Ολα ξεκίνησαν ένα χιονισμένο πρωινό, τον Φεβρουάριο του 2012, σε μία πολυκατοικία στου Ζωγράφου, όπου τους κάλεσε ένας νεαρός προκειμένου να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση στο διαμέρισμά του.
Τα οικονομικά προβλήματα δεν του επέτρεπαν να πληρώσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα το σπίτι του να παραμένει στο σκοτάδι. Οταν κοίταξαν τους μετρητές, διαπίστωσαν ότι περίπου τα μισά από τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας δεν είχαν ρεύμα! Αμέσως, κατάλαβαν τι... επρόκειτο να ακολουθήσει.
Υστερα από δύο χρόνια καθημερινής παρουσίας στο πλευρό των πολιτών και περισσότερες από 4.000 επανασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος στο ενεργητικό τους, οι «πειρατές του ρεύματος», ακτιβιστές που με τις παρεμβάσεις τους χάρισαν φως σε φτωχά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα, ανακοίνωσαν ότι το κίνημά τους αποσύρεται.
«Δεν συνεχίζουμε πλέον ως ομάδα και οριοθετούμε την παρουσία μας αποκλειστικά στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια» λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο 52χρονος Τάσος Καραγιώργος, που υπήρξε συντονιστής του κινήματος. Οπως εξηγεί, ο λόγος της αποχώρησης οφείλεται στο γεγονός ότι ο αγώνας τους δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση, τόσο από τους πολίτες (!) όσο και από τους κοινωνικούς φορείς και τις οργανώσεις.
«Μπήκαμε μπροστά με όραμα την ανατροπή μιας κατάστασης και ζητήσαμε αλληλεγγύη, ώστε να δοθεί το έναυσμα για μαζικότερη κινητοποίηση. Δυστυχώς, όσο περνούσε ο καιρός, οι μεν πολίτες επαναπαύονταν όταν επανερχόταν το ρεύμα στα σπίτια τους, οι δε φορείς και οργανώσεις μάς ανέθεταν σαν εργολαβία να αποκαταστήσουμε την ηλεκτροδότηση για τους... πελάτες τους» σημειώνει με πικρία ο 52χρονος, που εργαζόταν για πολλά χρόνια ως έμπορος σε λαϊκές αγορές.
«Ο κύκλος κλείνει», συμπληρώνει ο κ. Καραγιώργος, «προτού το κίνημα εκφυλιστεί. Μερικοί έφτασαν στο σημείο να με παίρνουν τηλέφωνο και να μου ζητάνε διευκολύνσεις! Αποσυρόμαστε γιατί δεν θέλουμε να καταντήσουμε γραφείο κοινωνικών υπηρεσιών». Οι μόνοι που ανταποκρίθηκαν στο σύνολο των αιτημάτων τους, όπως λένε οι «πειρατές του ρεύματος», ήταν οι άνθρωποι της ΔΕΗ, καθώς η επιχείρηση διεύρυνε τα κριτήρια του κοινωνικού τιμολογίου και προχώρησε σε διακανονισμούς.
«Το γεγονός αυτό για εμάς είναι μια νίκη και δείχνει ότι ο αγώνας ήταν επιτυχημένος. Ποτέ δεν φοβήθηκα ότι θα βρεθώ αντιμέτωπος με τον νόμο. Δεν μπορούσα να βλέπω τους γείτονές μου να μην έχουν ρεύμα, έπρεπε κάτι να κάνω» δηλώνει ο 30χρονος Γιάννης Αννίσας. Ο ίδιος βιώνει εδώ και καιρό τον εφιάλτη της ανεργίας και πιστεύει ότι ο κόσμος θα πρέπει να «σηκωθεί από τον καναπέ» και να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον. Οι ακτιβιστές ξεκαθαρίζουν ότι έχουν κλείσει οριστικά την πόρτα σε οργανώσεις και συλλογικότητες, αλλά, «αν χτυπήσει το τηλέφωνό μας και στην άλλη άκρη της γραμμής είναι ένας πολίτης που μας χρειάζεται, θα τρέξουμε να τον βοηθήσουμε».
Σε διόδια και Ειρηνοδικεία
Τα πρόσωπα που αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά της κίνησης πολιτών ενάντια στις διακοπές ρεύματος προήλθαν από το κίνημα ΑΛΑΝΥΑ (Αλληλεγγύη - Ανυπακοή - Ανατροπή), μέλη του οποίου πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις κατά των διοδίων, ενώ έχουν ξεκινήσει δράσεις και ενάντια στους πλειστηριασμούς, με μπλόκα στα Ειρηνοδικεία. Το 2012 δημιούργησαν έναν νέο πυρήνα (περίπου 70 άτομα) με... ειδίκευση στις επανασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος. «Οι περισσότεροι», λέει ο 52χρονος Τάσος Καραγιώργος, «ήμασταν άσχετοι με το αντικείμενο, αλλά είχαμε διάθεση να προσφέρουμε». Για τον λόγο αυτόν ενέταξαν στην ομάδα τους και δύο ηλεκτρολόγους.
Στην αρχή, εκτός από τον μετρητή παροχής ρεύματος, ορισμένα μέλη έκαναν και παρεμβάσεις σε κολόνες της ΔΕΗ, ωστόσο αυτή η πρακτική εγκαταλείφθηκε, καθώς ήταν επικίνδυνη. Στην πορεία τα μέλη συρρικνώθηκαν και απέμειναν περίπου 15. Σε διάστημα δύο ετών κατάφεραν να επαναφέρουν το ρεύμα σε περισσότερα από 4.000 νοικοκυριά, κυρίως σε περιοχές της Αττικής, τραβώντας πάνω τους τα φώτα διεθνών ΜΜΕ. Πάντα υποστήριζαν ότι δεν έκαναν τίποτα παράνομο και απαντούσαν ότι «επανασυνδέουμε τα ρολόγια για να αποκαταστήσουμε μία αδικία για όσους δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς».
«Βοηθήσαμε καθηγήτρια πανεπιστημίου, απόστρατο της ΕΛ.ΑΣ. και ηθοποιούς»
Ανεργοι, πολύτεκνοι με οικονομικά προβλήματα, συνταξιούχοι, άποροι με προβλήματα υγείας, δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι και... ηθοποιοί έχουν καταφύγει κατά καιρούς για βοήθεια στους «πειρατές του ρεύματος»! Οπως λέει ο 30χρονος, Γιάννης Αννίσας, «δεν θα ξεχάσω και την περίπτωση μίας καθηγήτριας πανεπιστήμιου από την Καλλιθέα, η οποία μας κάλεσε τέσσερις φορές προκειμένου να της επαναφέρουμε το ρεύμα. Τα χρέη της προς τη ΔΕΗ ξεπερνούσαν τα 1.500 ευρώ». Βυθισμένο στο σκοτάδι ήταν και το σπίτι ενός απόστρατου της Αστυνομίας, ο οποίος έμενε με τη γυναίκα και την κόρη του. «Ακόμα και ηθοποιοί μάς έχουν καλέσει. Το πρόβλημα είναι μεγάλο σε όλες τις κοινωνικές ομάδες» υπογραμμίζει ο ίδιος.
Στις περισσότερες επισκέψεις που έκαναν στα νοικοκυριά, τα μέλη του κινήματος έρχονταν αντιμέτωπα με ιστορίες πόνου: Σπίτια χωρίς φως και θέρμανση, οικογένειες με παιδιά να φτιάχνουν φαγητό στα γκαζάκια, ηλικιωμένοι να εκλιπαρούν για λίγο ρεύμα για να συνδέσουν τα μηχανήματα οξυγόνου. «Σε όλο αυτό τον αγώνα, οι άνθρωποι της ΔΕΗ έδειξαν το κοινωνικό τους πρόσωπο και πλέον οι λύσεις πρέπει να δοθούν από την Πολιτεία. Δώσαμε μάχες και περιμένουμε τώρα να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά μας» είναι το μήνυμα που στέλνουν οι ακτιβιστές.
Στάθης Βασιλόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες