Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ:Παρουσίασαν φυτοτεχνική μελέτη ξενοδοχείου για το Πάρκο Αγρινίου

Εμείς εδώ στο Ζείδωρον το είχαμε προβλέψει ότι: θα 'ρθουν οι δημοτικές εκλογές και το Πάρκο Αγρινίου θα 'ναι οργωμένο χωράφι,καλά ξεμπερδέματα κυρ Παύλο!
Εκδικάστηκε χθες στο ΣτΕ η υπόθεση της ανάπλασης του Παπαστρατείου Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου. Από πλευράς των πολιτών παρέστη ο ένας εκ των δυο δικηγόρων τους Δ. Κωνσταντόπουλος και από πλευράς του δήμου Αγρινίου παρέστησαν ο νομικός σύμβουλος του δήμου Α. Γεωργίου και η Ε. Κιουσοπούλου την οποία ο δήμος προσέλαβε ειδικά για τη δίκη αυτή. 
Το παρόν έδωσε και ο δήμαρχος Αγρινίου Π. Μοσχολιός και η προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών, η οποία
έχει και τη μεγαλύτερη εμπλοκή στη δημιουργία των δυο διαφορετικών τεχνικών περιγραφών μελέτης για το έργο και προ ημερών απολογήθηκε για το ίδιο θέμα μετά από μήνυση που είχαν καταθέσει σε βάρος της πολίτες που ενδιαφέρονται για τη διάσωση του Πάρκου.
Το Ελληνικό δημόσιο δηλαδή το ΥΠΕΚΑ και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εκπροσωπήθηκαν από μέλος του Νομικού Συμβουλίου του κράτους. Στη δίκη εκπροσωπήθηκε και ο εργολάβος με τον δικηγόρο του κ. Τζαμαλούκα. Η ΠΔΕ παρόλο που που είναι διάδικος στη δίκη διότι έχει χρηματοδοτήσει το έργο μέσω ΕΣΠΑ δεν παραστάθηκε στο δικαστήριο.
Η διαδικασία άρχισε με περιληπτική αναφορά (λόγω πίεσης χρόνου) του εισηγητή δικαστή στο ιστορικό, στα νομικά ζητήματα και στους 7 λόγους της αίτησης ακύρωσης. Στη συνέχεια αγόρευσε ο δικηγόρος των αιτούντων Δ. Κωνσταντόπουλος με αναφορά κυρίως στα αποδεικτικά μέσα που αναδεικνύουν τη βασιμότητα των λόγων ακύρωσης και στην καταστροφή των δέντρων που ήδη έχει συμβεί. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δικηγόρος του εργολάβου ο οποίος παραιτήθηκε από την αρχική παρέμβαση υπέρ του έργου που είχε καταθέσει. Στην αρχική παρέμβαση την οποία είχε καταθέσει πριν ξεκινήσουν οι εργασίες στο Πάρκο, υπεραμύνονταν της νομιμότητας.
Στη δεύτερη παρέμβαση του που κατέθεσε το Νοέμβριο του 2013 και η οποία είναι σε ισχύ ομολογεί ότι η πλειονότητα των προβλεπομένων από τη μελέτη των εργασιών στο Πάρκο προϋποθέτουν εκτεταμένες επεμβάσεις στη βλάστηση του Πάρκου.
Στην αγόρευση του επικαλούμενος τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται ο εργολάβος, ζήτησε είτε να ακυρωθεί συνολικά το έργο είτε να επιτραπεί συνολικά. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι όσα δέντρα δεν θα κοπούν θα πρέπει να πειραχτούν με άλλο τρόπο χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της διαμόρφωσης των χωμάτινων διαδρομών του Πάρκου προκειμένου να στρωθούν με κουρασάνι. Η συγκεκριμένη εργασία προϋποθέτει εκσκαφές δίπλα ή και πάνω στο ριζικό σύστημα των δέντρων, με ορατό τον κίνδυνο ξήρανση τους.
Ακολούθως το λόγο πήρε η κ. Κιουσοπούλου, η οποία προσπάθησε να υποβαθμίσει την αξία του από Σεπτεμβρίου 2013 εγγράφου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, υποστηρίζοντας ότι το έγγραφο της ΕΥΠΕ-ΥΠΕΚΑ που εκδόθηκε την παραμονή της προηγούμενης ημέρας που είχε οριστεί για την εκδίκαση της υπόθεσης και που έλεγε ότι το έργο δεν χρήζει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, έχει αντικαταστήσει την πράξη απαλλαγής από περιβαλλοντική αδειοδότηση που όμως πεπλανημένα είχε εκδώσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Μάλιστα η κ. Κιουσοπούλου έκρινε ότι η δίκη έχει καταργηθεί και πως οι πολίτες δεν έχουν πλέον έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο δικαστήριο και ότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες εν όψει εκλογών. Είπε επίσης ότι ήδη έχουμε την απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας, εννοώντας την ΕΥΠΕ, ότι το έργο δεν θα χρειάζονταν Μ.Π.Ε με βάση τον καινούριο νόμο. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο εισηγητής δικαστής ο οποίος είπε ότι δεν τίθενται νομικά ζητήματα για τον καινούριο νόμο διότι έγγραφο της ΕΥΠΕ ως φαίνεται αποτελεί απλή έκφραση γνώμης και μάλιστα από αναρμόδιο όργανο και σε κάθε περίπτωση η απαλλαγή από περιβαλλοντική αδειοδότηση θα κριθεί με βάση το νομικό καθεστώς που ίσχυε όταν εξεδόθη.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο νομικός σύμβουλος του δήμου Αγρινίου ο οποίος υπεραμύνθηκε της νομιμότητας του έργου ενώ φέρεται να υποστήριξε ότι το Πάρκο έχει να συντηρηθεί από το ...1928 και πως τα δέντρα πέφτουν από μόνα τους!!!
Τόνισε ότι το Πάρκο μετά την ανάπλαση θα είναι καλλίτερο, γιατί θα προστεθεί πράσινο, δηλαδή 92 δέντρα και 2841 θάμνοι. Όμως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με δεύτερο έγγραφο της το Νοέμβριο του 2013 επισημαίνει ότι όχι μόνο δεν θα επιβιώσουν τα 92 δενδρύλλια λόγω της ταυτόχρονης άρδευσης τους με το γκαζόν και του επιφανειακού ριζικού συστήματος που θα αποκτήσουν το οποίο με τον πρώτο δυνατό άνεμο τα καθιστά ευάλωτα σε πτώσεις αλλά θα προσβληθούν από ασθένειες και μαρασμούς τα ήδη υφιστάμενα δέντρα του Πάρκου, λόγω της εγκατάστασης ανάμεσα τους εκτεταμένου αρδευτικού συστήματος με εκτοξευτήρες.
Σε ερώτηση του δικαστηρίου γιατί και πως η τεχνική περιγραφή μελέτης που κατατέθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι διαφορετική από αυτή που κατατέθηκε στις λοιπές υπηρεσίες και από αυτή που δόθηκε στον εργολάβο δεν κατάφερε να απαντήσει ικανοποιητικά.
Ομοίως σε ερωτήματα του δικαστηρίου τι θα γίνει με τα δέντρα που υπάρχουν εκεί που πρόκειται να κατασκευαστούν συντριβάνια απάντησε ότι θα πάνε τα συντριβάνια αλλού!!!
Το δικαστήριο κατέληξε ότι το πόσο καλό ή κακό είναι το Πάρκο αυτή τη στιγμή δεν έχει καμιά σχέση με τη νομιμότητα του έργου η οποία και θα κριθεί με βάση τους λόγους της αίτησης ακύρωσης.
ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ή ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟΥ ΠΑΡΚΟΥ;
Από τη φυτοτεχνική μελέτη του έργου που έχει στα χέρια του το AgrinioNet.gr και την οποία έχουν θεωρήσει, εγκρίνει και επαληθεύσει όλες οι δασικές υπηρεσίες που αδειοδότησαν το έργο , προκύπτει ότι ο δήμος Αγρινίου απλά αντέγραψε μια φυτοτεχνική μελέτη ξενοδοχείου με ...πισίνα!!!
Αυτό προκύπτει στη σελ 8 της φυτοτεχνικής μελέτης όπου αναφέρει επακριβώς “ στο Κ3 κατασκευάζεται βραχόκηπος, στο χώρο της υπάρχουσας πισίνας, ο οποίος θα προσδώσει χρωματικό ενδιαφέρον στην εκτεταμένη αυτή έκταση χλοοτάπητα”.
Στη σελίδα 21 γράφει επακριβώς “η εργασία της ριζοτομής επιβάλλεται να γίνει λόγω της ικανότητας του χλοοτάπητα να επεκτείνεται στις ελεύθερες χωμάτινες επιφάνειες. Θα εκτελείται στα όρια των χώρων του χλοοτάπητα με τους αντίστοιχους των θάμνων και των διαδρόμων ώστε να αποφευχθεί η κάλυψη όλης της επιφάνειας του ελεύθερου χώρου του ξενοδοχείου με χλοοτάπητα”...
Είναι δυνατόν ο δήμαρχος Αγρινίου να παρουσιάζει φυτοτεχνική μελέτη ενός ξενοδοχείου για μελέτη του ιστορικού Παπαστράτειου Πάρκου;
Εκτός κι αν από τη βιασύνη του ο δήμαρχος Αγρινίου ή με τη βεβαιότητα ότι οι υπόλοιπες υπηρεσίες δεν θα διάβαζαν την φυτολογική μελέτη που τους παρουσίασε ο δήμος Αγρινίου, πήρε έτοιμη μια φυτοτεχνική μελέτη ενός ξενοδοχείου και την κατέθεσε...
Εν κατακλείδι το δικαστήριο έδωσε προθεσμία στους διαδίκους μέχρι την 19η Μαρτίου για να καταθέσουν υπομνήματα. Οι δικηγόροι των αιτούντων της ακύρωσης έχουν καταθέσει μέχρι σήμερα 10 υπομνήματα και 188 έγγραφα- αποδεικτικά στοιχεία που στηρίζουν την υπόθεση. Η πλευρά του δήμου Αγρινίου έχει καταθέσει 6 υπομνήματα. Ωστόσο με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση από το μονομελές πρωτοδικείο Αγρινίου επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει για την υπόθεση του Πάρκου άλλοι 34 κάτοικοι του Αγρινίου. Θυμίζουμε ότι η εκδίκαση είχε γίνει στα μέσα του Νοέμβρη του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες