείρηση αναζήτησης του Μπόινγκ έφτασαν στην περιοχή όπου είχαν εντοπιστεί δύο πετρελαιοκηλίδες κοντά στο σημείο από το οποίο είχε εκπέμψει το τελευταίο σήμα το αεροσκάφος, όμως δεν εντόπισαν σημάδια από συντρίμμια. 

Σε αυτό το σημείο βρέθηκαν οι πετρελαιοκηλίδες
Σε αυτό το σημείο βρέθηκαν οι πετρελαιοκηλίδες
Ομάδες αναζήτησης διεξάγουν έρευνες και προς τις δυτικές ακτές της Μαλαισίας, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο το Μπόινγκ να είχε κάνει στροφή 180 μοιρών και να επέστρεφε στην Κουάλα Λουμούρ. 

«Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του έχει αναπτύξει 15 αεροπλάνα, έξι πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και τρία σκάφη του λιμενικού.


Εκτός από τα βιετναμέζικα πλοία, η Κίνα και οι Φιλιππίνες έχουν στείλει επίσης πλοία στην περιοχή για να βοηθήσουν στις έρευνες, ενώ οι ΗΠΑ, οι Φιλιππίνες και η Σιγκαπούρη έχουν στείλει στρατιωτικά αεροσκάφη. Η Κίνα έχει επίσης θέσει σε κατάσταση ετοιμότητα άλλα πλοία και αεροσκάφη. 

Οι εναέριες επιχειρήσεις που διακόπηκαν στη διάρκεια της νύχτας, ξεκίνησαν και πάλι από σήμερα τα ξημερώματα. Αντίθετα οι έρευνες στη θάλασσα συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα. Η Malaysia Airlines πάντως ανακοίνωσε ότι «φοβάται το χειρότερο». 

Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι αυτοί, ενδέχεται να πρόκειται για το πιο αιματηρό αεροπορικό δυστύχημα από το 2001, οπότε 265 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στις ΗΠΑ από τη συντριβή ενός Airbus A-300 της εταιρείας American Airlines.

Το χρονικό


Το Boeing B777-200 που εκτελούσε την πτήση Κουάλα Λουμπούρ - Πεκίνο έχασε την επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στις 20:40 ώρα Ελλάδος, το βράδυ της Παρασκευής, 120 ναυτικά μίλια ανατολικά των ακτών της πόλης Κότα Μπάρου της Μαλαισίας.

Το Boeing 777 εκτελούσε την πτήση MH370 από Κουάλα Λουπούρ προς Πεκίνο, μεταφέροντας 227 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα. Εξαφανίστηκε πάνω από τα νερά της Νότιας Σινικής Θάλασσας, ανοικτά του Βιετνάμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες